Sancţiuni - Somaţie publică: B1 TV

Întrunit în şedinţa publică din data de 14.09.2021, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a autosesizării şi a reclamaţiilor primite şi a decis să sancţioneze postul B1 TV cu somaţie publică pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Raportul de monitorizare cuprinde emisiunile informative şi de dezbatere difuzate în perioada 24.03 - 05.04.2021, în care s-au discutat subiecte legate de compania de salubritate Romprest. Sancţiunea a fost aplicată pentru o ştire, transmisă de trei ori în cursul zilei de 31.03.2021, referitoare la faptul că patronul postului Realitatea Plus, Marcel Păcuraru, este acuzat de actuala conducere a companiei Romprest de fals în acte.

În aceeaşi şedinţă, CNA a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Control privind respectarea grilelor de programe de către posturile de radio şi de televiziune din teritoriu şi a decis să sancţioneze cu somaţie publică societatea DATE ADVERTISING SRL (Olt TV) deoarece nu a ţinut cont de prevederile legislaţiei audiovizualului referitoare la protecţia persoanelor cu handicap de auz, respectiv, art. 42 indice 1 alin. (3) din Legea audiovizualului.

Biroul Informare şi Relaţii Publice

Prevederile legislaţiei audiovizualului la care facem referire:

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare:

Art. 42 indice 1 - (3) În vederea asigurării dreptului de acces la serviciile media audiovizuale al persoanelor cu deficienţe auditive, serviciile de programe de televiziune cu acoperire locală: a) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri, de analize şi dezbatere pe teme politice şi/sau economice de actualitate din timpul zilnic de emisie; b) vor interpreta în limbajul mimico-gestual şi/sau prin titrare sincron programele de importanţă majoră în întregime ori rezumatele acestora; c) vor avertiza verbal "Atenţie! Emisiune dedicată şi persoanelor cu deficienţe de auz", însoţită de o menţiune ce va fi şi afişată static şi lizibil; d) programele prevăzute la lit. b) se difuzează însoţite de un semn de avertizare conform anexei.";

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art.66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică