COD GALBEN: 04-08-2021 ora 10 Intre 4, 5 august se va semnala disconfort termic ridicat COD GALBEN: 04-08-2021 ora 10 Intre 04 august, ora 12:00 – 05 august, ora 06:00 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD ROSU: 04-08-2021 ora 17 Intre 17:35 si 18:10 se va semnala vijelie cu rafale de peste 90...100 km/h, grindină, descărcări electrice frecvente, averse torențiale ce vor cumula 25...35 l/mp. in Județul Iaşi; COD PORTOCALIU: 04-08-2021 ora 17 Intre 17:25 si 18:45 se va semnala local - averse torențiale ce vor cumula 35...40 l/mp, vijelie, grindină, frecvente descărcări electrice. in Județul Botoşani, Județul Iaşi; COD PORTOCALIU: 04-08-2021 ora 17 Intre 17:25 si 18:30 se va semnala averse torențiale ce vor cumula 35...40 l/mp, vijelie, frecvente descărcări electrice, izolat grindină in Județul Constanta; COD PORTOCALIU: 04-08-2021 ora 17 Intre 17:15 si 18:10 se va semnala averse torențiale ce vor cumula 35...40 l/mp, vijelie, grindină, frecvente descărcări electrice in Județul Bacău, Județul Neamţ, Județul Vaslui; COD PORTOCALIU: 04-08-2021 ora 17 Intre 17:00 si 18:00 se va semnala grindină de dimensiuni medii, vijelie, averse ce vor cumula peste 35 l/mp, frecvente descărcări electrice, in Județul Vrancea;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Program Operaţional Capital Uman

Apel: POCU/91/4/8 Îmbunătăţirea nivelului de competenţe al profesioniştilor din sectorul medical

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman

SPITAL - COMUNITATE Cod Proiect: 109586

Flux de îngrijire continuă a nou-născutului şi a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire şi deces

COMUNICAT DE PRESĂ

Încheierea Proiectului SPITAL - COMUNITATE

21 iulie 2021

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", împreună cu partenerul Fundaţia CRED, au implementat Proiectul "SPITAL-COMUNITATE, Flux de îngrijire continuă a nou-născutului şi a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire şi deces", finanţat din fonduri europene - Program POCU, în perioada dec. 2017 - iunie 2021; buget de 9,198,203.40 lei.

Sănătatea reprezintă un domeniu cu un impact deosebit de important asupra resurselor publice şi calităţii vieţii, care creşte productivitatea muncii şi stimulează creşterea economică. "Sănătatea femeii şi copilului" constituie, în orice societate civilizată, o prioritate majoră de sănătate publică.

România continuă să prezinte disparităţi puternice la majoritatea indicatorilor de sănătate faţă de media din UE, clasându-se adesea fie pe ultimul loc, fie pe unul dintre ultimele locuri. La nivel naţional, speranţa de viaţă a crescut în mod constant, însă se situează încă sub media europeană, existând o diferenţă de circa 4 - 6 ani între speranţa de viaţă din România şi ţările europene dezvoltate. Mortalitatea infantilă este, în continuare, practic dublă faţă de media UE (6,6 decese sub vârsta de 1 an, raportat la 1000 născuţi vii, respectiv 1336 decese în anul 2017, cu o scădere modestă în anul 2020 când s-au înregistrat 1097 decese, cu un indicator de 6,1 la mie, media UE fiind de 3,6 la mie) din cauza factorilor socio-economici legaţi de sărăcie şi a accesului mai dificil la servicii medicale, sau a adresabilităţii scăzute la aceste servicii. Diagnosticul timpuriu şi tratamentul în faza incipientă ar contribui la o mai bună calitate a vieţii şi la o speranţă de viaţă mai ridicată, îndeosebi în rândul celor insuficient serviţi, din cauza situaţiei lor socio-economice sau a obstacolelor legate de accesibilitate.

Printre cele mai vulnerabile persoane se numără copiii cu vârsta mai mică de 1 an - în special nou-născuţii şi sugarii cu vârsta de până la 3 luni care au cel mai mare risc de îmbolnăvire şi deces. 50% dintre decesele în primul an de viaţă se produc în prima lună de la naştere.

Proiectul şi-a propus îmbunătăţirea nivelului de competenţe al profesioniştilor care acordă îngrijiri nou-născuţilor şi sugarilor prin standardizarea şi abordarea unitară a îngrijirilor medicale, atât în timpul spitalizării, cât şi în serviciile medicale ambulatorii.

Într-o primă fază au fost elaborate suporturi de curs care au fost utilizate în activitatea de formare profesională a celor aproape 1000 de medici şi asistenţi medicali incluşi în grupul ţintă, cu peste 12 % mai mulţi decât prevederile iniţiale ale proiectului, activitate desfăşurată pe durata a 33 de luni:

1. Asistenţa medicală pentru nou-născuţi în perioada neonatală - Grup ţintă: MEDICI specialitatea NEONATOLOGIE / PEDIATRIE care din secţiile / compartimentele de nou-născuţi din maternităţi de nivel 1 şi 2.

2. Diagnostic şi terapie modernă în principalele afecţiuni ale nou-născutului şi sugarului. Grup ţintă: MEDICI cu specialitatea PEDIATRIE din secţii de pediatrie ale spitalelor.

3. Îngrijirea nou-născutului şi sugarului în practica medicului de familie în comunitate. Grup ţintă: MEDICI DE FAMILIE

4. Asistenţa medicală de urgenţă şi nursingul nou-născutului în sala de naşteri, rooming-in, secţia de nou-născuţi. Grup ţintă: asistenţi medicali din secţia de nou-născuţi şi din sălile de naştere

5. Nou-născutul şi sugarul de vârstă mică - nursing, consiliere, nutriţie, intervenţie medicală de urgenţă. Grup ţintă: asistenţi medicali din secţiile de pediatrie ale spitalelor.

Beneficiarii programului de formare profesională au fost:

* medici neonatologi şi medici pediatri din secţiile / compartimentele de neonatologie din maternităţi de nivel 1 şi 2 - 107,

* asistenţi medicali din servicii de neonatologie şi săli de naştere din maternităţi de nivel 1 şi 2 - 142,

* medici pediatri din secţiile de pediatrie ale spitalelor - 112,

* asistenţi medicali din secţiile de pediatrie ale spitalelor în care sunt îngrijiţi nou-născuţi şi sugari - 182,

* medici de familie - 393.

În cadrul proiectului au fost elaborate / actualizate ghiduri de practică clinică referitoare la afecţiuni frecvente şi / sau grave ale nou-născutului şi copilului mic:

1. Stabilizarea funcţiilor vitale ale nou-născutului şi sugarului în vederea transportului,

2. Diagnosticul şi managementul insuficienţei respiratorii la nou-născut şi sugar,

3. Nutriţia nou-născutului şi sugarului,

4. Managementul în convulsiile nou-născutului şi sugarului,

5. Reechilibrarea hidro-electrolitică în sindroamele de deshidratare acută la nou-născut şi sugar.

Aceste ghiduri au fost tipărite în peste 7000 de exemplare şi distribuite către toate spitalele din Romania, precum şi către participanţii la programele de formare profesională.

Pe baza acestor ghiduri, spitalele vor elabora ulterior protocoale de diagnostic şi tratament pentru bolile respective, protocoale bazate pe nivelul de competenţă şi resursele locale, astfel încât să se ajungă la standardizarea practicilor medicale.

Creşterea competenţelor profesioniştilor din domeniul medical de la toate nivelurile, prin asigurarea accesului acestora la cele mai noi cunoştinţe şi asigurarea standardizării calităţii şi continuităţii îngrijirilor acordate nou-născuţilor şi sugarilor cu risc crescut de îmbolnăvire şi deces, încă din prima zi de viaţă, va avea efecte benefice asupra calităţii vieţii acestor copii, la nivel individual, de grup şi populaţional şi implicaţii pozitive la nivel socio-economic, pe termen scurt şi mediu.

Dr. Georgios Katsiaounas
Manager INSMC

Conf. Dr. Tatiana Ciomârtan
Manager de Proiect

AGENDA CONFERINŢEI DE ÎNCHEIERE a Proiectului "SPITAL-COMUNITATE, Flux de îngrijire continuă a nou-născutului şi a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire şi deces"

21 iulie 2021

09:30-10:00 Instalarea aparaturii audio-video

10:00-10:05 Deschiderea evenimentului

10:05-10:30 "SPITAL - COMUNITATE, Flux de îngrijire continuă a nou-născutului şi a sugarului cu risc crescut de îmbolnăvire şi deces" - Conf. Dr. Tatiana Ciomârtan, Conf. dr. Alin Stănescu

10:30-11:00 Întrebări / dezbatere

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.