Alexandru MURARU, Preşedinte PNL Iaşi: "Sunt surprinzătoare declaraţiile critice ale unor lideri ai USR-PLUS la adresa Programului Naţional de Investiţii în Infrastructura Locală "Anghel Saligny".

Programul a fost decis în Coaliţie în prezenţa unei echipe a USR-PLUS condusă de Dacian Cioloş.

Alexandru Muraru, preşedintele PNL Iaşi şi deputat, a declarat că prin programul "Anghel Saligny" Guvernul României îşi propune să investească în domenii foarte clare şi vitale pentru orice localitate din Uniunea Europeană: drumuri de interes local, apă şi canalizare, accesul populaţiei la sistemul de gaze. Sunt domenii care sunt acoperite doar într-o anumită măsură de fondurile europene (cazul canalizării) ori nu sunt acoperite deloc (racordarea la reţeaua de gaze).

Preşedintele PNL Iaşi consideră noul Program de Dezvoltare Locală, care va fi denumit Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Locală "Anghel Saligny" este parte a onorării angajamentului pentru dezvoltarea României luat de principalul partid de guvernare, PNL, în alegerile de anul trecut.

"Este programul prin care recuperăm decalajele de dezvoltare, în special pe acelea din mediul rural, faţă de civilizaţia occidentală din secolul 21. Programul compensează eficace ceea ce nu putem face doar cu fondurile europene, sau nu putem face suficient de rapid mai ales în cazul dezvoltării micilor comunităţi locale. Noul Programul Naţional de Investiţii a fost gândit de PNL, agreat de preşedintele PNL Ludovic Orban împreună cu premierul Florin Cîţu, fiind un angajament pentru onorarea promisiunii din alegerile locale şi generale legat de dezvoltarea României", a declarat preşedintele PNL Iaşi, Alexandru Muraru.

Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement contra României pentru că reţelele de apă şi canalizare nu sunt pe deplin dezvoltate (din 2.057 reţele de canalizare, numai 1.260 sunt funcţionale). Nivelul de dezvoltare economică a unei societăţi este demonstrat prin accesul la utilităţile de bază, în special accesul la reţeaua de apă potabilă şi canalizare.

"România are circa 44% din populaţie în rural. Apa, canalizarea, gazul, drumurile locale sunt vitale pentru aceşti oameni. Nu avem voie să amânăm finanţarea acestor proiecte, nu avem voie să refuzăm satelor şi micilor localităţi şansa dezvoltării. România are un decalaj mare de dezvoltare faţă celelalte state membre ale UE, care şi-au rezolvat astfel de probleme de infrastructură în rural cu decenii în urmă. De aceea, cele mai multe dintre programele europene actuale nu mai abordează astfel de probleme, ele trebuind realizate în mare măsură prin programe naţionale.

De exemplu, PNRR - parte a Mecanismului UE de Redresare şi Rezilienţă - are ataşate condiţii de mediu şi digitalizare care fac imposibile derularea pe scară largă a unor programe de infrastructură de bază în rural - apă, canalizare, gaz, drumuri locale", a declarat deputatul PNL Iaşi, Alexandru Muraru.

Departamentul de comunicare PNL Iaşi