Prezentare de carte la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu: "Trilogia Transilvană" de Banffy Miklos

Vineri, 12 noiembrie 2021, la ora 12:00, în foaierul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu va avea loc prezentarea cărţii "Trilogia Transilvană"/"Erdelyi Trilogia", semnată de Banffy Miklos (1873-1950). Evenimentul este inclus în cadrul festivalului Ars HUNGARICA 2021, organizat de Institutul Liszt din Bucureşti şi Asociaţia HID - Centrul Cultural Maghiar Sibiu.

La evenimentul de prezentare a lucrării "Trilogia Transilvană" vor participa: Kosa Andras Laszlo, directorul Institutului Liszt din Bucureşti, Lucian Nastasă-Kovacs, istoric, managerul Muzeului de Artă din Cluj, Silviu Borş, directorul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu şi Serfozo Levente, preşedintele Asociaţiei HID, organizatorul festivalului Ars HUNGARICA.

"Trilogia transilvană de Banffy Miklos a apărut în limba maghiară între anii 1934-1940, astăzi fiind considerată operă de referinţă a secolului XX. De la apariţie, trilogia a fost reeditată de mai multe ori, în ultimele două decenii fiind tradusă în limbile engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană şi olandeză, apariţiile internaţionale fiind primite cu mare entuziasm de publicul cititor. În limba română, trilogia a apărut în anul 2019, la Editura Institutului Cultural Român, prin parteneriatul Institutului Liszt - Centrul Cultural Maghiar Bucureşti şi al Asociaţiei Erdelyi Gondolat. Ediţia românească, în traducerea lui Marius Tabacu, include un cuvânt înainte de Marta Petreu, precum şi un studiu introductiv şi un glosar realizate de Lucian Nastasă-Kovacs.

Romanul este cea mai importantă lucrare literară a lui Banffy Miklos, contele castelului de la Bonţida, aristocratul ardelean polihistor, care povesteşte în trei părţi viaţa lui Abady Balint: Număraţi (1934), Cumpăniţi (1937), Răzleţiţi (1940). Familia, ambiţiile diplomatice, cariera de politician, dar şi faptul că a fost membru al cazinoului, unde avea parte de baluri, partide de cărţi, de vânătoare, de intrigi ale societăţii aristocratice - toate acestea l-au ajutat să scrie o panoramă completă şi credibilă despre aristocraţia transilvană." (https://www.icr.ro/pagini/miklos-banffy-trilogia-transilvana, https://www.macluj.ro/2019_arhiva_evenimente/lansare-de-carte-banffy-miklos.html)

Evenimentul este cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Fundaţia Bethlen Gabor din Budapesta şi Fundaţia Communitas.

Accesul publicului la eveniment este liber, cu respectarea măsurilor stabilite de autorităţile oficiale.

***

Proiectele şi activităţile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu se desfăşoară cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.