Informaţie de presă

81.137 de donatori voluntari de celule stem din România dau o şansă la viaţă semenilor lor FlashMob de conştientizare în cadrul campaniei "Donează o şansă la viaţă"

Bucureşti, 12 iulie 2021 - 3.604 de donatori voluntari s-au înscris în primele 6 luni ale acestui an în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Astfel, numărul total al donatorilor înregistraţi oficial în România a ajuns în prezent la 81.137 de persoane. Organizaţia îşi continuă eforturile de atragere a cât mai mulţi donatori voluntari, deoarece fiecare nouă înscriere în Registru înseamnă o nouă şansă la viaţă pentru un semen al nostru afectat de boală.

Pentru a intensifica procesul de conştientizare şi pentru a atrage atenţia potenţialilor donatori, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a organizat un FlashMob, în cadrul campaniei "Donează o şansă la viaţă". Acest demers este, totodată, şi un mesaj de mulţumire adresat milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscrişi în registrele din întreaga lume. FlashMob-ul a avut loc în staţia de metrou Titan şi în parcul Alex. Ioan Cuza, iar coregrafia acestuia a fost asigurată de Liceul de Coregrafie "Floria Capsali".

"Prin campania "Donează o şansă la viaţă" ne dorim ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multă lume. În prezent, pentru 1 din 3 pacienţi români cu indicaţie de transplant de celule stem hematopoietice nu găsim niciun donator compatibil. Şansa de a găsi un donator potrivit pentru cei 33% dintre pacienţii pentru care nu există donatori compatibili în Registrele internaţionale este ca peste 5% din populaţia României să fie înscrisă în baza noastră. În prezent, avem doar 0,33% din populaţie înscrisă şi eforturile noastre ţintesc să creştem acest procent. Primul pas în acest sens este ca tot mai mulţi să afle şi să înţeleagă că fiecare dintre noi poate salva o viaţă şi că este atât de simplu să o facă", a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, Director general, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

În prezent, 40 de pacienţi sunt în aşteptarea unui donator compatibil. Din aprilie 2013, de când Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a devenit funcţional, 315 pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi. Doar pentru 12 dintre aceştia, persoanele compatibile au fost din România, în vreme ce pentru ceilalţi, donatorii compatibili fost găsiţi în registrele din alte ţări, precum Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Cipru, Israel, Grecia, Elveţia, Suedia, Belgia, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Turcia sau India.

La nivel mondial, peste 40 de milioane de potenţiali donatori sunt înscrişi în Registrele din 61 ţări, de pe toate continentele, printre care şi România. În lume, 70 de pacienţi sunt transplantaţi în fiecare zi, iar jumătate dintre ei au fost salvaţi de donatori dintr-o altă ţară. Cu toate acestea, pentru 8% dintre pacienţii internaţionali nu au fost găsiţi donatori compatibili. Şansele de a găsi un donator compatibil pentru un pacient din România cresc odată cu creşterea numărului donatorilor voluntari înscrişi în Registrul din România.

Mai multe detalii despre cum poate cineva deveni donator voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro şi pe canalele sociale ale acestuia.