COD GALBEN: 02-08-2021 ora 10 Intre disconfort termic ridicatInterval de valabilitate se va semnala disconfort termic ridicatInterval de valabilitate

Prin proiectul C.A.R.E, finanţat de Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie,

ADOLESCENŢII AFLAŢI ÎN SISTEMUL DE PROTECŢIE VOR AFLA CUM SĂ SE PROTEJEZE DE VIOLENŢA SEXUALĂ ŞI DE GEN

* Societatea Naţională de Cruce Roşie din România şi Fundaţia Sensiblu vor implementa în parteneriat proiectul C.A.R.E. - Courage, Authenticity, Respect, Equality pentru prevenirea violenţei sexuale şi de gen în rândul adolescenţilor din sistemul de protecţie

* 60 de adolescenţi care beneficiază de o măsură de protecţie specială, 20 de specialişti şi 20 voluntari ai Crucii Roşii Române vor fi implicaţi în proiect

Bucureşti, 22 iulie 2021 - Societatea Naţională de Cruce Roşie din România şi Fundaţia Sensiblu, cu sprijinul financiar al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, prin "The Empress Shoken Fund", vor implementa proiectul C.A.R.E. - Courage, Authenticity, Respect, Equality, al cărui scop este reducerea vulnerabilităţii adolescenţilor care beneficiază de măsuri de protecţie specială în faţa violenţei sexuale şi de gen, a traficului, exploatării, violenţei în cuplu şi prădătorilor din online şi offline.

România reprezintă ţara cu cel mai mare număr de persoane traficate din Uniunea Europeană. Conform Raportului anual privind fenomenul traficului de persoane, 47% dintre persoanele traficate sunt sub vârsta de 18 ani, iar procentele cresc la 70% dacă extindem grupa de vârstă la 19 ani. Cel mai vulnerabil grup în faţa exploatării sexuale este reprezentat de fete/femei.

Potrivit Raportului Comisiei parlamentare privind situaţia copiilor dispăruţi, 40% dintre aceştia provin din sistemul de protecţie. Cel mai frecvent, ajung victime ale traficului copiii afectaţi de sărăcie, lipsa educaţiei, disfuncţionalităţile din familie, şi cei vulnerabili din centrele rezidenţiale.

Cele două documente menţionează metoda "lover-boy" ca tehnica de abordare şi recrutare predilectă a traficanţilor. Practic, identifică şi intră în relaţii de cuplu cu adolescenţi vulnerabili (care au suferit deja diferite traume, abandon, violenţă, abuz, neglijenţă, sărăcie) pe care îi manipulează ulterior, oferindu-le bani, afecţiune şi promiţându-le o viaţă mai bună în afara centrului.

"Toţi avem nevoie de a fi văzuţi, acceptaţi, validaţi. Prădătorii speculează aceste nevoi umane, spunându-le tinerilor ce au nevoie să audă şi le oferă iluzia unei vieţi uşoare, în care pot avea tot ce îşi doresc. Ceea ce pare un vis, devine un coşmar în care tinerii îşi pierd dreptul asupra propriei persoane, libertatea de mişcare, libertatea de a fi şi de a decide, intrând într-un abuz continuu, de cele mai multe ori fără ieşire. Riscul de a deveni victime ale violenţei sexuale şi de gen este unul real, demonstrat de statistici, şi rolul proiectului este de a-i ajuta să prevină şi să ceară ajutor dacă se află într-o astfel de situaţie." - Claudia Bădica, psiholog în specialitatea psihoterapie Fundaţiei Sensiblu şi expert violenţă sexuală şi de gen în cadrul proiectului C.A.R.E.

În proiectul C.A.R.E., specialiştii îi vor ajuta pe adolescenţi să identifice formele de violenţă sexuală şi de gen, să evite capcanele agresorilor, să înveţe modele de relaţii egale, bazate pe respect şi cooperare şi să conştientizeze nevoia de sprijin şi cererea acestuia.

În cadrul proiectului, vor fi organizate sesiuni de training cu specialiştii care lucrează cu adolescenţii din sistemul de protecţie şi cu voluntarii Crucii Roşii Române, workshop-uri educaţionale cu adolescenţii, activităţi recreative şi o tabără, toate având ca scop familiarizarea cu fenomenul de violenţă sexuală şi de gen, identificarea situaţiilor de acest tip, înţelegerea dinamicii relaţiilor violente şi a celor non-violente, intervenţia în cazurile de violenţă sexuală şi de gen în rândul adolescenţilor, gestionarea comportamentelor dificile ale adolescenţilor.

"Aspectul inovator al proiectului este reprezentat de abordarea psihosocială a unei categorii de persoane foarte vulnerabile, dar ignorate în discuţia despre violenţă sexuală şi de gen. Obiectivul nostru este de a educa nu doar beneficiarii direcţi, ci şi personalul din centrele de îngrijire instituţională şi voluntarii Crucii Roşii Române în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile Mai mult, educaţia nu se opreşte doar la furnizarea de informaţii, ci şi la crearea unui cadru de învăţare experienţială prin metode psihosociale şi prin crearea unei reţele de sprijin reprezentate atât de voluntari, cât şi de personalul centrelor", a declarat dr. Sorina Botescu, coordonatoarea proiectului C.A.R.E.

Proiectul va fi implementat în perioada iunie 2021 - mai 2022.

Crucea Roşie Română şi Fundaţia Sensiblu nu sunt la prima colaborare; în anul 2016 au implementat în parteneriat proiectul "Strenghtening psychosocial methods and practices to build resilience of female victims of domestic violence" ("Consolidarea metodelor şi practicilor psihosociale pentru creşterea rezilienţei femeilor victime ale violenţei domestice"), finanţat prin programul Drepturi, Egalitate, Cetăţenie/Justiţie al UE (Rights, Equality and Citizenship (REC) Programme of the European Union).

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România este o organizaţie umanitară, membră a Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, auxiliară a autorităţii publice şi abilitată prin lege să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile. Întreaga sa activitate se desfăşoară în scopul alinării suferinţelor persoanelor aflate în situaţii de risc fără nicio deosebire în ceea ce priveşte naţionalitatea, rasa, religia, vârsta, sexul, apartenenţa militară, socială sau politică. Crucea Roşie Română este prezentă la nivel naţional cu 47 de filiale teritoriale şi peste 6,600 de voluntari care se implică activ în acţiunile sale. Mai multe informaţii despre Crucea Roşie Română sunt disponibile pe www.crucearosie.ro.

Fundaţia Sensiblu este o fundaţie corporativă înfiinţată în anul 2002 de Sensiblu. De la începutul activităţii, Fundaţia s-a implicat în susţinerea femeilor şi copiilor victime ale violenţei domestice prin serviciile gratuite de consiliere socială, psihologică şi juridică şi cazarea în adăpostul temporar. Din anul 2002, peste 6 000 de femei şi copii victime ale violenţei domestice au beneficiat de serviciile de consiliere, şi mai mult de 200 de persoane au fost găzduite în adăpost. Fundaţia Sensiblu este acreditată conform legii ca furnizor de servicii sociale. Mai multe informaţii despre Fundaţia Sensiblu sunt disponibile pe www.fundatiasensiblu.ro.