Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

BULETIN DE PRESĂ

Acţiuni de prevenire a evenimentelor rutiere pe drumurile din Argeş

Acţiunile de prevenire a evenimentelor rutiere vor continua, în cursul săptămânii viitoare urmând a fi desfăşurate acţiuni cu efective mărite, precum şi acţiuni cu efective de poliţie rutieră din judeţe limitrofe.

Scopul acţiunilor nu este reprezentat de aplicarea de sancţiuni, ci de creşterea gradului de siguranţă pentru toate categoriile de participanţi la trafic, precum şi de conştientizarea de către conducătorii auto a pericolului la care se expun pe sine şi pe ceilalţi în situaţia nerespectării regulilor de circulaţie.

În ultimele 48 de ore, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti au continuat acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 344 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 95.000 de lei. Totodată au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de circulaţie, 19 permise de conducere şi au fost retrase 12 certificate de înmatriculare.

Recomandăm tuturor participanţilor la trafic să respecte regulile de circulaţie şi să adopte un comportament preventiv în deplasări, mai ales în condiţii meteo ce limitează vizibilitatea sau aderenţa la carosabil, precum şi în condiţii de trafic aglomerat.

- În noptea de 31 iulie spre 1 august a.c., în jurul orei 03:00, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Buzoeşti au depistat un bărbat de 51 de ani, din Miroşi, care conducea un autoturism pe DJ 143, pe raza localităţii Căldăraru, în timp ce se afla sub influenţa alcoolului.
Bărbatului i-au fost recoltate probe biologice de sânge, pentru stabilirea alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 din Codul Penal.

- Activităţi de combatere a delictelor silvice

În săptămâna 26 iulie - 1 august a.c., echipe formate din poliţişti şi specialişti silvici, alcătuite din poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeş, alături de poliţişti din structurile de ordine publică şi poliţie rutieră, au acţionat pe raza judeţului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii şi comercializării ilegale de material lemnos, precum şi cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Ploieşti - Biroul Garda Forestieră Judeţeană Argeş, Direcţiei Silvice Argeş, şi cu personalul silvic cu atribuţii de control/de pază pe linie silvică.

Echipele de control au verificat atât depozite ale unor societăţi comerciale cu obiect de activitate comercializarea, prelucrarea şi depozitarea materialului lemnos, respectiv cu obiect de activitate exploatarea materialului lemnos în cadrul exploatărilor forestiere, dar şi transportatori de material lemnos şi persoane particulare care deţin material lemnos.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 24.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravenţiile silvice, fiind confiscată cantitatea totală de 46,566 metri cubi material lemnos (din care aproximativ 13 mc confiscaţi faptic şi aproximativ 33 mc confiscaţi valoric).

- În ziua de 28 iulie a.c., poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Stâlpeni, împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Ploieşti - Biroul Garda Forestieră Judeţeană Argeş, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale în domeniul deţinerii, prelucrării şi comercializării de material lemnos, ocazie cu care au verificat o societate comercială cu sediul în comuna Coşeşti.

În urma verificărilor s-a constatat că societatea a expediat 5,12 mc lemn foc, de esenţă răşinoase, fără documente legale.

Astfel, reprezentantul societăţii a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, fiind dispusă măsura complementară a confiscării valorice a materialului lemnos fără provenienţă dovedită.

- În ziua de 29 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Hârtieşti au acţionat pentru respectarea regimului silvic, ocazie cu care au depistat un bărbat de 45 de ani, din Mioveni, care transporta material lemnos cu un tractor cu remorcă.

În urma verificării de către un specialist silvic a cantităţii transportate cu ansamblul rutier, s-a constatat că acesta avea încărcată peste 3,5 mc lemn foc, de esenţă fag, fără a deţine documente de provenienţă şi de însoţire a transportului de material lemnos.

În urma celor constatate, bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar materialul lemnos nejustificat cu documente a fost confiscat şi predat reprezentanţilor silvici.

- În ziua de 30 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Călineşti au acţionat pentru respectarea regimului silvic, ocazie cu care au depistat un bărbat de 31 de ani, din Călineşti, care transporta pe DJ 702 Priboieni, material lemnos cu un autocamion cu remorcă.
În urma verificării de către un specialist silvic a cantităţii transportate cu ansamblul rutier, s-a constatat că acesta avea încărcată peste cantitatea justificată cu documente, 5,608 mc lemn foc, de esenţă răşinoase.

În urma celor constatate, bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 3.000 de lei, iar diferenţa de material lemnos nejustificată cu documente a fost confiscată şi predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Topoloveni.

- În contextul operaţionalizării aplicaţiei SUMAL 2.0 privind controlul provenienţei şi trasabilităţii materialului lemnos, şi al intrării în vigoare, la 31 ianuarie 2021, a prevederilor HG 497/ 25.06.2020, şi a Ordinului 118/27.01.2021 privind obligaţiile utilizatorilor SUMAL 2.0., activităţile de control al tăierii, transportului şi deţinerii de material lemnos sunt desfăşurate de către poliţiştii argeşeni în mod curent şi vor continua în perioada următoare.

Reamintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activităţi de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activităţii, iar pentru tăierea şi sustragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestaţi, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum şi retragerea atestatului care permite desfăşurarea unor astfel de activităţi.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

- Acţiuni pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu virusul SARS COV-2

În perioada 28-31 iulie a.c., poliţiştii argeşeni au continuat activităţile având ca scop prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu cronavirus. Scopul activităţilor nu este aplicarea de sancţiuni, ci evitarea creşterii incidenţei de îmbolnăviri, prin conştientizarea de către cetăţeni a importanţei unui comportament precaut.

În cele 4 zile, au fost desfăşurate 71 de acţiuni punctuale (dintre care 63 organizate independent de către poliţişti, patru organizate cu I.J.J. Argeş şi patru cu alte structuri).

În cadrul activităţilor au fost verificate 3150 de persoane (aproape 750 ca medie zilnică), precum şi 397 mijloace de transport în comun (medie de aproape 400 pe zi).

Totodată, poliţiştii au verificat 357 de societăţi comerciale, (medie zilnică de aproape 90), unde au transmis reprezentanţilor tuturor agenţilor comerciali şi centrelor comerciale verificate să ia măsuri pentru respectarea normelor de prevenire a infectării şi combatere a răspândirii coronavirusului.

Ca urmare a abaterilor constatate, poliţiştii argeşeni au aplicat 40 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 5.500 de lei, după cum urmează:
-32 de sancţiuni, în valoare de 1.500 de lei, ca urmare a nerespectării măsurilor de protecţie individuală;
-4 sancţiuni, în valoare de 4.000 de lei, ca urmare a nerespectării măsurii carantinei/izolării.

În ziua de 29 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 2 Poliţie Piteşti, care efectuau verificarea la domiciliu a persoanelor care figurează cu măsura izolării sau carantinării la o adresă aleasă, au constatat că o femeie de 27 de ani, din Piteşti, nu a respectat măsura.

De asemenea, în ziua de 31 iulie, cu ocazia verificării la domiciliu, s-a constatat din nou că aceasta nu a respectat măsura.

Ca urmare a celor constatate, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.000 de lei fiecare, iar situaţia a fost comunicată D.S.P. Argeş.

În ziua de 30 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Piteşti, au depistat un bărbat de 27 de ani şi o femeie de 25 de ani, ambii din Ungheni, care nu au respectat măsura izolării sau carantinării la adresa aleasă.

Ca urmare a celor constatate, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 2.000 de lei, iar situaţia a fost comunicată D.S.P. Argeş.

BIROUL DE PRESĂ

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.