COD GALBEN: 17-10-2021 ora 23 Intre 23:30 si 06:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 100 m in Județul Harghita, Județul Sibiu;

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în contextul valului 4 al pandemiei de coronavirus

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina face faţă unor provocări deosebite, atât în ceea ce priveşte afluxul de pacienţi, cât şi din punct de vedere al distribuirii şi alocării resurselor disponibile, în contextul valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Unitatea noastră îşi menţine angajamentul de a primi şi trata cazurile medii şi severe de infecţie Covid, cât şi de a acorda servicii medicale de urgenţă pentru patologia non-Covid, de la nivelul întregului judeţ.

În acest sens, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are, în acest moment, cea mai mare capacitate de îngrijire a pacienţilor suspecţi şi confirmaţi Covid, de la începutul pandemiei. Astfel, dispunem de 122 paturi confirmaţi Covid adulţi - din care 115 cu surse de oxigen, 14 paturi confirmaţi copii şi 10 paturi de terapie intensivă. La acestea se mai adaugă 13 paturi de suspecţi adulţi şi copii. Întreg sectorul Covid este separat de restul circuitelor din spital.

De asemenea, pentru a gestiona numărul mare de prezentări de pacienţi suspecţi şi confirmaţi, la nivelul Unităţii de Primire Urgenţe s-a creat o structură temporară - staţionar (ca o extensie a UPU), unde pacienţii sunt izolaţi şi monitorizaţi, în aşteptarea evaluării de către medicii infecţionişti.

În ceea ce priveşte îngrijirea şi tratamentul pacienţilor confirmaţi Covid, spitalul nostru a alocat resurse de personal suplimentare, a înfiinţat o linie de gardă suplimentară Boli infecţioase-Covid în care sunt incluşi medici din mai multe secţii ale spitalului, a cooptat în echipa de îngrijire şi 2 psihologi şi asigură consulturile interdisciplinare, pentru patologiile asociate.
Ca măsură suplimentară de diminuare a riscului de infectare a pacienţilor non-Covid şi a personalului, s-a decis testarea tuturor pacienţilor care se adresează UPU, indiferent dacă vor fi sau nu internaţi.

La nivelul secţiilor, prin protocol intern, sunt testaţi suplimentar pacienţii a căror capacitate de apărare imunitară este diminuată: pacienţii de terapie intensivă şi cei care urmează să fie supuşi intervenţiilor chirurgicale.

Având în vedere că internarea pacienţilor Covid în sectoare izolate, cu restricţionarea accesului, creează disconfort atât pacienţilor, cât şi aparţinătorilor, depunem eforturi pentru a îmbunătăţi comunicarea cu aparţinătorii pacienţilor internaţi. În acest sens, pe site-ul instituţiei au fost puse la dispoziţie numerele de telefon la care pot fi contactaţi, în intervalul orar stabilit, medicii curanţi ai pacienţilor Covid, după cum urmează:

- Departament ATI - COVID, zilnic între orele 17.00 - 18.00, 0751.047.422 - medic de gardă;

- Boli Infecţioase (non ATI), zilnic între orele 12.00 - 13.00, la numerele de telefon ale medicilor,

Dr. Obretin Oana - 0747139109,

Dr. Ionescu Marius - 0740075347,

Dr. Petre Alina - 0751029932,

Dr. Udrea Nicoleta - 0748170205,

Dr. Cernea Dorin - 0751040423,

Dr. Murgan Radu - 0751043672.

În ceea ce priveşte pacienţii non-Covid, deşi unitatea noastră a pus în aplicare Ordinul comandantului acţiunii prin care s-a dispus suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii medicale, care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate, s-a avut în vedere menţinerea activităţii pentru toate secţiile care fac internări de urgenţă.
Deşi afluxul de pacienţi în sectoarele Covid este la cel mai mare nivel de la începutul pandemiei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are, în acest moment, stocuri suficiente de materiale sanitare, dezinfectanţi şi depune eforturi permanente pentru a asigura volumul de medicamente necesar pentru tratarea pacienţilor Covid, ţinând cont şi de alocările de la nivel central pentru medicaţia specifică.

Un real suport l-am primit, în luna septembrie, de la Consiliul Judeţean Olt, care a dispus o alocare suplimentară de fonduri destinată achiziţiei de medicamente şi materiale sanitare pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Manager,
Angela NICOLAE