COD GALBEN: 16-06-2021 ora 10 Intre 16 iunie, ora 23:00 – 17 iunie, ora 10:00 se va semnala ploi însemnate cantitativ

Expoziţia: INTERFERENŢE. Expoziţie de creaţii în sticlă şi pictură. Ion Tămâian & Raluca Oros

Artişti: Ion Tămâian, Raluca Oros

Locul desfăşurării: Casa Albastră, Sala Multimedia, Piaţa Mare, nr. 5

Durata: 16.06.-04.07.2021

Vernisaj: 16 iunie, ora 13.00

Curator: dr. Iulia Mesea

Expoziţia Interferenţe aduce pe simezele Sălii Multimedia a Muzeului Naţional Brukenthal, creaţii în sticlă, metal şi de pictură, semnate de doi artişti, membri ai Filialei Sibiu a UAPR. Ion Tămâian, personalitate binecunoscută în peisajul artei plastice contemporane, prezintă în expoziţie creaţiile sale din ultimii ani, oferind şi transferând publicului vigoarea, inventivitatea, creativitatea şi eleganţa unor forme permanentizate de căldura focului, realizate în sticlă şi metal. Fascinantă, cuceritoare, spectaculoasă, opera sa surprinde mereu prin capacitatea de re-inventare, prin înnoirea continuă, atât la nivelul temelor, cât şi al formelor şi tehnicii. Ea presupune migală şi forţă, fascinând atât prin mesaj, cât şi prin jocul de transparenţe, reflexe, plinuri şi goluri, oglindiri şi matizări.

Invitata lui Ion Tămâian este Raluca Oros, artistă care aparţine eşalonului tânăr al Filialei UAPR Sibiu. Creaţia sa aduce mărturii ale modului în care nonfigurativul poate suplini concreteţea obiectuală, intensificând elocvenţa expresiei plastice. Lucrările sale se impun prin gradul de conceptualizare şi forţa expresiei plastice şi ne confruntă cu problemele esenţiale ale individului: durere şi teamă, forţă şi slăbiciune, emoţii, spaime şi credinţe, iubire şi dezamăgire.

Oglindirile, reflexele şi transparenţele intensifică dialogul dintre componentele expoziţiei. Întâlnirea dintre pictură şi arta sticlei oferă şansa de multiplicare a formelor care creează sau, cel puţin, sugerează ridicarea la putere a ansamblului exponatelor, creând, totodată o anume coeziune. Lucrările împărtăşesc şi conceptul de metamorfoză, de perpetuă transformare, de devenire, fie că este vorba despre motivul abordat, de materialul prelucrat sau tehnicile specifice, puternic personalizate, la care recurg cei doi artişti.

Ion Tămâian (n. 23 iunie 1954) este preşedintele Filialei Sibiu a UAPR. A absolvit Academia de Arte Plastice şi Decorative "Ion Andreescu", Cluj-Napoca. Este artist sticlar şi patron al S.C. "Ion Art Glass" S.R.L. Între 2012-2016 a fost Deputat în Parlamentul României, Camera Deputaţilor, Comisia de Cultură. A participat la numeroase expoziţii colective şi a organizat numeroase expoziţii personale în ţară şi străinătate.

Raluca Oros (n. 21 aprilie 1977, Cluj-Napoca) a absolvit Universitatea "Ion Andreescu", Cluj-Napoca, specializarea Pictură de Şevalet şi Pictură Monumentală. Este membru UAPR, Filiala Sibiu. În anul 2004 a obţinut Premiul DWS de promovare a artei, Galeria de Artă Contemporană, Sibiu.

Dr. Iulia Mesea