Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cities of Tomorrow #9: Green Cities

"Dacă vă uitaţi la populaţie, veţi vedea că există mai mulţi copii şi mai mulţi bunici decât cei care merg cu maşina de la serviciu până acasă. Dacă ţineţi cont de acest aspect, nu va mai reprezenta o problemă să optaţi pentru dezvoltarea unui oraş verde, ecologic, în următorii în 20 de ani" Ullrich Sierau, consultant independent şi fost primar al oraşului Dortmund.

"Această ediţie a demonstrat încă o dată importanţa majoră a reunirii la aceeaşi masă a tuturor actorilor pentru a face schimb de informaţii, de experienţe personale şi de lecţii învăţate. Mediul de afaceri, administraţia publică şi reprezentanţii societăţii civile sunt parte integrantă a oricărui proiect şi a dezvoltării unui oraş şi ar trebui să aibă cu toţii acelaşi scop - ascultarea şi implicarea cetăţenilor şi a comunităţilor." Sebastian Metz, General Manager & Board Member AHK Romania.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat în perioada 13-16 septembrie 2021 cea de-a noua ediţie a conferinţei Cities of Tomorrow în format hibrid. Evenimentul a reunit peste 250 de participanţi din întreaga ţară, dar şi din străinătate, printre care arhitecţi, urbanişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi numeroşi reprezentanţi ai sectorului public, confirmând încă o dată că evenimentul are o abordare internaţională, dedicată importanţei dezvoltării urbane şi regionale. Tema centrală din acest an a fost "Oraşe verzi".

Evenimentul principal a fost deschis de directorul general şi preşedintele AHK România, Sebastian Metz şi Andreas Lier, de Nicuşor Dan, Primarul General al Municipiului Bucureşti, precum şi de E.S. Adriana Stănescu, Ambasadorul României în Republica Federală Germania şi Christian Plate, Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti.

Tema centrală a evenimentului principal din 16 septembrie a fost importanţa dialogului dintre oraşe, specialişti şi participarea comunităţii în proiectele de dezvoltare urbană ecologică. Astfel, primul dialog a reunit doi primari de sector din Bucureşti, Radu Mihaiu (Sectorul 2) şi Ciprian Ciucu (Sectorul 6) şi Ullrich Sierau, fost primar al oraşului Dortmund. Dialogul s-a axat pe parcuri, spaţii verzi şi pe recuperarea zonelor din oraş pentru pietoni şi activităţi de agrement. Cei doi primari de sector din Bucureşti au subliniat proiectele lor în curs sau planificate de revitalizare a parcurilor şi pieţelor, cum ar fi Lacul Morii sau Strada Liniei, în sectorul 6. În sectorul 2, Parcul Sticlăriei este în curs de curăţenie profundă şi urmează a fi redat locuitorilor cartierului. În plus, Primăria a demarat o colaborare cu Ordinul Arhitecţilor pentru a dezvolta patru zone urbane degradate care au nevoie de revitalizare. Reprezentanţii OAR vor propune proiecte bazate pe dorinţele populaţiei. Ullrich Sierau a arătat cum Dortmund a trecut printr-o transformare îndelungată, de peste 20 de ani, de la un oraş al industriei grele la unul care pune pe primul loc pietonii şi calitatea vieţii cetăţenilor săi.

Discuţia a fost moderată de Irina Meliţă, arhitect şi vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România filiala Bucureşti. După aceea, în al doilea panel dedicat oraşelor verzi, arh. Eugen Pănescu, primarul oraşului Reşiţa, Ioan Popa, Elena Lucaci, preşedinte fondator al Asociaţiei "Părinţi de Cireşari" şi Andreas Kipar, renumit arhitect, urbanist şi peisagist internaţional, au intrat în dialog privind abordarea corectă a marilor proiecte de ecologizare urbană şi implicarea tuturor părţilor interesate. Dialogul a fost moderat de Dorothee Hasnaş, arhitect şi manager cultural cu experienţă.

Înainte de această ediţie, AHK România organizat un concurs de proiecte pentru administraţia publică, mediul de afaceri şi societatea civilă. Proiectele vizate au fost cele care se referă la soluţii verzi şi la iniţiative care îmbunătăţesc calitatea vieţii cetăţenilor.

Cu ajutorul unui juriu specializat, cu o experienţă vastă, au fost aleşi 9 finalişti. Prin urmare, cei 9 participanţi au beneficiat de o atenţie specială în cadrul sesiunii de pitching, unde au avut ocazia de a-şi prezenta proiectele: categoria administraţie publică: Buzău ("Buzău Green City"), ADI pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov (Tren urban şi metropolitan Bucureşti - Ilfov"), Sectorul 6 al Municipiului Bucureşti ("Unităţi de învăţământ nZEB şi măsuri de reabilitare profundă"); categoria mediu de afaceri: Banca Comercială Română ("BCR Smart Transport Solution"), Life is Hard ("City Health Smart City Platform"), Urban Cultor ("Food for the Earth"); categoria societate civilă: EFdeN ("Dezvoltarea de prototipuri de case solare în scop educaţional şi de cercetare"), Fundaţia Comunitară Mureş ("Pedalează pentru o cauză bună"), Centrul de cercetare, inovare şi promovare a lemnului SILVANIA ("Sistem standard de management al amprentei de carbon").

Câştigătorii categoriei administraţie publică: Primăria Municipiului Buzău; mediu de afaceri: Banca Comercială Română; societate civilă: EFdeN (decizie unanimă). Pe locul doi s-au clasat: administraţie publică: ADI pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov cu proiectul trenului metropolitan Bucureşti-Ilfov; mediul de afaceri: Urban Cultor - Food for the Earth.

Primele trei zile de conferinţă au fost dedicate găsirii de soluţii concrete în legătură cu 9 subiecte de mare importanţă pentru dezvoltarea regională: eficienţa energetică şi management energetic, finanţare şi fonduri UE, mobilitate, guvernanţa digitală a oraşelor, dreptul construcţiilor, reconversie şi revitalizare, economie circulară, turism, lifestyle şi cultură, siguranţa oraşului. Fiecare dintre aceste subiecte a fost discutat separat în cadrul dezbaterilor de la mesele rotunde, unde participanţii au avut ocazia să se implice activ şi să contribuie cu contribuţii la subiectul ales. Cele mai bune soluţii au fost votate de participanţii la conferinţă, iar membrii mesei rotunde câştigătoare au fost premiaţi în cadrul ceremoniei de premiere a evenimentului.

Masa rotundă Mobilitate, moderată de Ştefan Roşeanu, manager de proiect Tren Metropolitan Bucureşti-Ilfov la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov, Ciprian Nicolae, Manager Sisteme de Plăţi la BCR şi Ronaldo Valentim de la BABLE, a câştigat titlul pentru cele mai bune soluţii identificate pentru o mobilitate inteligentă pentru oraşe verzi. Masa rotundă a gravitat în jurul transportului ecologic şi încurajarea alternativelor la vehiculele personale poluante, cum ar fi trenul metropolitan Bucureşti-Ilfov, implementat în prezent de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti - Ilfov. Moderatorii de la BCR şi BABLE au completat discuţia cu activităţile şi soluţiile lor pentru o mobilitate inteligentă, prietenoasă şi ecologică.

La fel ca în anii precedenţi, concluziile şi soluţiile celor nouă mese rotunde vor fi sintetizate în broşura de follow-up a evenimentului, iar Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, împreună cu partenerii săi din sectorul public şi privat, se vor concentra pe implementarea acestora. Mai multe detalii aici: www.citiesoftomorrow.ro.

Ediţia din acest an a Cities of Tomorrow, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, a confirmat încă o dată că evenimentul a devenit o platformă importantă de interacţiune între mediul public şi cel privat, oferind posibilitatea de a face schimb de informaţii, idei, experienţe şi contacte valoroase. Dorim să mulţumim celor peste 250 de participanţi pentru implicare, sponsorilor noştri (Banca Comercială Română, FEPRA, SAP, BABLE, Robert Bosch, E.ON România, BASF, Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor, Parcul Industrial Siret, Siemens Energy), precum şi partenerilor noştri pentru sprijinul acordat. Mulţumim de asemenea Hostpot Workhub pentru găzduirea evenimentului principal în studioul lor.

Următoarea ediţie a evenimentului, Cities of Tomorrow #10, va avea loc în martie 2022.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno - Germană (AHK România) este reprezentanţa oficială a economiei germane din România. Înfiinţată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent circa 600 de firme membre şi este cea mai mare cameră de comerţ bilaterală din România. AHK România este actorul principal în cadrul relaţiilor economice româno-germane şi promovează de peste zece ani cu succes relaţiile economice dintre cele două ţări. Prin serviciile pe care le oferă şi evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească şi, în egală măsură, este partener pentru companiile româneşti interesate de piaţa germană.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.