COD GALBEN: 26-07-2021 ora 10 Intre 27, 28, 29, 30, 31 iulie Fenomene vizate se va semnala 27, 28, 29, 30, 31 iulie Fenomene vizate

Către

Domnul Preşedinte Klaus Iohannis

Domnul Prim Ministru Florin Cîţu

Domnul Ministru al Mediului Tanczos Barna

Domnilor/Doamnelor Parlamentari(e)

Trusturi de presă

Asociaţia în Beneficiul Vânătorilor şi Activităţii de Vânătoare, denumită în continuare "A.B.V.A. pleacă de la următoarele premise în exprimarea poziţiei sale privitor la gestionarea populaţiei de urs brun din România:

- România are cea mai mare populaţie de urşi din Europa, fapt recunoscut până şi de cei mai înverşunaţi contestatari ai vânătorilor.

- Până în 2016 , această minunată specie a fost gestionată responsabil de către vânătorii din România

- Până în 2016 numărul atacurilor asupra oamenilor, numărul atacurilor asupra animalelor domestice sau stupinelor, numărul atacurilor asupra locuinţelor, restaurantelor, pensiunilor, numărul urşilor prezenţi în localităţi, numărul urşilor accidentaţi sau omorâţi de trenuri sau autoturisme, numărul urşilor prinşi în capcane, numărul alertelor prin 112, a fost foarte redus, acceptabil social, sau moral.

- Extinderea arealului firesc al urşilor este o realitate, aceştia ajungând în zone de câmpie precum judeţul Galaţi, câmpia din judeţul Botoşani, sau vecinătatea câmpie precum judeţul Galaţi, câmpia din judeţul Botoşani, sau vecinătatea oraşului Găeşti (la 30 de km de Bucureşti).oraşului Găeşti (la 30 de km de Bucureşti)

- Uniunea Europeană nu interzice controlul populaţiei urşilor prin vânătoare.

- Concepţia statelor UE şi a majorităţii covârşitoare a statelor lumii asupra speciilor nepericlitate este că acestea constituie RESURSE REGENERABILE ce trebuie exploatate raţional, fără a pune aceste specii în pericol, în beneficiul societăţii, fără a pune aceste specii în pericol, în beneficiul societăţii.

- NU există nici un document UE care să interzică vânătoarea pentru trofeu, de altfel acest concept fiind unul inventat de activiştii de mediu.

- Constituţia Constituţia României prevede protecţia de către stat a vieţii, integrităţii fizice şi a proprietăţii proprietăţii private.

- Numărul oamenilor omorâţi sau răniţi de urşi, precum şi pierderile din sectorul zootehnic, plasează România pe locul 1 în lume în acest domeniu, la mare distanţă România pe locul 1 în lume în acest domeniu, la mare distanţă de oricare altă ţară.

- Există exemple ale unor state europene, precum Suedia sau Finlanda, în care, cu toate că suprafaţa împădurită este de 4-5 ori mai mare decât a României şi 5 ori mai mare decât a României şi numărul urşilor este de cel puţin 3 ori mai mic, controlul populaţiei se face prin prin vânătoare.

- Toate ţările UE care au un număr semnificativ de urşi precum Suedia, Finlanda, Croaţia, Slovacia, Bulgaria, Slovenia, utilizează vânătoarea pentru controlul populaţiei urşilor.

- Vânătorii din România şi personalul salariat al asociaţiilor de vânătoare NU sunt specializaţi în "războaie de gherilă" în localităţi alături de entităţi militarizate (aşa cum sunt jandarmii).

- Personalul salariat al Personalul salariat al asociaţiilor de vânătoare, în general NU are dotarea necesară împuşcării urşilor şi NU este specializat în acest fel de vânătoare.

- Riscurile asupra vieţii sau integrităţii fizice a membrilor echipei de intervenţie sau a locuitorilor din zonele vizate de aceste acţiuni, în cazul respectării metodologiei propuse de OUG este inacceptabil.

- Practica tranchilizării animalelor sălbatice arată că acest procedeu este posibil doar dacă animalul este la o distanţă mică, ceea ce în cazul urşilor agresivi este extrem de riscant pentru echipa de intervenţie.

- În ultimii ani de când vânătoarea nu s-a mai făcut în baza principiilor, metodologiei şi ştiinţei cinegetice, comportamentul urşilor a devenit aberant, astfel, o parte semnificativă a populaţiei urşilor nu mai prezintă frică faţă de om, faţă de localităţi, autovehicule etc. Toţi aceşti urşi cu acest fel de comportament anormal prezintă un pericol major pentru populaţie. Vânătoarea este singura este singura posibilitate prin care aceste exemplare pot fi extrase din natură şi de readucerere a populaţiei urşilor la un comportament firesc.

- Atribuirea responsabilităţii în privinţa faunei sălbatice administraţiilor locale (primăriilor) este un nonsens, acele persoane neavând nicio competenţă în aceste probleme.

- Cheltuielile statului privind rezolvarea situaţiilor punctuale de pericol cauzate de urşi vor fi foarte mari, având în vedere numărul mare de entităţi implicate în "operaţiunile" prevăzute în OUG, sumele provenind din bugetul statului, deci din din taxele taxele şi impozitele tuturor contribuabililor. Acest lucru este inadmisibil pentru o ţară aflată pe unul din ultimele locuri din UE privind veniturile populaţiei, sistemul de asistenţă sanitară pentru cetăţeni, speranţa de viaţă, mortalitatea infantilă, analfabetism, migraţie a forţei de muncă, poluarea mediului cu deşeuri. Există cu siguranţă multe alte domenii în care aceste sume ar putea fi folosite în folosul cetăţenilor. Toate acestea în condiţiile în care li se refuză asociaţiilor de vânătoare valorificarea legală a acestei resurse de vânat, resursă gestionată responsabil până în 2016 de către acestea pe cheltuiala lor.

- Ţările cele mai bogate din Europa fie că nu mai au nici un urs, aşa cum este în Germania sau Elveţia, fie că numărul urşilor este cu totul nesemnificativ (maxim câteva zeci de exemplare), aşa cum e în Austria, Italia, Franţa, Spania. Aceste ţări nu acceptă nici un urs relocat din România. Culmea, cele mai vocale ţări care, prin vocea cetăţenilor şi chiar a liderilor lor, încearcă să ne dea nouă lecţii, "au terminat" populaţia de urşi tocmai prin oprirea vânătorii la această specie. Aceste ţări nu doresc nici să relocheze urşii la ei, dar ne arată cu degetul. Paradoxal, asociaţiile implicate în protecţia mediului în România îşi găsesc o mare parte din finanţare tocmai în aceste ţări (Germania, Austria, Elveţia).

- Vânătoarea urşilor este unica metodă de gestiune responsabilă a speciei, care nu necesită cheltuirea banului public, ci dimpotrivă, aceasta are un aport important în economie prin redevenţele achitate statului, prin taxele de vânătoare, prin numărul mare de salariaţi ce sunt angrenaţi în activitatea cinegetică, prin activităţile conexe (turism cinegetic, alimentaţie publică, valorificarea cărnii de vânat, chinologie, etc).

- Relocarea urşilor problemă în alte zone ale României este o greşeală şi o cheltuială imensă inutilă, întrucât această aşa zisă metodă nu face altceva decât să mute problema dintr-o zonă locuită în altă zonă locuită.

- Metoda propusă de Ministerul Mediului prin OUG, NU este o metodă de prevenţie a atacurilor asupra oamenilor sau animalelor domestice, pentru că intervenţia are loc după ce aceste atacuri au avut loc.

- Metoda propusă de OUG nu rezolvă problema blocajului ce va surveni în turismul montan, în sporturile de iarnă, în continuarea activităţilor tradiţionale de recoltare a ciupercilor sau a fructelor de pădure, toate aceste activităţi, sectoare economice şi persoane implicate suferind pierderi însemnate.

- OUG NU rezolvă problema de fond a creşterii numărului de urşi şi neglijează că, oricare ar fi numărul acestora, ursoaicele dau naştere la fiecare doi ani la 1-4 pui, astfel numărul acestora crescând exponenţial.

- Un alt pericol pe termen mediu sau lung pe care îl reprezintă creşterea semnificativă a populaţiei de urşi din România este consangvinizarea, care duce ireversibil la scăderea calităţii speciei în lanţul trofic şi chiar dispariţia acesteia.

- Teoria conform căreia urşii coboară în localităţi "din cauza defrişărilor şi a pierderii habitatului", nu mai poate păcăli pe nimeni. Dacă ar fi aşa, am vedea în localităţi cerbi, căprioare şi mistreţi, alături de de urşi. Datele oficiale de la IFN că suprafaţa împădurită a României a crescut în ultimii ani. Chiar şi organizaţia de mediu WWF România recunoaşte că avem mai mult cu 500.000 de hectare de pădure pădure. Nu în ultimul rând, se ştie că în urma exploatărilor forestiere se dezvoltă vegetaţie ce constituie ce constituie atât hrana cât şi adăpostul animalelor sălbatice.

- Prin împuşcarea urşilor din intravilan se va produce şi un dezechilibru pe vârste şi şi sexe, deoarece în localităţi vin exclusiv urşii tineri şi femelele cu pui. Ne vom trezi peste câţiva ani cu o populaţie de urs îmbătrânită şi cu un raport pe sexe dezechilibrat.

- Afirmaţia domnului ministru cum că din 2016 nu s-a mai făcut evaluarea efectivelor de carnivore mari nu stă în picioare. Această evaluare s-a făcut în fiecare an, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Gărzii de Mediu şi ai custozilor ariilor protejate. Nu ştim de ce aceste rezultate nu se publică, deoarece ele sunt obţinute pe baze ştiinţifice folosite de zeci de ani în cinegetică.

- OUG NU prevede despăgubirea familiilor îndoliate de atacurile urşilor sau despăgubirea persoanelor rănite de urşi

- NU există nicăieri în lume metode de control a populaţiei urşilor prin metode similare cu cele propuse în OUG.

Având în vedere toate cele de mai sus, ABVAV are următorul punct de vedere asupra asupra proiectului de proiectului de OUG:

- Consideră că prevederile OUG sunt complet greşite în raport cu situaţia actuală din România.

- Consideră că organizaţiile vânătoreşti au experienţa necesară de a gestiona prin vânătoare în extravilan efectivele de urs, inclusiv cazurile urşilor "problemă".

- Solicită asociaţiilor de vânătoare, gestionare ale fondului cinegetic din România, să NU dea curs presupusului parteneriat din cadrul acestor echipe mixte, să NU expună personalul tehnic la riscuri inutile, să NU expună vânătorii la oprobriul la oprobriul concetăţenilor, precum sunt uneori văzuţi.

- Solicită Guvernului şi Parlamentului elaborarea unei legi simple şi clare la care să participe organizaţiile vânătoreşti, lege care să repună ursul în lista animalelor care se vânează, într-un număr şi prin metode stabilite şi agreate cu organizaţiile vânătoreşti care au făcut acest lucru responsabil în ultimii 80 de ani, şi NU cu aşa-zisele organizaţii de mediu, care prin influenţa lor au cauzat această situaţie de profundă anormalitate.

- Solicită Preşedintelui României să se folosească de prerogativele sale pentru a repune viaţa şi integritatea cetăţenilor mai presus de cea a animalelor, aşa cum este firesc.

- Solicită Primului Ministru să îndepărteze de îndată pe Consilierul Onorific Gabriel de îndată pe Păun din această poziţie partinică de influenţă politică, unul din responsabilii impasului în care ne aflăm, şi să dispună Ministrului Mediului să demareze elaborarea unui proiect legislativ în acord cu propunerea ABVAV, care să ţină cont cu adevărat de interesul cetăţenilor României în această problemă.

Preşedinte ABVAV,
Lică Adrian Liviu