Expoziţie documentară la Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu

"Biblioteca Centrală a Asociaţiunii: Bibliotecarii astrişti"

Începând cu data de 5 august 2021, în foaierul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, este deschisă publicului expoziţia "Biblioteca Centrală a Asociaţiunii: Bibliotecarii astrişti", activitate care se înscrie în programul ASTRA 160. Sunt expuse reproduceri ale unor imagini reprezentându-i pe Visarion Roman (1861 - 1950), Nicolae Cristea (1865 - 1870), Ioan Maxim (1870 - 1872), Ioan Creţu (1872 - 1877), Nicolae Petra-Petrescu (1877 - 1882), Ioan Crişan (1883 - 1888), Petru Şpan (1888 - 1889), Octavian Goga (1909 - 1910), Ioan Banciu (1910 - 1928), Victor Lazăr (1928 - 1929), Horia Petra-Petrescu (1929 - 1945), Aurel Gherasim (1940 - 1952).

De asemenea, pasionaţii de istorie locală vor descoperi acte care cuprind detalii despre remuneraţiile bibliotecarilor, regulamente de organizare a Bibliotecii, un model de fişă de înscriere a cititorilor de la începutul secolului al XX-lea, documente care aduc la lumină acţiunile de epurare a colecţiilor Bibliotecii Centrale a Asociaţiunii în anul 1946, la scurt timp după instaurarea regimului comunist, o serie de volume ale căror autori sunt: Nicolae Petra-Petrescu, Eugenia Crişan, Elena Dunăreanu, Mircea Avram.

"Cea de-a doua expoziţie documentară având ca subiect Biblioteca Centrală a Asociaţiunii şi bibliotecarii acesteia aduce la lumină o serie de documente importante, evidenţiind portretele celor care au consolidat rolul şi statutul acesteia pe parcursul secolului trecut.", menţionează Bogdan Andriescu, doctor în istorie, bibliotecar, cercetător şi curator al expoziţiei.

Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român - ASTRA a luat fiinţă în urmă cu 160 de ani, în toamna anului 1861, din iniţiativa şi prin eforturile şi contribuţiile conjugate al unor ilustre personalităţi culturale şi autorităţi ecumenice ale vremii. Încă de la început, Asociaţiunea a avut bine definite obiectivele pe care avea să le înfăptuiască în calitate de instituţie culturală de referinţă a românilor transilvăneni: - impulsionarea progresului educaţional şi a prosperităţii materiale a naţiunii prin susţinerea şi consolidarea culturii române, - cultivarea sentimentului naţional, - emanciparea spirituală a românilor ardeleni, - stimularea literaturii naţionale, - ridicarea nivelului cultural, spiritual şi educaţional al populaţiei, - înfiinţarea de societăţi şi aşezăminte culturale şi organizarea de activităţi şi evenimente culturale în mediul urban şi rural (societăţi literare, şcoli, biblioteci, muzee şi teatre, conferinţe, prelegeri, cursuri, şezători),

- susţinerea apariţiei publicaţiilor în limba română, - organizarea de reuniuni ştiinţifice şi artistice, - acordarea de burse de studiu şi sprijin financiar pentru instituţiile şcolare, - încurajarea învăţării şi practicării meseriilor, - înfiinţarea de asociaţii agricole, cooperative şi bănci populare, - încurajarea şi dezvoltarea ramurilor agriculturii naţionale.

Expoziţia documentară este deschisă publicului interesat în perioada 5 - 31 august 2021, de luni până vineri, între orele 8:00 - 20:00, în Foaierul bibliotecii (Str. George Bariţiu, nr. 7, parter)

***

Proiectele şi activităţile Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.