COD GALBEN: 02-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 - 65 km/h in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 02-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55...65 km/h și trecător 70-75 km/h in Județul Sibiu;

SE DISTRIBUIE ŞI SE PREIAU CERERILE PENTRU AJUTORUL DE ÎNCĂLZIRE ŞI SUPLIMENTUL DE ENERGIE, SEZONUL RECE 2021 - 2022

Începând cu data de 19.10.2021, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea va asigura distribuirea formularelor tipărite (cerere - declaraţie pe proprie răspundere) precum şi preluarea documentelor necesare acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei, sezonul rece 2021 -2022, şi pentru suplimentul de enrgie.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei pentru perioada sezonului rece (01 noiembrie 2021- 31 martie 2022) se acordă familiilor şi persoanelor singure, cetăţeni români sau străini cu domiciliul sau, după caz, reşedinţa în municipiul Oradea, în funcţie de venitul net mediu lunar pe membru de familie, dar şi în funcţie de sistemul de încălzire a locuinţei utilizat: energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi (lemne) şi/sau petrolieri.

Ca noutate, potrivit prevederilor Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil, începând cu acest an, se acordă, ca măsură suplimentară de protecţie a persoanelor vulnerabile, suplimentul pentru energie.

Suplimentul pentru energie se acordă lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, în sumă fixă în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:

a) 30 lei / lună pentru consumul de energie electrică;

b) 10 lei / lună pentru consumul de gaze naturale;

c) 10 lei / lună pentru consumul de energie termică;

d) 20 lei / lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

şi se acordă cu scopul de a acoperi integral sau o parte din cheltuielile cu: Iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă şi asigurarea continuităţii în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate.

Distribuirea formularelor tipărite (Cerere - declaraţie pe proprie răspundere), se va face la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea - str. Primăriei nr. 42 -Serviciul Relaţii cu Publicul şi Evaluare Iniţială, în următorul interval orar:

Luni -Miercuri 07:30 - 16:30

Joi 07:30 - 18:30

Vineri 07:30 - 16:00.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, având în vedere contextul pandemic actual, distribuirea formularelor se va face şi la Centrele Sociale Multifuncţionale Rogerius ll (str. Ep. Ioan Suciu nr.1 bl.ZP1), Nufărul (str. Nufărului nr.47, bl.D111 ), Ioşia I ( Aleea Cazaban nr.51), Ioşia II ( Al.Călinului nr.9), de Luni până Vineri, în intervalul orar 09.00 - 17.00.

De asemenea, formularele pot fi descărcate şi de pe site-ul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, accesând acest link.
Totodată, pe site-ul instituţiei, secţiunea Acte necesare şi formulare on-line - Serviciul Social, pot fi obţinute informaţii cu privire la:

- Cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie;

- Actele necesare în vederea obţinerii ajutorului pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie;

- Bunuri care exclud acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie.

Cererea însoţită de documentele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate de către membrii acesteia, precum şi celelalte documente necesare se pot transmite către instituţia noastră şi on-line, pe adresa contact@daso-oradea.ro
Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă pentru întregul sezon rece 01.11.2021 - 31.03.2022 sau pentru o fracţiune din această perioadă în funcţie de data depunerii documentaţiei.

Consumatorii vulnerabili care îndeplinesc condiţiile sunt aşteptaţi să depună solicitările în vederea accesării ajutorului începând cu data de 19.10.2021 până cel târziu în data de 20.11.2021. Ajutorul şi suplimentul se pot solicita şi ulterior datei menţionate mai sus, urmând ca dreptul să se stabilească conform prevederilor legale.

Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie termică, gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi şi/sau petrolieri beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinţei, în situaţia în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 1.386 lei în cazul familiilor şi 2.053 lei în cazul persoanelor singure. Pentru acordarea suplimentului de energie solicitanţii trebuie să îndeplinească aceleaşi condiţii (privind veniturile şi bunurile aflate în proprietate).

Titularii ajutoarelor pentru încălzire şi a suplimentului energetic sunt obligaţi să comunice orice modificare intervenită în situaţia locativă, componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, în termen de 5 zile de la data de la care a intervenit modificarea. Comunicarea modificărilor se face prin depunerea unei noi Cereri şi declaraţii pe propria răspundere însoţită de documentele doveditoare care justifică modificarea.

În ataşamentul ştirii regăsiţi, cererea - declaraţia pe propria răspundere, cadrul legislativ, limitele de venituri şi cuantumul lunar al ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei, condiţiile de acordare şi lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei.