COD GALBEN: 17-10-2021 ora 23 Intre 23:30 si 06:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 100 m in Județul Harghita, Județul Sibiu;

Camelia Bertea, primarul USR al oraşului Victoria, redeschide Spitalul Orăşenesc, în urma unor campanii de donaţii şi muncă voluntară

Camelia Bertea, primarul USR al oraşului Victoria, din judeţul Braşov, redeschide Spitalul Orăşenesc, după 10 ani de la Hotărârea de Guvern prin care a fost închis.

Redeschiderea spitalului a fost posibilă datorită unei campanii de donaţii, prin care primarul USR a reuşit să adune peste 90 000 de euro pentru renovarea spitalului, bani donaţi de firmele din oraş, de localnici şi de românii din diaspora.

Dincolo de donaţii, în urma apelurilor la implicare civică făcute de primarul Camelia Bertea, comunitatea locală a contribuit la mai multe acţiuni de muncă voluntară: de la instalarea mobilierului medical şi asigurarea unui drum de acces secundar către spital, până la igienizarea şi amenajarea curţii spitalului şi a zonei centralei termice.

"Redeschiderea Spitalului Orăşenesc a fost un adevărat efort, deoarece nu aveam fondurile necesare pentru asta la nivelul administraţiei locale. Bugetul oraşului Victoria este destul de limitat şi foarte rar ne permitem cheltuieli suplimentare. Am făcut demersuri pentru a obţine fonduri de la Guvern, dar din păcate nu am primit niciun leu pentru spital, ceea ce nu cred că este normal, mai ales într-un context pandemic. Ne bucurăm că am ajuns în cele din urmă la un final fericit, mulţumită celor care au donat şi au contribuit prin muncă voluntară la redeschiderea spitalului", a spus Camelia Bertea, primarul USR al oraşului Victoria.

Prezent la acest eveniment, Dacian Cioloş, preşedintele USR, a afirmat că redeschiderea spitalului din Victoria este un lucru foarte important pentru oraş: "E un lucru extraordinar să construieşti spitale astăzi, asta ar trebui să facă parte din normalitate, dar în vremurile pe care le trăim e un lucru extraordinar. E şi mai extraordinar că aţi reuşit să faceţi asta prin implicarea comunităţii, că aţi reuşit să vă mobilizaţi şi să duceţi la capăt acest proiect împreună, prin voluntariat şi prin donaţii. În zilele acestea înţelegem foarte bine ce înseamnă nevoia de investiţii în sănătate, investiţii promise de 30 de ani de politicieni, dar pe care statul nu a fost capabil să le susţină."

Senatorul USR Irineu Darău, care a sprijinit în permanenţă proiectul redeschiderii spitalului din Victoria, a atras atenţia asupra nevoii de colaborare între autorităţi la nivel local:

"Ceea ce am reuşit noi în doar câteva luni, cu ajutor din partea tuturor, este să punem o cărămidă la sistemul de sănătate al judeţului Braşov. România are nevoie de un sistem public de sănătate mai dezvoltat, e nevoie de susţinerea autorităţilor pentru acest spital, dar şi de mai multe proiecte de investiţii pentru această zonă. Ştim că la un moment dat spitalul a fost închis, fiind acum redeschis prin donaţii şi prin eforturile comunităţii locale. Nu vom lăsa ca acest lucru să se repete, vă garantez că vom şti ce să facem dacă această problemă se va mai pune."

Spitalul Orăşenesc Victoria îşi va desfăşura activitatea în subordinea Consiliului Local, Primăria şi Consiliul Local alocând 152 000 euro pentru investiţii şi asigurând, de asemenea, o mare parte din funcţionare.

Aproximativ 20 000 de oameni din Victoria şi din zonele limitrofe vor avea acum un spital modern, care va asigura serviciile medicale necesare acestei zone, în condiţiile în care, până acum, cel mai apropiat spital se găsea la mai bine de 30 de kilometri distanţă.