FEST-FDR 2021 - SEMINŢE îşi continuă drumul. Astfel, marţi, 31 august, de la ora 19:00, la Sala 2, Teatrul Odeon Bucureşti prezintă Julieta fără Romeo de Bogdan Theodor Olteanu şi Alex Mircioi. Spectacolul, purtând semnătura regizorală a lui Bogdan Theodor Olteanu, recuperează principalele figuri feminine din Romeo şi Julieta şi le îmbogăţeşte cu crâmpeie din identitatea şi poveştile altor personaje celebre, într-un compozit plin de imaginaţie, care îmbină drama cu absurdul, umorul cu grotescul, un tur de forţă susţinut de actriţele Elvira Deatcu, Ioana Bugarin şi Ruxandra Maniu.

Tot marţi, de la ora 21:00, tinerii actori absolvenţi ai masterului Facultăţii de Muzică şi Teatru, împreună cu Ion Rizea şi Matei Chioariu, nume definitorii ale scenei Naţionalului, ne readuc în lumea ilară, caraghioasă, grotescă şi bufă a lui Caragiale. Debut: O noapte furtunoasă, în formula inedită a Adei Lupu Hausvater, este un spectacol modern, actual. Spectacolul este rezultatul parteneriatului dintre Teatrul Naţional şi Universitatea de Vest, având ca obiect susţinerea tinerilor actori absolvenţi ai Facultăţii de Muzică şi Teatru.

Festivalul continuă duminică miercuri, 1 septembrie de la ora 19:00. Scena Sălii Mari este gazda unui eveniment teatral: Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi, adaptare a romanului omonim al laureatei premiului Nobel pentru literatură, Herta Muller.

Din întâlnirea dintre acest text intens şi extraordinara sensibilitate a cunoscutei actriţe de teatru şi film Simona Măicănescu, teatrul - şi publicul, implicit - s-a îmbogăţit cu un one-woman show a cărui forţă se extrage din însăşi capacitatea actriţei de a-şi identifica propriul destin cu universul personajului său.

Al doilea eveniment al zilei de miercuri, 1 septembrie, este marcat de o nouă întâlnire în cadrul Studio FEST-FDR. Astfel, de la ora 20, în Holul cu oglinzi al Teatrului Naţional, Simona Măicănescu, în tripla ei ipostază de dramaturg, creator de spectacol şi actor, va fi alături de public într-un dialog deschis despre spectacolul Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi, de la imbold creator la reacţie şi impact.

Ultimul punct din programul zilei de miercuri, 1 septembrie, reprezintă o întâlnire aşteptată: Teatrul Naţional din Timişoara prezintă în cadrul FEST-FDR spectacolul Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese de Radu Iacoban, povestea tragi-comică a unei familii care, prin alegerile pe care le face, învaţă că a fi uman înseamnă a comunica şi că a asculta înseamnă mai mult decât a auzi, a vedea înseamnă mai mult decât a privi şi că a ne înţelege şi ne accepta umanitatea este un exerciţiu necesar şi o şansă pentru viitorul fiecăruia dintre noi. Spectacolul, realizat în cadrul proiectului Vocile oraşului - Central Park, produs de Teatrul Naţional Timişoara în parteneriat cu A.T.C.E.C. şi finanţat de Primăria Municipiului Timişoara, a adus actorului Ion Rizea un premiu UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Joi, 2 septembrie, de la ora 11, în Parcul Civic, lângă Sala 2, publicul se va întâlni cu actriţa Claudia Ieremia în spectacolul-lectură Stockholm de Ana Sorina Corneanu. Evenimentul deschide seria spectacolelor-lectură din cadrul proiectului Teatru-lectură în Parcul Civic, o etapă participativă a Concursului Naţional de Dramaturgie, iniţiativă prin care Teatrul Naţional oferă publicului un spaţiu de întâlnire cu spectacolul în etapa lui de creaţie şi o ocazie ca, în dialog, spectatorii să contribuie prin intervenţiile lor la "modelarea" formei finale a textului. Participarea este liberă, iar evenimentul va fi transmis în live-streaming. Teatru-lectură în Parcul Civic este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Tot joi, de la ora 19, la Sala Mare este programat spectacolul Un copil pe un litru de benzină, o producţie Reactor de Creaţie şi Experiment din Cluj, care înlocuieşte spectacolul anunţat anterior pentru această dată, respectiv Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois, al aceleiaşi companii, care nu poate face deplasarea la Timişoara din motive medicale. Un copil pe un litru de benzină dezvoltă o situaţie anodină: trei oameni într-o benzinărie, la jumătatea drumului. O femeie de serviciu, un benzinar, un client şi o zi care se repetă la nesfârşit, în spaţiul straniu dintre umor absurd şi tragedie cotidiană. Un spectacol-experiment, care fructifică experienţa creatoare a laboratorului teatral.

Ziua se încheie la Sala 2 unde, de la ora 21, Teatrul Dramaturgilor Români prezintă spectacolul Povestea personajelor mele pierdute de Iris Spiridon, o fascinantă, surprinzătoare serie de întâlniri ale unui scriitor cu personajele cărţilor sale, şi nu doar cu ele. Aceste "audienţe" literare permit spectatorilor să intuiască felul în care se nasc personajele, felul în care trăiesc sau nu, felul în care interferează cu lumea interioară a autorului, dar şi cu cea a personajelor.

FEST-FDR 2021 - SEMINŢE este un eveniment organizat de Teatrul Naţional din Timişoara şi susţinut de Primăria Municipiului şi Casa de Cultură a Municipiului, acţiune co-finanţată de Consiliul Judeţean Timiş.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Naţional, www.tntimisoara.com.

Bilete se pot achiziţiona online pe www.tntimisoara.com sau la Agenţia de bilete "Mărăşeşti", str. Mărăşeşti nr. 2, zilnic între orele 11,00 şi 19,00.