COD GALBEN: 26-07-2021 ora 10 Intre 27, 28, 29, 30, 31 iulie Fenomene vizate se va semnala 27, 28, 29, 30, 31 iulie Fenomene vizate COD GALBEN: 27-07-2021 ora 14 Intre 14:30 si 15:30 se va semnala local averse ce vor acumula peste 20...30 l/mp, grindină, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie. in Județul Suceava;

Primarul Oancea, obligat prin lege să asigure funcţionarea serviciului public de alimentare cu energie în sistem centralizat al Municipiului Deva!!!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat săptămâna trecută o lege care completează actele normative ce reglementează SERVICIUL PUBLIC DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICĂ ÎN SISTEM CENTRALIZAT.

Vestea proastă pentru deveni este că această lege vine cu 6 luni întârziere. Dacă legea era promulgată în februarie 2021, Mintia ar fi funcţionat şi astăzi pentru a furniza apă caldă şi încălzire în oraş.

"SE INTERZICE SISTAREA FURNIZĂRII DE AGENT TERMIC PRIMAR ÎN PERIOADA SEZONULUI RECE, definită conform prevederilor legale, de către producătorii şi/sau furnizorii de agent termic primar, precum şi sistarea alimentării cu energie primară a acestora de către producătorii/furnizorii de energie primară", se arată în textul legii publicate în Monitorul Oficial nr. 693 din 13 iulie 2021. Mă întreb dacă nu cumva Mintia a fost oprită în primăvară pentru a fi vândută la preţ de fier vechi tocmai fiindcă legea era pe finalul circuitului legislativ.

Legea aduce însă şi veşti bune pentru deveni, clarificând rolul şi responsabilităţile care revin autorităţilor publice în furnizarea serviciul public de alimentare cu energie termică. Astfel, Primarul Oancea nu îşi mai poate ascunde incompetenţa şi lipsa de interes faţă de deveni, îndemnându-i pe aceştia să se împrumute la bănci şi să îşi monteze centrale individuale de apartament pe gaze. Astfel:

1. Legea promulgată de Preşedintele Iohannis prevede că serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat se desfăşoară SUB CONDUCEREA, COORDONAREA, CONTROLUL ŞI RESPONSABILITATEA AUTORITĂŢILOR ADMINISTRAŢIEI PUBLICE LOCALE, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii şi preparării apei calde de consum pentru populaţie, instituţii publice, obiective social-culturale şi operatori economici. Deci TOATĂ RESPONSABILITATEA PENTRU ÎNCĂLZIREA ÎN SISTEM CENTRALIZAT A DEVEI ÎI APARŢINE PRIMARULUI OANCEA, să fie clar!

2. Între principiile legii a fost introdus şi PRINCIPIUL SĂNĂTĂŢII POPULAŢIEI, deci domnul Primar este responsabil să se asigure că devenii nu vor mai fi nevoiţi să îngheţe în propriile locuinţe cu calorifere reci la -14o C afară - în condiţii pandemice.

3. Unul dintre obiectivele actului normativ este "ASIGURAREA CONTINUITĂŢII SERVICIULUI PUBLIC DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICĂ şi eliminarea riscurilor de intoxicare, asfixiere, incendii, explozii sau riscurilor privind sănătatea populaţiei". Deci, domnule Oancea, citiţi cu atenţie legea promulgată de Preşedinte.

Ce trebuie să facă Primăria pe mai departe? O să amintesc doar câteva prevederi din legea la care am făcut referire:

1. PRIMĂRIA DEVA TREBUIE SĂ REACTUALIZEZE STRATEGIA LOCALĂ A SERVICIULUI DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICĂ A POPULAŢIEI ŞI SĂ ASIGURE MIJLOACELE DE IMPLEMENTARE A ACESTEI STRATEGII. Din câte ştiu eu, astăzi nu avem o asemenea strategie la Deva, deci domnul Oancea e obligat de lege să o elaboreze. Mai mult, lipsa unei strategii aprobate atrage sancţiunea restricţionării alocării oricăror fonduri publice pentru autorităţile administraţiei publice locale implicate, se spune în textul de lege.

2. Primăria Deva are, de asemenea, obligaţia elaborării programului de dezvoltare, modernizare şi contorizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică - SACET, care trebuie să cuprindă atât surse de finanţare, cât şi termen de finalizare, pe baza datelor furnizate de operatorii serviciului. Programul trebuie să aibă la bază studii de fezabilitate pentru alegerea celor mai bune soluţii, iar studiile trebuie să fie contracte şi elaborate cât mai curând!

3. Primăria trebuie să decidă dacă poate asigura încălzirea devenilor de una singură. Dacă acest lucru nu e posibil, trebuie să înceapă proceduri nediscriminatorii pentru contractarea de operatori privaţi autorizaţi, inclusiv a producătorilor de energie termică. Urgent, Domnule Primar Oancea, că iarna ne bate la uşă!
Legea promulgată de Preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte, de asemenea, despre stabilirea preţului energiei termice pentru populaţie, despre relaţiile dintre Primărie şi Asociaţii de Proprietari pe această temă, despre energie regenerabilă şi soluţii de finanţare a reabilitării şi dezvoltării SACET.

Cel mai important lucru este însă cel legat de responsabilitatea totală şi exclusivă a Primăriei pe domeniu. În consecinţă, DOMNULE PRIMAR OANCEA, FĂRĂ ECHIVOC, AVEŢI OBLIGAŢIA LEGALĂ DE A ASIGURA FUNCŢIONAREA SERVICIUL PUBLIC DE ALIMENTARE CU ENERGIE TERMICĂ ÎN SISTEM CENTRALIZAT ÎN DEVA!

22.07.2021

Deputat AUR Anamaria Gavrilă