COD GALBEN: 02-08-2021 ora 10 Intre disconfort termic ridicatInterval de valabilitate se va semnala disconfort termic ridicatInterval de valabilitate

Reţeaua-pilot de diplomaţie climatică a României va contribui la atragerea de proiecte în domeniul economiei verzi

România a lansat recent reţeaua-pilot de diplomaţie climatică, care îşi propune o creştere progresivă a profilului ţării noastre în sfera diplomaţiei verzi, printr-o colaborare strânsă a Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi a celorlalte instituţii naţionale de profil.

Legătura dintre climă şi securitate a revenit dinamic în această perioadă în prim-planul acţiunii climatice mondiale, economiile lumii conştientizând tot mai acut faptul că impactul schimbărilor climatice asupra securităţii internaţionale constituie o problemă stringentă.

Am convingerea că acţiunile organizate în cadrul reţelei vor contribui la îmbunătăţirea bunelor practici ale României în acest domeniu complex, precum şi la promovarea obiectivelor şi intereselor punctuale ale ţării noastre, în contextul negocierilor care au loc în interiorul Uniunii Europene şi în plan internaţional.

Diplomaţia românească îşi va intensifica în perioada următoare acţiunile aferente reţelei de diplomaţie climatică, prin accentuarea dialogului bilateral pe această temă, prin organizarea de consultări comune la nivel guvernamental şi parlamentar. Consultările bilaterale, vor urmări, pe de-o parte, schimbul de expertiză, în special pe teme precum reducerea poluării, protejarea biodiversităţii şi combaterea schimbărilor climatice, şi, pe de altă parte, îmbunătăţirea cooperării dintre România şi diplomaţiile lumii pe scena climatică.

De asemenea, ţara noastră va susţine atragerea de proiecte în domeniul economiei verzi pentru companiile de profil din România, precum şi pentru susţinerea redresării economice româneşti pe acest palier. Iniţiativele diplomaţiei româneşti vor aborda aspecte legate de energia eoliană off shore, transportul maritim ecologic, promovarea energiei nucleare ca sursă de energie verde, precum şi acţiuni care prevăd implicarea tinerilor, a noilor generaţii, în domeniul schimbărilor climatice.

Anul 2021 este un an critic pentru politica globală privind schimbările climatice şi diplomaţia de mediu, astfel încât şi România va accelera acţiunile globale privind combaterea efectelor schimbărilor climatice şi evidenţierea modificărilor absolut necesare.

Organizarea în luna noiembrie, la Glasgow, a celei de-a 26-a Conferinţă a ONU pentru schimbări climatice, COP 26, va constitui un eveniment deosebit de important şi pentru diplomaţia română, deoarece, ca parte a Acordului de la Paris, guvernele statelor participante vor revizui Contribuţiile Naţionale Determinate (NDC), în aşteptarea unor decizii concludente care să răspundă preocupărilor legate de rezilienţa climatică. În acelaşi timp, reuniunea la nivel înalt de la Glasgow va constitui un element cheie pentru asumarea de către statele participante a angajamentului de a mobiliza anual, până în anul 2025, circa 100 miliarde de dolari în sprijinul măsurilor financiare de adaptare şi implementare a Acordului de la Paris.

Sunt convins că reţeaua-pilot de diplomaţie climatică va reuşi să capitalizeze şi să concerteze acţiunile din domeniul diplomaţiei verzi, pentru a ne atinge obiectivul de a contura un profil puternic al României pe scena internaţională a schimbărilor climatice.

Deputat PNL Mureş,
Ervin MOLNAR