COD GALBEN: 08-12-2021 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala local, ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului in Județul Argeş, Județul Prahova, Județul Buzău;

In memoriam Vasile Stroescu

Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu şi Asociaţia "Prietenii Bibliotecii ASTRA" susţin cultura română peste hotare

Asociaţia "Prietenii Bibliotecii ASTRA" Sibiu, prin intermediul proiectului "Cartea fără frontiere", în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, Fundaţia Gojdu şi Facultatea Transfrontalieră a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, a făcut o donaţie de peste 600 de volume Bibliotecii publice din localitatea Trinca, raionul Edineţ.

Au fost donate partenerului din Republica Moldova: cărţi de literatură clasică română şi universală, literatură pentru copii, istorie şi teologie, atlase şi albume turistice, lucrări ştiinţifice din domenii umaniste. Această acţiune face parte din Agenda Culturală a Judeţului Sibiu, fiind co-finanţată de Consiliul Judeţean Sibiu, şi s-a desfăşurat în perioada 9 - 12 septembrie 2021. De asemenea, a fost donat un set de 50 de fotografii pentru prezentarea expoziţiilor foto "Patrimoniul cultural sibian, valori europene" şi "Basarabeanul Vasile Stroescu, unul dintre susţinătorii ASTREI".

Scopul proiectului "Cartea fără frontiere" constă în promovarea culturii române şi universale, susţinând conexiunile între instituţii de cultură din România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării, în special din Republica Moldova. Dacă anul trecut donaţia Asociaţiei şi a partenerilor săi a ajuns la Biblioteca Raională "Andrei Ciurunga" din Cahul, anul acesta a fost aleasă Biblioteca din Trinca, raionul Edineţ, Republica Moldova, localitatea în care s-a născut marele patriot român şi filantrop Vasile Stroescu (1845-1926).

"Basarabeanul Vasile Stroescu s-a alăturat, în epocă, pleiadei de mecena cu suflet românesc, strălucit reprezentată de Emanoil Gojdu, care au susţinut viaţa bisericească, educaţia şi cultura românilor ardeleni. În anul în care se împlinesc 160 de ani de la înfiinţarea Asociaţiunii ASTRA şi a Bibliotecii Centrale a acesteia, prima biblioteca publică a românilor transilvăneni, întoarcem o pagină de istorie şi încercăm să readucem în atenţia publicului contemporan figura ilustrului filantrop Vasile Stroescu. Membru onorific al Academiei Române, primul preşedinte al Parlamentului României Mari, Vasile Stroescu a contribuit substanţial la construcţia de şcoli, biserici şi spitale în toate provinciile româneşti, îndeosebi în Ardeal, sprijinind totodată numeroase instituţii culturale. Mulţumim reprezentanţilor Bibliotecii din localitatea Trinca şi ai autorităţilor locale pentru căldura cu care ne-au întâmpinat.", a precizat Silviu Borş, directorul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu.

Proiectul "Cartea fără frontiere" a fost iniţiat şi coordonat de către dr. Silviu Borş, dr. Bogdan Andriescu şi dr. Dan Nanu, din partea Bibliotecii ASTRA şi a Asociaţiei "Prietenii Bibliotecii ASTRA", în colaborare cu Fundaţia Gojdu şi Facultatea Transfrontalieră a Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, reprezentată prin dr. Gina Aurora Necula, decan şi dr. Tetiana Toma, lector universitar.

***

Proiectele şi activităţile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.