COD GALBEN: 08-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala local, ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Buzău;

Expoziţie documentară la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu: "Enciclopedia Română, opera editorială fundamentală
a Asociaţiunii ASTRA"

Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu aduce în atenţia publicului larg o nouă expoziţie documentară desfăşurată în cadrul programului cultural ASTRA160. Sub denumirea "Enciclopedia Română, opera editorială fundamentală a Asociaţiunii ASTRA", periplul expoziţional cuprinde o serie de acte şi înscrisuri aparţinând Comitetului Central al "Asociaţiunii Transilvane pentru literatura română şi cultura poporului român", valoroase documente de patrimoniu, arhivate acum în Colecţiile Speciale ale bibliotecii publice sibiene.

Expoziţia se adresează pasionaţilor de istorie şi cuprinde: ● formulare tipizate reprezentând apeluri către reprezentanţii intelectualităţii româneşti care erau solicitaţi să contribuie cu materiale la realizarea primei Enciclopedii a României; ● declaraţii ale celor care au acceptat să fie cooptaţi şi să transmită contribuţii pe domeniile proprii de activitate: Elie Cristea (literatură germană şi română, istoria Bisericii Ortodoxe), Vasile Bologa (pedagogie), Ioan Bogdan (literatură română veche), Iosif Vulcan (articole de presă literară), Simion Mehedinţi (geografie şi etnografie), Constantin Rădulescu-Motru (filozofie, psihologie şi psihiatrie), A.C. Cuza (drept constituţional, politică); ● fişele Enciclopediei elaborate de cei care s-au angajat să îşi transmită contribuţiile în vederea elaborării acestei ample lucrări: Dimitrie Onciu - Istoria Făgăraşului, Augustin Bunea - biografia lui Ioan Inocenţiu Micu Klein, Ion G. Sbiera - Familia Hurmuzaki, Ilarion Puşcariu - Sava Brancovici, Titu Maiorescu - George Grigore Cantacuzino şi Petru Mavrogeni.

De asemenea, în cadrul expoziţiei, sunt prezentate cele trei tomuri ale Enciclopediei Române, lucrare editată în perioada 1898-1904, sub coordonarea publicistului Corneliu Diaconovich (1856-1923), prim-secretar al ASTREI, director al revistei "Transilvania" şi prestigioasă personalitate cu activitate intensă în sfera culturală, economică şi politică a vremii. Amplul proiect editorial a fost realizat cu susţinerea voluntară a membrilor Academiei Române şi a numeroşi contributori/ colaboratori: cadre didactice, oameni de ştiinţă, scriitori, reprezentanţi ai bisericii, istorici, diplomaţi, militari. Lucrarea în original a fost donată bibliotecii publice sibiene de către prof. univ. dr. Dumitru Acu, preşedinte al actualei Asociaţiuni ASTRA.

În anul 2014, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu a realizat o ediţie anastatică bibliofilă, în 100 de exemplare, a Enciclopediei Române, cele trei volume fiind disponibile pentru consultare în toate compartimentele de împrumut ale instituţiei. În egală măsură, cele trei volume ale Enciclopediei Române pot fi consultate electronic în spaţiul virtual al Depozitului Digital: http://www.dspace.bjastrasibiu.ro/simple-search?query=enciclopedia+romana

Expoziţia documentară "Enciclopedia Română, opera editorială fundamentală a Asociaţiunii ASTRA" poate fi vizitată la solicitare (tel. 0269 210 551) până la finalul lunii noiembrie a.c., în Muzeul Asociaţiunii (Str. George Bariţiu, Nr. 5, sediul istoric, etajul 1), de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 - 16:00, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind contextul epidemiologic.

Toate proiectele şi activităţile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu se desfăşoară cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.