COD GALBEN: 08-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala local, ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Buzău;

Aniversarea a 160 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii ASTRA

Astăzi, 5 noiembrie 2021, la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu a avut loc evenimentul cultural care marchează împlinirea a 160 de ani de la fondarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român.

Acesta a cuprins vernisajul expoziţiei "ASTRA 160", găzduită în Muzeul Asociaţiunii, o masă rotundă al cărei subiect este istoria şi evoluţia Asociaţiunii şi a Bibliotecii Centrale a acesteia de-a lungul timpului şi prezentarea lucrării "Asociaţiunea ASTRA - recuperarea unei Memorii culturale. II. Preşedinţii" de Sorana Maier şi Pr. Constantin Necula, apărută la Editura Eikon, în anul 2021.

Personalităţi sibiene s-au reunit, cu acest prilej, pentru a dezbate rolul şi influenţa pe care prestigioasa Asociaţiune ASTRA le-a avut asupra vieţii sociale şi culturale a românilor. Au participat: prof. univ. dr. Dumitru Acu, prof. univ. dr. Elena Macavei, Pr. Constantin Necula, prof. univ. Pamfil Matei, prof. univ. dr. Ioana-Narcisa Creţu, dr. Alexiu Tatu, dr. Bogdan Andriescu, prof. dr. Daniela Pănăzan, reprezentant al Despărţământului Blaj, economist Dumitru Borţan, dr. Silviu Borş, director al Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu. A fost un dialog deschis, un arc peste timp care a adus împreună pe cei care sunt dedicaţi cercetării a tot ceea ce a însemnat şi înseamnă Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român. Au fost subliniate aspecte legate de modul în care Asociaţiunea, prin membrii săi, a păstrat şi susţinut identitatea naţională, emanciparea culturală, educaţia multilaterală şi accesul la aceasta a cât mai multor categorii sociale.

Discuţiile au fost urmate de prezentarea volumului "Asociaţiunea ASTRA - recuperarea unei Memorii culturale. II. Preşedinţii" de Sorana Maier şi Pr. Constantin Necula, apărut la Editura Eikon, în anul 2021. Lucrarea este o excelentă sinteză a activităţii celor care au condus, de-a lungul timpului, dezvoltarea şi bunul mers al uneia dintre cele mai importante instituţii din spaţiul cultural românesc.

Expoziţia aduce în atenţia publicului documente cu valoare de patrimoniu care au aparţinut sau au fost emise de Comitetului Central al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, documente referitoare la arhitectura clădirii în care a funcţionat Asociaţiunea în urmă cu mai bine de o sută de ani, documente referitoare la achiziţiile obţinute pentru Muzeul Etnografic, aflate în Arhivele Naţionale ale României (Sibiu) şi în Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Judeţene ASTRA.

Pasionaţii de istorie locală au plăcuta ocazie de a admira cele trei tomuri ale Enciclopediei Române, lucrare editată în perioada 1898-1904, sub coordonarea publicistului Corneliu Diaconovich (1856-1923), fişele Enciclopediei elaborate de cei care s-au angajat să îşi transmită contribuţiile în vederea elaborării acestei ample lucrări: Dimitrie Onciu - Istoria Făgăraşului, Augustin Bunea - biografia lui Ioan Inocenţiu Micu Klein, Ion G. Sbiera - Familia Hurmuzaki, Ilarion Puşcariu - Sava Brancovici, Titu Maiorescu - George Grigore Cantacuzino şi Petru Mavrogeni, primele formulare tipizate ale apelurilor către reprezentanţii intelectualităţii româneşti care erau solicitaţi să contribuie cu materiale la realizarea primei Enciclopedii a României, numeroase declaraţii ale celor care au acceptat să fie cooptaţi şi să transmită contribuţii pe domeniile proprii de activitate: Elie Cristea (literatură germană şi română, istoria Bisericii Ortodoxe), Vasile Bologa (pedagogie), Ioan Bogdan (literatură română veche), Iosif Vulcan (articole de presă literară), Simion Mehedinţi (geografie şi etnografie), Constantin Rădulescu-Motru (filozofie, psihologie şi psihiatrie), A.C. Cuza (drept constituţional, politică).

Expoziţia documentară "ASTRA 160" poate fi vizitată la solicitare (tel. 0269 210 551) până la finalul lunii noiembrie a.c., în Muzeul Asociaţiunii (Str. George Bariţiu, Nr. 5, sediul istoric, etajul 1), de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 - 16:00, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind contextul epidemiologic.

Evenimentul s-a desfăşurat cu respectarea normelor sanitare impuse de contextul epidemiologic actual.

Organizatori: Asociaţia ASTRA, Mitropolia Ardealului, Serviciul Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale ale României şi Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu.

***

Toate proiectele şi activităţile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu se desfăşoară cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.