COD GALBEN: 27-09-2021 Intre 09:00 si 10:30 se va semnala ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Cluj, Județul Sălaj, Județul Bistriţa-Năsăud; COD GALBEN: 27-09-2021 Intre 09:00 si 10:30 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m in Județul Braşov, Județul Harghita;

Participarea secretarului de stat Iulia Matei la reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, în perioada 22-23 iulie 2021, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE. Reuniunea a fost organizată de Preşedinţia slovenă a Consiliului UE şi s-a desfăşurat în format fizic la Brdo pri Kranju, Republica Slovenia.

Agenda reuniunii informale a inclus prezentarea priorităţilor Preşedinţiei slovene a Consiliului UE şi o dezbatere privind creşterea rezilienţei UE după criza generată de pandemia de Covid-19.

În contextul discuţiilor privind priorităţile Preşedinţiei slovene a Consiliului UE, secretarul de stat Iulia Matei a exprimat sprijinul pentru agenda de priorităţi stabilită de Preşedinţia slovenă, cu accent pe rezilienţa Uniunii, relansarea economică, consolidarea cooperării la nivel UE în domeniul sănătăţii, Conferinţa privind viitorul Europei, securitatea cibernetică, extinderea, Parteneriatul Estic, consolidarea relaţiei transatlantice. A subliniat, în acest context, importanţa utilizării lecţiilor învăţate din această criză pentru consolidarea rezilienţei Uniunii, atât pe dimensiunea internă, cât şi pe cea externă. De asemenea, a subliniat necesitatea fundamentării, în continuare, a acţiunilor Uniunii Europene pe solidaritate, coeziune şi unitate, valori care stau la baza construcţiei europene şi a căror importanţă a fost reconfirmată de acţiunea la nivel UE în gestionarea pandemiei.

Secretarul de stat român a apreciat includerea, printre priorităţile cheie ale Preşedinţiei slovene a UE, a tematicii rezilienţei Uniunii. În acest context, a exprimat susţinerea României pentru realizarea acestui obiectiv, inclusiv în ceea ce priveşte sistemele de sănătate la nivel european, întărirea managementului crizelor în interiorul Uniunii, consolidarea capacităţii Uniunii de a contracara atacurile cibernetice. Totodată, a evidenţiat necesitatea relansării economice la nivel european, pentru a contracara efectele economice şi sociale ale pandemiei.

Cu referire la Conferinţa privind viitorul Europei, a reafirmat importanţa deosebită a dezbaterilor din cadrul acestui proces de consultare, în vederea identificării aşteptărilor cetăţenilor de la Uniunea Europeană, cu accent asupra unei abordări pragmatice, care să conducă la avansarea politicilor europene în direcţia agreării de rezultate concrete pentru cetăţeni.

În planul priorităţilor Preşedinţiei slovene vizând relaţiile externe, secretarul de stat Iulia Matei a exprimat susţinerea pentru procesul de extindere a Uniunii si pentru generarea unei viziuni strategice şi ambiţioase asupra viitorului Parteneriatului Estic cu ocazia Summit-ului PaE prevăzut a se desfăşura în luna decembrie a.c.

În dezbaterea referitoare la rezilienţa UE post Covid-19, secretarul de stat Iulia Matei a evidenţiat necesitatea menţinerii şi consolidării acelor instrumente de răspuns la criză care şi-au dovedit eficacitatea pe durata pandemiei şi a susţinut identificarea unor noi mecanisme care să permită o coordonare mai rapidă şi mai eficientă la nivel european în situaţii de criză şi care să contribuie la consolidarea rezilienţei Uniunii şi a statelor sale membre.

În acest sens, a reafirmat importanţa continuării abordării unitare şi coordonate la nivelul UE, atât din perspectiva identificării celor mai bune soluţii în actualul context, dar şi în ceea ce priveşte creşterea nivelului de pregătire în faţa unor situaţii similare. Astfel, a subliniat necesitatea consolidării rezilienţei Uniunii la crize cu impact transfrontalier şi a unei coordonări mai eficiente între state, având în vedere efectele trans-sectoriale ale crizelor, fie că sunt sanitare sau de altă natură. De asemenea, a subliniat importanţa utilizării "lecţiilor învăţate" pe durata pandemiei de Covid-19 şi a translatării acestora în mecanismele de gestionare a crizelor, precum menţinerea evoluţiei crizei în atenţia permanentă a celui mai înalt nivel politic, asigurarea funcţionării adecvate a pieţei unice europene - un element cheie în gestionarea cu succes a unei crize - şi utilizarea coridoarelor verzi de tranzit sau achiziţionarea în comun de echipamente sau produse critice.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media