COD GALBEN: 05-12-2021 ora 10 Intre 05 decembrie, ora 20 – 06 decembrie, ora 08 se va semnala ninsori și intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Participarea secretarului de stat Iulia Matei la sesiunea Plenarei Conferinţei privind viitorul Europei

La 23 octombrie, secretarul de stat Iulia Matei a participat la a doua sesiune a Plenarei Conferinţei privind viitorul Europei (CoFE).

Agenda sesiunii s-a concentrat pe prezentarea şi examinarea contribuţiilor reieşite, până acum, din dezbaterile desfăşurate la nivel european şi în statele membre pe tema viitorul Europei.

Secretarul de stat Iulia Matei a salutat începerea activităţii grupurilor de dezbatere cetăţeneşti, la nivel european, precum şi calitatea ideilor generate prin contribuţiile cetăţenilor. În context, a evidenţiat ideile elaborate pentru domenii precum sănătatea, digitalizarea - nu doar din perspectiva conectivităţii şi securităţii, ci şi din cea a protecţiei mediului digital - şi educaţia, unde cetăţenii ar dori o mai mare coordonare a măsurilor în plan european. Dezbaterile evidenţiază, în egală măsură, interesul public pentru mai multă integrare şi convergenţă la nivel european.

Secretarul de stat Iulia Matei a menţionat că unele dintre ideile generate în cadrul dezbaterilor cetăţeneşti se regăsesc deja în iniţiative europene, iar din această perspectivă este necesară o implicare mai activă pentru asigurarea unei comunicări constante pe tematicile europene. În acest context, a evidenţiat că în cadrul formatelor de dezbatere aferente Conferinţei pe viitorul Europei va trebui să fie decelate acele propuneri şi idei care nu sunt încă implementate şi care ar necesita acţiune prin politici europene. Din această perspectivă, a pledat pentru o abordare pragmatică, orientată pe rezultat şi acţiuni concrete pentru cetăţean.

În egală măsură, diferitele idei exprimate în cadrul dezbaterilor ne determină să reflectăm asupra modului în care politicile şi instrumentele existente la nivel european vor trebui să fie utilizate pentru a pregăti răspunsuri adaptate viitorului, care să asigure creşterea rezilienţei Uniunii Europene în faţa crizelor.

Informaţii suplimentare

Conferinţa privind viitorul Europei a fost lansată formal, la 9 mai, la Strasbourg şi reprezintă un cadru de discuţii şi reflecţie privind viitorul Europei, cu implicarea a numeroşi actori - instituţiile europene, guvernele statelor membre, parlamentele naţionale, cetăţenii, societatea civilă, mediul academic, partenerii sociali şi alţi actori interesaţi.

Conferinţa îşi propune să acorde cetăţenilor un rol mai important în conturarea politicilor şi a obiectivelor ambiţioase ale UE. Astfel, Conferinţa doreşte să creeze un cadru pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă şi structurată cu cetăţenii europeni pe teme majore de interes european.

La nivel UE, s-a decis ca dezbaterile să se concentreze pe 9 teme principale considerate a prezenta un interes prioritar pentru cetăţenii europeni, respectiv: Schimbările climatice şi mediu; Sănătate; O economie mai puternică, justiţie socială şi locuri de muncă; UE în lume; Valori şi drepturi, statul de drept, securitate; Transformarea digitală; Democraţie europeană; Migraţie; Educaţie, cultură, tineret şi sport. Această listă nu este exhaustivă, fiind posibilă abordarea şi a altor teme în dezbateri.

Pentru a permite participarea cetăţenilor la această Conferinţă, Comisia Europeană a creat o platformă digitală care este accesibilă în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, inclusiv în limba română. Platforma poate fi accesată la următorul link: https://futureu.europa.eu/?locale=ro.

Pe această platformă, cetăţenii pot participa pasiv - ca vizitatori, urmărind diferitele evenimente dedicate, sau activ, prin includerea de idei pe oricare dintre temele de dezbatere, funcţie de interesul acestora. Toate contribuţiile şi sugestiile făcute de cetăţeni sunt vizibile pe platformă în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene. Toţi cetăţenii europeni, indiferent de locaţia lor (în UE sau în orice altă parte de pe glob), au acces la această platformă şi la dezbateri.

Pe lângă această platformă, în cadrul Conferinţei sunt organizate şi Grupuri de dezbatere la nivel UE, aşa numitele paneluri cetăţeneşti europene, formate din cetăţeni europeni selectaţi de către Comisia Europeană pe baza unor criterii care să asigure reprezentativitatea acestora în ceea ce priveşte originea geografică, sexul, vârsta, mediul socioeconomic şi/sau nivelul de educaţie. Aceste paneluri cetăţeneşti europene au început lucrările la finele lunii septembrie a.c. Ele dezbat diferitele tematici ale Conferinţei şi vor putea formula concluzii şi propuneri care vor fi ulterior prezentate în Plenara Conferinţei.

Plenara Conferinţei este compusă din reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Consiliului UE/ statelor membre şi ai Comisiei Europene, precum şi din reprezentanţi ai tuturor parlamentelor naţionale, în condiţii de egalitate, şi din cetăţeni din cele 27 de state membre. În cadrul Plenarei, participă, de asemenea, reprezentaţi Comitetul Regiunilor şi Comitetul Economic şi Social, partenerii sociali şi societatea civilă.

Întreaga Conferinţă este coordonată de cele trei instituţii europene, reprezentate de preşedintele Parlamentului European, de preşedintele Consiliului şi de preşedintele Comisiei Europene, care acţionează drept preşedinţie comună a Conferinţei. Preşedinţia comună a Conferinţei este sprijinită de un Comitet executiv, responsabil de luarea deciziilor prin consens cu privire la lucrările, procesele şi evenimentele conferinţei, de gestionarea conferinţei pe măsură ce aceasta se derulează şi de pregătirea reuniunilor sesiunii plenare a Conferinţei, inclusiv a contribuţiei cetăţenilor.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.