COD GALBEN: 17-10-2021 ora 23 Intre 23:30 si 06:00 se va semnala local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 100 m in Județul Harghita, Județul Sibiu;

Sistemul GIS va fi implementat de către Consiliul Judeţean Sibiu

Servicii urbanistice smart şi proceduri simplificate

La începutul săptămânii, Consiliul Judeţean Sibiu a semnat contractul de servicii pentru achiziţionarea şi implementarea sistemului integrat Geographical Information System (GIS), cu firma SC Intergraph Computer Services SRL, în vederea digitalizării procesului de emitere a documentelor de urbanism, autorizaţii de construire, eliberare acorduri, precum şi pentru gestionarea patrimoniului şi a investiţiilor.

Valoarea contractului se ridică la suma de 1.731.301,25 lei cu TVA. Operatorul economic are la dispoziţie 12 luni pentru a implementa sistemul, după care o perioadă de încă 12 luni acesta va oferi mentenanţă şi asistenţă tehnică gratuită.

GIS este un sistem de cartografiere şi analiză a datelor spaţiale care va ajuta mult la optimizarea modului de lucru, prin standardizarea modalităţii de realizare a documentelor de planificare teritorială şi urbanism, respectiv pentru integrarea documentaţiilor în platforma Observator Teritorial. Utilizatorii vor avea acces la diferite hărţi privind reţelele de utilităţi deţinute de furnizori, care vor fi utilizate în procesul de emitere a documentelor urbanistice.

Sistemul va oferi informaţii clare referitoare la tipurile de relief, infrastructura de drumuri şi construcţii, reţele de utilităţi existente, precum şi obiective turistice şi de patrimoniu, informaţii accesibile şi utile în dinamica de dezvoltare a judeţului Sibiu, care vor crea o viziune clară asupra tuturor datelor, oferind astfel servicii administrative de calitate cetăţenilor, firmelor şi utilizatorilor din administraţia locală.

De asemenea, cetăţenii vor avea posibilitatea să depună documentele online, direct prin aplicaţie şi să obţină informaţii despre teritoriu şi documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism aprobate într-o anumită zonă.

"După ce la începutul anului Consiliul Judeţean Sibiu a implementat semnătura electronică printr-o sistem de circulaţie a documentelor digital, fără a mai fi nevoie ca acestea să fie tipărite pe suport de hârtie, acum facem un nou pas în procesul de digitalizare, prin implementarea aplicaţiei GIS. Această platformă vine atât în sprijinul autorităţilor locale şi judeţene pentru activitatea de planificare strategică, cât şi în beneficiul direct al cetăţenilor", a precizat Daniela Cîmpean, preşedinta CJ Sibiu
Consiliul Judeţean Sibiu a achiziţionat acest sistem cu sprijinul fondurilor europene, în cadrul proiectului "Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Judeţean Sibiu".

Întocmit,
Tania Stroia, Inspector - Serviciul Relaţii Publice, CIC şi Informatică, CJ Sibiu