COD GALBEN: 02-08-2021 ora 10 Intre disconfort termic ridicatInterval de valabilitate se va semnala disconfort termic ridicatInterval de valabilitate

Peste 23 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării pentru transportul public urban de călători, din municipiul Târgu Jiu

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila, a semnat un contract de finanţare, în valoare totală de 23.715.000,00 de lei fără TVA, prin Programul Operaţional Regional, pentru achiziţionarea a 9 troleibuze cu autonomie, pentru transportul public din Târgu Jiu.

"Achiziţia de mijloace electrice are ca scop facilitarea unui transport public modern pentru locuitorii municipiului Târgu Jiu, dar reprezintă şi o investiţie verde, prietenoasă cu mediul şi adaptată politicilor asumate de actuala coaliţie", a declarat ministrul Cseke Attila.

Achiziţia presupune punerea în circulaţie a unor troleibuze care pot funcţiona fie folosind reţeaua catenară, fie pot circula autonom, pe bateria proprie. Astfel că, Târgu Jiu va beneficia de un traseu de circulaţie cu troleibuzul şi în zonele unde nu este prevăzută reţeaua electrică. Mai exact, o porţiune din traseul de transport public va putea fi utilizată chiar dacă nu există, în zonă, un sistem de suspendare a liniilor de tracţiune specifică acestui tip de transport public.

Aşadar, proiectul prevede atât atingerea obiectivelor de mediu prin achiziţionarea celor 9 troleibuze moderne, cât şi facilitarea mobilităţii pentru locuitorii din Târgu Jiu, care vor beneficia de un traseu extins al transportului public de călători.

În urma finalizării fără contestaţii a procesului atribuirii achiziţiei publice, a fost declarat ca ofertant câştigător compania SOLARIS BUS & COACH sp. z. o. o din Polonia, care va furniza, în termen de 15 luni de la momentul semnării contractului dintre beneficiar şi operatorul economic, 9 troleibuze cu autonomie, de lungime de cca. 12 metri, tipul vehiculului fiind Solaris Trollino 12.

***

Finanţarea proiectelor este asigurată de MDLPA, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 4 - "Sprijinirea dezvoltării urbane durabile", Prioritatea de investiţii 4e - "Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilităţii urbane multimodale durabile şi a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare", Obiectivul specific 4.1 - "Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă".