Mesajul transmis de Preşedintele României, Klaus Iohannis, în cadrul Galei Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 25 septembrie 2021, un mesaj în cadrul Galei Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER).

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Domnule Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Franceză,
Doamnă Ambasador,
Stimaţi invitaţi,

Îmi face plăcere să felicit Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Franceză pentru împlinirea a 25 de ani de activitate în România. Apreciez eforturile depuse în toată această perioadă de reprezentanţii comunităţii de afaceri franceze în vederea intensificării cooperării economice dintre România şi Franţa.

Vă felicit pentru contribuţiile la dezvoltarea companiilor româneşti şi a echipelor de specialişti români, precum şi pentru aportul extrem de important pe care l-aţi avut la redresarea economiei noastre post-pandemie.

Apreciez contribuţia Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Franceză la menţinerea unui mediu de afaceri sănătos şi competitiv, dar şi implicarea directă, prin modele de bune practici în diverse domenii, prin soluţii şi recomandări în cadrul diverselor formate de cooperare mediu privat-stat, în special anul trecut, în context pandemic.

Anul 2020 a fost anul în care toate economiile, la nivel mondial, au fost expuse unei crize neprevăzute, de tip nou, determinate de cauze sanitare. Statele au trebuit să se replieze şi să răspundă adecvat provocărilor noi, fiind încă o dată subliniate necesitatea de stabilitate şi capacitatea de adaptare economică la nivel global.

Pe fondul restricţiilor generate de pandemie la nivel mondial, în anul 2020, schimburile comerciale s-au diminuat cu aproape 10%. În plan bilateral, chiar şi cu restricţiile specifice acestei perioade dificile pentru economiile noastre, Franţa a rămas al patrulea partener comercial al României.

Doamnelor şi domnilor,

Sloganul viitoarei Preşedinţii franceze a Consiliului Uniunii Europene "Relance, puissance, appartenance" - Relansare, putere, apartenenţă - se potriveşte foarte bine perioadei de revenire economică post-pandemie pe care o traversează în acest moment economiile europene.

Uniunea Europeană a demonstrat că, prin unitate de acţiuni şi mobilizare exemplară a resurselor, poate depăşi cu bine orice obstacol economic sau sanitar.

România doreşte să iasă din pandemie mai puternică şi mai rezistentă în faţa unor potenţiale crize viitoare, valorificând toate fondurile şi instrumentele economice avute la dispoziţie, pentru a merge mai departe, prin reforme şi investiţii adecvate, pe calea dezvoltării economice.

Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa reprezintă garanţia unei bune cooperări bilaterale, cu perspective certe de dezvoltare în domeniul economic, în special pe plan investiţional, dar şi în viziunea pe care o împărtăşim în ceea ce priveşte viitorul proiectului european. Un viitor bazat pe principii precum coeziunea, unitatea şi solidaritatea.

Pentru România, investiţiile străine reprezintă una dintre sursele importante de dezvoltare. Potrivit celor mai recente date, în primele şase luni ale anului 2021, investiţiile străine directe se află pe un trend ascendent, acesta fiind un semnal clar de revenire la normalitate. Este, totodată, un semnal care denotă încrederea pe care o au investitorii în capacitatea de creştere a economiei româneşti.

Investiţiile franceze în România depăşesc 7 miliarde de euro şi există, până în prezent, numeroase exemple de succes în ceea ce priveşte cooperarea noastră economică, dar mereu putem identifica şi alte oportunităţi, cum ar fi cele din agricultură, infrastructură sau energie.

Dacia Renault constituie un succes industrial la nivel regional, dar şi la nivel global, precum şi un model de investiţie care, prin implementarea de tehnologii noi şi performante, creează locuri de muncă şi contribuie la prosperitatea unei întregi ramuri economice, precum şi la menţinerea unei reţele importante de furnizori locali.

Acest exemplu, dar şi multe altele, reprezintă cea mai bună dovadă a faptului că investiţiile străine în România au în continuare şansa de a fi transformate în modele clare ale succesului economic. Sunt convins că, prin avantajele competitive de care dispunem, nivelul investiţiilor franceze din ţara noastră va deveni şi mai ridicat în anii care urmează.

Gala din această seară poartă, pe lângă însemnul Anului Enescu, semnul revenirii la normalitate, ceea ce ne face să sperăm la mai mult şi la mai bine.

Vă doresc ca următorii ani de activitate ai Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Franceză în România să fie şi mai prolifici, plini de realizări care să genereze bunăstare pentru noi toţi.

Vă mulţumesc, vă doresc sănătate şi mult succes!

Departamentul Comunicare Publică