COD GALBEN: 17-10-2021 ora 23 Intre 23:30 si 06:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 100 m in Județul Harghita, Județul Sibiu;

Proiectul Pegasus primeşte Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism!

Din România, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a făcut parte din juriul european

Astăzi,14 octombrie 2021, la Parlamentul European, Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism a fost decernat jurnaliştilor din Proiectul Pegasus, coordonat de Consorţiul "Forbidden Stories". Ceremonia de decernare a avut loc în centrul de presă al Parlamentului European şi a fost deschisă de Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

Între 22 iunie şi 1 septembrie 202, peste 200 de jurnalişti din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au prezentat articolele de presă în faţa unui juriu. În numele celor 29 de membri ai juriului european, secretarul general al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, Anthony Bellanger, a acordat premiul şi suma aferentă de 20.000 EUR reprezentanţilor consorţiului, Sandrine Rigaud şi Laurent Richard. (foto)

"Forbidden Stories" este un consorţiu de jurnalişti cu misiunea de a continua investigaţiile începute de jurnalişti ucişi, închişi sau ameninţaţi. O scurgere de date fără precedent a arătat că peste 50.000 de numere de telefon au fost puse sub supraveghere de clienţii companiei israeliene NSO Group, iar tehnologia acestei societăţi este folosită abuziv în mod sistematic de ani de zile.

La ceremonie, din România au participat Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Cristi Godinac, preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind (foto).

Selecţia din partea juriului din România a fost făcută de către profesionişti din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Televiziunea Română, Radioul Public şi freelanceri, membri ai sindicatelor afiliate la Federaţia FAIR-MediaSind.
Premiul Daphne Caruana Galizia este acordat în fiecare an în jurul datei de 16 octombrie, data asasinării jurnalistei.

Departament Comunicare Federaţia FAIR-MediaSind

Despre articolul câştigător

Pegasus: Noua armă globală folosită pentru a reduce la tăcere jurnaliştii - Forbidden Stories

Rezumat al articolului câştigător:

O scurgere de date fără precedent a arătat că peste 50.000 de numere de telefon au fost puse sub supraveghere de clienţii companiei israeliene NSO Group, iar tehnologia acestei societăţi este folosită abuziv în mod sistematic de ani de zile. Consorţiul "Forbidden Stories" şi Amnesty International au avut acces la registre de numere de telefon selectate de clienţii NSO în peste 50 de ţări începând cu 2016.

Proiectul Pegasus cuprinde peste 80 de reporteri din 17 organizaţii media în 10 ţări, coordonaţi de Forbidden Stories cu sprijinul tehnic al Laboratorului de securitate al organizaţiei Amnesty International. Ei au analizat registrele de numere de telefon şi au putut să vadă ce se petrece în spatele scenei cu acest program-spion, folosit ca armă de supraveghere. Este pentru prima dată când acest lucru a fost posibil la o asemenea scară.

Consorţiul Forbidden Stories a descoperit că, spre deosebire de ceea ce Grupul NSO a susţinut ani întregi, inclusiv într-un raport de transparenţă publicat recent, programul-spion al companiei a fost folosit abuziv în foarte multe cazuri. Scurgerea de date a arătat că au fost vizaţi cel puţin 180 de jurnalişti în ţări cum ar fi India, Mexic, Ungaria, Maroc, Franţa şi nu numai. Printre potenţialele victime se află şi apărători ai drepturilor omului, profesori universitari, oameni de afaceri, avocaţi, doctori, lideri de sindicat, diplomaţi, politicieni şi mai mulţi şefi de stat.

Despre premiu

Premiul Daphne Caruana Galizia a fost lansat printr-o decizie a Biroului Parlamentului European în decembrie 2019. Este denumit în onoarea jurnalistei şi autoarei malteze de blog specializate în investigaţii anticorupţie care a fost ucisă într-un atac cu maşină-capcană în 2017.

Premiul recompensează anual (în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia) jurnalismul de calitate excepţională care promovează sau apără principiile şi valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului. Premiul a fost decernat anul acesta pentru prima oară.

Au putut candida jurnalişti profesionişti şi echipe formate din jurnalişti profesionişti de orice naţionalitate. Candidatura trebuia să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entităţi mass-media bazate într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul premiului este să sprijine şi să scoată în evidenţă importanţa jurnalismului profesionist pentru a garanta libertatea, echitatea şi şansele egale.

Juriul independent a fost format din reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile din cele 27 de state membre ale Uniunii şi din reprezentanţi ai principalelor asociaţii europene de jurnalism.

Premiul şi suma aferentă de 20.000 EUR demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigaţie şi importanţa unei prese libere.

Sursa: Parlamentul European