160 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii ASTRA şi a Bibliotecii Centrale

Vineri, 5 noiembrie 2021, ora 12:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu şi la Muzeul Asociaţiunii (Str. George Bariţiu nr. 5) va avea loc evenimentul ASTRA 160, dedicat aniversării a 160 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român.

În program sunt incluse:
- expoziţia documentară "ASTRA 160", care aduce în atenţia publicului momente semnificative din istoria Asociaţiunii;
- o masă rotundă al cărei subiect este aniversarea a 160 de ani de la întemeierea acesteia;
- prezentarea volumului "Asociaţiunea ASTRA - recuperarea unei Memorii culturale. II. Preşedinţii" de Sorana Maier şi Pr. Constantin Necula, apărut la Editura Eikon, în anul 2021.

La eveniment vor lua parte reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Asociaţia ASTRA, Mitropolia Ardealului, Serviciul Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale ale României şi Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu.

Participarea la acest eveniment se face respectând normele epidemiologice impuse de pandemie, în limita a 30% din capacitatea maximă a Sălii Festive.

Expoziţia documentară poate fi vizitată la solicitare (tel. 0269 210 551) până la finalul lunii noiembrie a.c., în Muzeul Asociaţiunii (Str. George Bariţiu, Nr. 5, sediul istoric, etajul 1), de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 - 16:00, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind contextul epidemiologic.

***

În urmă cu 160 de ani, la 23 octombrie/ 4 noiembrie 1861, avea loc, la Sibiu, prima şedinţă dedicată constituirii Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA), un moment cu valoare istorică inestimabilă. S-a deschis, atunci, o nouă cale către cultură şi educaţie, dedicată mai multor categorii ale populaţiei din Transilvania acelor timpuri. O trăsătură esenţială era sentimentul patriotic şi dorinţa de a se constitui un organism care să lucreze în slujba intereselor românilor, în orice moment şi conjunctură.

Toamna anului 1861 s-a dovedit a fi rodnică în ceea ce priveşte constituirea unei instituţii dedicate valorilor culturale româneşti. Asociaţiunea ASTRA era rodul muncii asidue a mai multor intelectuali români, dintre care îi amintim pe: arhiepiscopul şi Mitropolitul Alba-Iuliei, Alexandru Sterca-Şuluţiu, episcopul Andrei Şaguna, George Bariţiu, Nicolae Popea, Timotei Cipariu, Ioan Puşcariu, Ioan Bran de Lemeni, Ioan Aldulean, Iacob Bologa, Ioan Raţiu, Nicolae Stoia, Ioan Nemeşiu, Ilie Măcelariu, Axente Sever, Ioan Hannia, Ioan Oniţiu, Antoniu Veştemean, Ioan Codru, Ioan Pinciu, Visarion Roman.

Rolul Asociaţiunii era bine definit şi cuprindea numeroase aspecte care aveau să contribuie fundamental la ridicarea nivelului de cultură şi educaţie în mediile româneşti din Transilvania. Se evidenţiau patriotismul, dorinţa de cunoaştere ştiinţifică şi spirituală, diseminarea literaturii române şi susţinerea autorilor români, necesitatea de a pune bazele unor aşezăminte de cultură în mediul rural şi mic urban, fondarea de noi publicaţii în limba română şi a unor biblioteci, acordarea unor burse de studiu celor care manifestau interes pentru studiul aprofundat în domeniile legate de ştiinţe, dar şi susţinerea celor care doreau să practice meserii. De asemenea, este remarcabil faptul că, la acea vreme, era recunoscut rolul crucial al dezvoltării economiei şi agriculturii, fiind înfiinţate bănci populare, dar şi asociaţii agricole.

Biblioteca Centrală a Asociaţiunii, fondată în 1861, este unica structură care există de atunci fără întrerupere. Deşi, iniţial, accesul la colecţiile acesteia era rezervat membrilor Asociaţiunii, curând ea avea să fie deschisă mai multor categorii de public. Astăzi, ea reprezintă un simbol al culturii române, o oază a patrimoniului naţional scris.

În egală măsură, caracterul său public şi enciclopedic o recomandă drept un spaţiu deschis dialogului intercomunitar şi tuturor culturilor.

Prin tot ceea ce a făcut, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român rămâne un exemplu pentru posteritate, căci numeroase din valorile pe care le-a promovat sunt astăzi esenţiale în construirea unei societăţi româneşti durabile, fundamentată pe onestitate şi principii morale.

***

Proiectele şi activităţile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.