Vizita secretarului de stat pentru politica de apărare în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

O delegaţie a Ministerului Apărării Naţionale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a efectuat o vizită de lucru la Londra, în perioada 13-14 septembrie.

În prima zi a vizitei, secretarul de stat a avut o întrevedere bilaterală cu David Hogan-Hern, directorul pentru securitate euro-atlantică din cadrul Ministerului Apărării al Regatului Unit.

Cu acest prilej, demnitarul român a subliniat excelenta cooperare în domeniul securităţii şi apărării, cu accent pe importanţa consolidării Parteneriatului Strategic dintre cele două state. Cei doi oficiali au avut un schimb consistent de opinii despre provocările de securitate actuale la nivel global şi nevoia de adaptare permanentă a Alianţei Nord-Atlantice la noile provocări.

Oficialul român a mulţumit părţii britanice pentru implicarea în consolidarea posturii de descurajare şi apărare la Marea Neagră, evidenţiind participarea constantă la misiunile de poliţie aeriană întărită de la baza Mihail Kogălniceanu a Forţelor Regale Aeriene Britanice şi încadrarea cu personal a structurilor multinaţionale NATO din România.

În marja reuniunii bilaterale, secretarul de stat Cojocaru a participat la dezbaterea organizată de RUSI (Royal United Services Institute) cu tema "Security in the Black Sea Region: The role of the UK and Romania", moderată de Johnathan Eyal, director Strategic Research Partnerships în cadrul RUSI. Mesajele transmise au evidentiat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi necesitatea consolidării rezilienţei în această regiune.

"Evoluţiile de securitate din zona Mării Negre produc efecte dincolo de această regiune. De aceea, Marea Neagră reprezintă un centru major de interes strategic nu doar la nivel regional, ci pentru securitatea euro-atlantică", a spus oficialul român.

Vizita a inclus, de asemenea, o întâlnire la sediul Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM). Au fost discutate, în acest cadru, aspecte privind contribuţia acestui comandament la planificarea şi coordonarea la nivel maritim a operaţiilor şi exerciţiilor aliate, inclusiv în zona Mării Negre. Oficialul român a subliniat importanţa domeniului maritim în constructul prezenţei aliate înaintate şi angajamentele pe care România le-a asumat, exemplificând prin exerciţiile navale importante din Marea Neagră derulate în 2021, respectiv deţinerea comenzii Operaţiei Sea Guardian.

Totodată, a fost efectuată o vizită la sediul Corpului Aliat de Reacţie Rapidă al NATO (ARRC HQ), unde secretarul de stat a avut o întrevedere cu generalul-locotenent Sir Edward Smith-Osbourne, comandantul ARRC. Oficialul român a mulţumit comandantului pentru implicarea ARRC în dezvoltarea unei relaţii de mentorat şi cooperare în domeniul instruirii la nivelul Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO (HQ MNC SE) şi a transmis angajamentul părţii române de a continua cooperarea în vederea realizării capabilităţii operaţionale finale a HQ MNC SE.

Biroul presă