Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Din 18 octombrie se primesc cereri pentru acordarea suplimentului pentru energie şi a ajutorului pentru încălzirea locuinţei

Începând de luni, 18 octombrie, Direcţia de Asistenţă Socială primeşte cereri pentru acordarea ajutorului pentru încălzire şi a suplimentului de energie consumatorilor vulnerabili. Consumatorul vulenrabil este persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale.

Cine poate beneficia de cele două ajutoare? Familiile şi persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 1.386 lei/membru de familie în cazul familiei sau 2.053 lei în cazul persoanei singure.

Cine nu poate beneficia de acest sprijin? Acesta nu se acordă celor care deţin în proprietate unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor care conduc la excluderea de la posibilitatea acordării acestui sprijin. Înainte de a depune cerere, consultaţi lista aici: https://sibiu.ro/primaria/document/35.

Modalitatea de acordare
Conform legii, suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzire. Aceasta înseamnă că puteţi primi ambele ajutoare, dacă îndepliniţi criteriile.

- Suplimentul pentru energie se acordă pe tot parcursul anului şi este în sumă fixă (10 lei /lună pentru energie termică, 10 lei/lună pentru gaze naturale, 20 lei/lună pentru lemne şi 30 lei/lună pentru energie electrică). În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului va fi de 70 lei/lună.

- Ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi şi/sau petrolieri se acordă pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021-31 martie 2022. Acesta se acordă în funcţie de venitul net lunar pe membru de familie/persoană singură procentual, prin raportare la o valoare de referinţă de 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei/lună pentru energie electrică şi 320 lei/lună pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

În tabelul de mai jos puteţi verifica cât vi se compensează din consum, în funcţie de venitul pe membru de familie:

plafon de venituri/membru familie (lei) / Procent compensare din suma maximă ce poate fi compensată / Compensare direct pe factură / Compensare la titular energie electrică (lei) / gaze naturale (lei) / lemne (lei)

<200 - 100% - 500 - 250 - 320

200,1 - 320 - 90% - 450 - 225 - 288

320,1 - 440 - 80% - 400 - 200 - 256

440,1 - 560 - 70% - 350 - 175 - 224

560,1 - 680 - 60% - 300 - 150 - 192

680,1 - 920 - 50% - 250 - 125 - 160

920,1 - 1.040 - 40% - 200 - 100 - 128

1040,1 - 1.160 - 30% - 150 - 75 - 96

1160,1 - 1.280 - 20% - 100 - 50 - 64

1280,1 - 1.386 - 10% - 50 - 25 - 32

1280,1 - 2.053 (ptr persoana singură) - 10% - 50 - 25 - 32

PRECIZARE IMPORTANTĂ: Ajutorul financiar nu se va acorda beneficiarului direct, ci se va scădea din factura care atestă contravaloarea consumului lunar de către furnizori. Excepţie face încălzirea locuinţei cu lemne sau combustibili petrolieri, unde contravaloarea ajutorului se plăteşte titularului.

Ce acte trebuie să depuneţi:

- DACĂ SUNTEŢI DEJA BENEFICIAR DE AJUTOR SOCIAL SAU ALOCAŢIE PENTRU SUSŢINEREA FAMILIEI, trebuie să completaţi formularul tip "Cerere-Declaraţie pe propria răspundere pentru modificarea cererii de acordare a unor drepturi de asistenţă socială sau pentru acordarea unor noi drepturi''. Documentul poate fi procurat de la sediul DAS sau poate fi descărcat de pe următorul link https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/DAS_Cerere_declaratie_pe_propria_raspundere_pentru_modificarea_cererii_de_acordare_a_unor_drepturi_de_asistenta_sociala_si_acordarea_unor_noi_drepturi.pdf

SAU

DACĂ NU SUNTEŢI DEJA BENEFICIAR DE AJUTOR SOCIAL, completaţi formularul tip "Cerere-Declaraţie pe propria răspundere privind acordarea unor drepturi de asistenţă socială'' familială, doar pentru persoanele beneficiare de venit minim garantat şi/sau alocaţie pentru susţinerea familiei. Documentul poate fi procurat de la sediul DAS sau poate fi descărcat de pe următorul link https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/DAS_cerere_declaratie_pe_proprie_raspundere_pentru_acordarea_unor_drepturi_de_asistenta_sociala.pdf

- acte doveditoare privind componenţa familiei, locuinţa şi veniturile realizate care pot fi consultate accesând linkul: https://sibiu.ro/primaria/document/35. Persoanele beneficiare de venit minim garantat şi/sau alocaţie pentru susţinerea familiei nu vor mai fi nevoite să mai depună aceste acte deoarece se vor lua în considerare cele depuse deja pentru stabilirea drepturilor curente.

Cererea împreună cu actele doveditoare se pot depune:

- ONLINE, pe adresa de e-mail venit.minim@sibiu.ro sau

- TIPĂRIT, la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Sibiu din B-dul Victoriei nr.1-3, cam. S2.

Cererile se depun până la data de 20 noiembrie pentru a primi ajutorul pentru încălzire pe toată perioada sezonului rece, noiembrie 2021 - martie 2022. Pentru cererile transmise după această dată, ajutorul se constituie ulterior datei depunerii.

Atenţie! Titularii ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei sunt obligaţi să comunice orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia în termen de 5 zile de la data modificării.

Serviciul Comunicare
Primăria Municipiului Sibiu

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.