COD GALBEN: 02-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 - 65 km/h in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 02-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55...65 km/h și trecător 70-75 km/h in Județul Sibiu;

Celebrarea Zilei Organizaţiei Naţiunilor Unite

Ministerul Afacerilor Externe salută sărbătorirea, la 24 octombrie, a Zilei ONU, marcând intrarea în vigoare a Cartei ONU, moment care, în 1945, a constituit
începutul oficial al activităţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru asigurarea păcii şi securităţii internaţionale, a dezvoltării durabile şi a drepturilor omului, cei trei piloni de bază ai activităţii acestei Organizaţii mondiale. Astăzi, 76 de ani mai târziu, valorile şi principiile Cartei îşi menţin relevanţa, constituind fundamentul relaţiilor internaţionale.

Pandemia de COVID-19 a demonstrat, o dată în plus, că problemele globale necesită acţiuni comune, solidaritate şi cooperare internaţională. În acest sens, sprijinirea şi consolidarea multilateralismului, centrat pe sistemul ONU, sunt esenţiale.

Ataşamentul profund al României pentru multilateralism reprezintă unul dintre elementele de bază ai politicii externe a ţării noastre, iar în cei 66 de ani de
apartenenţă la ONU, România s-a afirmat ca un susţinător şi apărător activ al realizărilor diplomaţiei multilaterale.

Diplomaţia română va continua să promoveze activ obiectivele ONU, în efortul acesteia de a asigura progresul către o lume mai sigură, mai liberă şi mai prosperă. România va acorda o mare importanţă, ca şi până în prezent, identificării răspunsurilor globale la provocările actuale, urmărind întărirea valorilor
democratice, a respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, pentru dezvoltarea unor economii
durabile şi a unor societăţi reziliente, echitabile şi incluzive, în care nimeni nu este lăsat în urmă.

În acest context, România salută raportul publicat recent privind "Agenda Noastră Comună", sprijină principalele sale concluzii şi îl încurajează pe Secretarul
General al ONU să continue eforturile pentru implementarea acestora. România va contribui la eforturile colective care au drept scop limitarea şi recuperarea
întârzierilor în avansarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Totodată, prin asumarea Preşedinţiei Comunităţii Democraţiilor în perioada septembrie 2019 - septembrie 2022, România îşi sporeşte angajamentul substanţial
pentru promovarea şi consolidarea valorilor democratice, prin eforturile constante pentru sprijinirea statului de drept şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Informaţii suplimentare:

Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite este sărbătorită la 24 octombrie, marcând intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite. Carta a fost
semnată la 26 iunie 1945 de reprezentanţii a 50 de state participante la Conferinţa de la San Francisco (SUA) şi a intrat în vigoare la 24 octombrie, în acelaşi an.
România a devenit stat membru al ONU la 14 decembrie 1955.

Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite reprezintă cel mai important document juridic care reglementează relaţiile dintre state, stabilind drepturile şi obligaţiile
statelor membre şi principiile esenţiale ale relaţiilor internaţionale. Evoluând de la 51 la 193 state membre, ONU este
organizaţia cu vocaţie şi legitimitate universale pe cele trei mari paliere din preocupare: pacea şi securitatea internaţionale, dezvoltarea, drepturile omului, precum şi cea mai cuprinzătoare organizaţie de cooperare internaţională. Începând din anul 1991, România a contribuit la misiuni ONU de menţinere a păcii, în conformitate cu angajamentul şi sprijinul său constant pentru multilateralism în asigurarea păcii şi securităţii internaţionale. Prezenţa notabilă cea mai recentă a
României în misiuni ONU de menţinere a păcii a fost participarea în cadrul Misiunii multidimensionale integrate de stabilizare a ONU în Mali - MINUSMA, unde România a trimis, pentru prima dată, un detaşament de elicoptere militare de transport, în perioada octombrie 2019 - octombrie 2020.