COD GALBEN: 02-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 - 65 km/h in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 02-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55...65 km/h și trecător 70-75 km/h in Județul Sibiu;

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită Consilierilor Locali să nu voteze proiectul de hotărâre pentru aprobarea cuantumurilor burselor în forma actuală şi să amendeze proiectul astfel încât bursele să fie mărite!

Vineri, 29 octombrie, va avea loc şedinţa Consiliului Local Constanţa, iar pe ordinea de zi a şedinţei se află proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea cuantumurilor burselor elevilor pe semestrul I al anului şcolar 2021-2022.

Cuantumurile propuse sunt aceleaşi cu cele de anul trecut, la prima vedere situaţia părând una de stagnare. Totuşi, în comparaţie cu anul trecut, între timp au fost alocate fonduri de la bugetul de stat pentru asigurarea burselor elevilor.

Astfel, investiţiile municipiului Constanţa în educaţie nu au rămas constante, ci au scăzut faţă de anul trecut, fiind permisă creşterea cuantumului fiecărui tip de bursă cu 100 de lei (cuantumul asigurat din bugetul de stat), fără a fi modificate costurile suportate de municipiu.

Considerăm revoltătoare păstrarea bursei de ajutor social la un cuantum de 4 ori mai mic decât bursa de performanţă, având în vedere faptul că bursele de ajutor social se adresează elevilor aflaţi din grupuri la risc de abandon şcolar, ce au nevoie de acele sume pentru a ajunge la şcoală.

Solicităm mărirea burselor elevilor la următoarele cuantumuri, stabilite în funcţie de salariul minim pe economie în mod procentual, procent la care se adaugă 100 de lei, cei alocaţi de Guvern, pentru a sublinia importanţa investiţiei U.A.T.:

*bursa de merit: 5% din salariul minim pe economie+100 de lei (215 lei)

*bursa de studiu: 15% din salariul minim pe economie + 100 de lei (445 lei)

*bursa de ajutor social: 25% din salariul minim pe economie + 100 de lei (675 lei)

Solicităm asigurarea burselor elevilor din municipiul Constanţa în funcţie de salariul minim pe economie!

"Consider proiectul publicat drept unul jalnic, care nu dovedeşte decât ignoranţa faţă de educaţie e instituţiei. Bursa de merit este asigurată fix la cuantumul minim aprobat de Guvern, astfel nefiind făcută nicio investiţie de către autoritatea locală. O mărire cu cel puţin 100 de lei ar fi fost posibilă fără a modifica în vreun fel investiţia locală, având în vedere că între timp, faţă de semestrul I al anului trecut, au fost primiţi bani de la bugetul de stat. Atitudinea primarului Vergil Chiţac faţă de bursele elevilor este una jalnică, menţinută încă de anul trecut, când a vrut să taie complet bursele elevilor"- Ariana Dudună, preşedinte AEC

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAŢIEI ELEVILOR DIN CONSTANŢA

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016). Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul nostru - www.asociatiaelevilor.ro.