COD GALBEN: 26-07-2021 ora 10 Intre 27, 28, 29, 30, 31 iulie Fenomene vizate se va semnala 27, 28, 29, 30, 31 iulie Fenomene vizate

5 organizaţii preocupate de mediu şi educaţie din Baia Mare vor fi finanţate cu 246.000 lei prin intermediul programului Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi

Printre iniţiativele din Baia Mare finanţate prin programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi de către Fundaţia Comunitară Oradea şi Lidl România, se numără un proiect pilot care implică activităţi specifice de compostare şi educaţie ecologică, o campanie de conştientizare privind decongestionarea traficului matinal în zonele centrale de lângă şcoli, ateliere de grădinărit şi de creaţie pentru copiii şi tinerii cu tulburări de dezvoltare, cât şi acţiuni de creştere a nivelului de educaţie în domeniul artei şi a voluntariatului în rândul populaţiei băimărene.

Astfel, Fundaţia Comunitară Oradea şi Lidl România anunţă câştigătorii de micro-granturi nerambursabile oferite prin programul naţional "Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi" care anul acesta se află la cea de-a doua ediţie. Iniţiativa, activă pentru ediţia în curs în 5 oraşe din ţară, este coordonată de Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România şi finanţată de Lidl România cu peste 1.230.000 de lei. La Baia Mare, programul dispune în total de 246.000 lei şi va fi implementat prin Fundaţia Comunitară Oradea pe 2 direcţii: oferirea de sprijin financiar şi mentorat pentru iniţiative comunitare locale şi amenajarea unui loc de joacă şi fitness adaptat persoanelor cu dizabilităţi.

Iniţiativele comunitare care vor fi finanţate şi care au fost alese prin concurs, au beneficiat atât de sesiuni online de informare deschise tuturor celor interesaţi să aplice, cât şi de întâlniri individuale pentru rafinarea cererii de finanţare, oferite de echipa Fundaţiei Comunitare Oradea. Concursul de proiecte a fost lansat pe data de 19 mai 2021, la care au concurat 11 aplicanţi cu idei dintre cele mai diverse care au vizat îmbunătăţirea educaţiei şi/sau a mediului. Dintre acestea, 4 proiecte urmează să fie susţinute, cu granturi în valoare totală de 73.800 lei după cum urmează:

Asociaţia Autism Baia Mare, prin proiectul "Laboratorul de creaţie şi grădinărit" va dezvolta un program de terapie alternativă printr-o serie de activităţi de grădinărit şi ateliere de creaţie pentru 40 de copii şi tineri cu tulburări de dezvoltare. Proiectul "Artă-mă" propus de Asociaţia Yellow Shirts, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Artă "Centrul Artistic Baia Mare", doreşte să conecteze oamenii din oraş cu patrimoniul local din perspectivă artistică prin organizarea unor evenimente şi ateliere care îmbină noile tehnologii cu moştenirea culturală artistică.

Prin proiectul "School-bike", American International School of Transylvania va organiza o serie de acţiuni educaţionale şi demonstrative care să încurajeze utilizarea mijloacele de transport alternative, cu scopul de a trage un semnal de alarmă legat de necesitatea decongestionării traficului matinal din perimetrul şcolilor, dar şi de reducere a poluării şi de adoptare a unui stil de viaţă sănătos. Asociaţia Banca pentru alimente Maramureş, prin proiectul "Băimărenii compostează", va crea zone de compostare în patru locaţii din oraş şi va desfăşura un program educaţional privind importanţa colectării şi reciclării deşeului alimentar compostabil. Acestea, dar şi multe alte activităţi incluse în proiecte, se vor desfăşura în perioada 19 iulie 2021 - 31 decembrie 2021, pe raza municipiului Baia Mare, toate având ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor oraşului.

Proiectele au fost selectate de un juriu format din specialişti în domenii relevante pentru direcţiile de finanţare ale programului "Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi". A fost un proces valoros de dezbateri în care au fost evaluate aspecte precum îndeplinirea criteriilor din Ghidul Aplicantului, dar şi impactul comunitar, coerenţa şi claritatea activităţilor propuse, realismul şi relevanţa proiectelor, etc.

"A fost o oportunitate şi o onoare pentru mine să fac parte din juriu, mai ales prin faptul că proiectele înscrise, pentru a primi finanţare, vor aduce mult beneficiu comunităţii din care şi eu fac parte. Îi felicit pe toţi cei care au avut curajul, având idei inovative, să scrie proiecte valoroase pentru Baia Mare", a spus Tatiana Cauni, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic "Emil Racoviţă" şi membru în comitetul de jurizare.

Tot ca parte din programul "Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi" şi în urma dialogului cu administraţia locală, 172.200 lei vor fi alocaţi Asociaţiei Rotaract Club Baia Mare care va implementa proiectul "Joaca este pentru toţi", ce are în vedere amenajarea primului spaţiu public de joacă şi fitness adaptat persoanelor cu dizabilităţi din Baia Mare.

O cronică a programului, noutăţi din proiecte, precum şi fotografii de la activităţi le veţi găsi pe pagina web a programului https://fondulpentruunviitormaibun.ro/ sau pe pagina de Facebook Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Baia Mare.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piaţa de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de ţări din întreaga lume şi în prezent operează aproximativ 11.200 de magazine şi peste 200 de centre logistice în 29 de ţări la nivel mondial. Lidl este un smart discounter care le oferă clienţilor produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preţ. În spatele operaţiunilor din magazine, din centrele logistice şi din sediile centrale stau simplitatea şi orientarea către eficienţă. Design-ul şi structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central de la Neckarsulm. În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acţionează cu responsabilitate faţă de oameni, societate şi mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care îşi îndeplineşte, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.

Federaţia Fundaţiile Comunitare din România are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din ţară şi contribuie la construirea unor comunităţi conştiente, generoase, incluzive şi durabile, capabile să evolueze împreună, prin implicarea diferiţilor actori locali. Federaţia susţine 19 fundaţii comunitare însumând peste 7000 de proiecte şi 30 de milioane de lei în investiţii comunitare.

Fundaţia Comunitară Oradea este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, care îşi propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative locale. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic şi de responsabilitate socială al organizaţiilor non-guvernamentale, companiilor şi persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunităţii.

Teodora Albiter - Manager Proiecte
managerproiecte@fundatiacomunitaraoradea.ro