COD PORTOCALIU: 13-06-2021 ora 10 Intre 1 se va semnala 13 iunie, ora 10:00 – 13 iunie, ora 23:00 Fenomene vizate COD ROSU: 13-06-2021 ora 18 Intre 18:20 si 19:10 se va semnala vijelie puternică, cu rafale de peste 80...90 km/h, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor depăși 35..40 l/mp in Județul Prahova, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa; COD PORTOCALIU: 13-06-2021 ora 18 Intre 18:10 si 19:10 se va semnala averse torenţiale ce vor depăși 35...40 l/mp, grindină de medii dimensiuni, vijelie, frecvente descărcări electrice in Județul Prahova, Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa; COD GALBEN: 13-06-2021 ora 17 Intre 17:00 si 20:00 se va semnala intensificări temporare ale vântului, care la rafală vor atinge și depăși 55...70 km/h in Județul Mureş, Județul Sibiu;

Primăria Sectorului 1 a găsit soluţia pentru deblocarea situaţiei privind deşeurile

Uşile sortatorilor de deşeuri se vor deschide pentru gunoaiele din Sectorul 1. Specialiştii Primăriei Sectorului 1, ai Prefecturii Municipiului Bucureşti şi ai firmelor care sortează deşeurile au găsit soluţia pentru deblocarea crizei: plata directă de către Primăria Sectorului 1 a facturilor către firmele care sortează gunoiul, fără să mai fie nevoie de acordul Romprest. În termeni juridici, este vorba despre preluare de datorii şi nu despre cesiune de creanţe.

"De la sfârşitul lunii mai, şi chiar mai devreme, venim cu propunerea ca Primăria să preia aceste datorii şi să-i plătească direct pe sortatori şi sortatorii, la rândul lor, să plătească groapa de gunoi. Am făcut această propunere de multe ori către operatorul de salubritate, iar Romprest a refuzat sistematic. Echipele de jurişti de la Primărie, de la Prefectură şi de la sortatori au găsit o soluţie ca noi, Primăria, să putem prelua aceste datorii şi să-i plătim direct pe sortatori. Ideea este ca plata să nu mai treacă prin Romprest care nu îi plăteşte pe sortatori", a afirmat primarul Clotilde Armand în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul administraţiei locale. Edilul a subliniat faptul că, prin această soluţie, Primăria Sectorului 1 nu va mai depinde de problema datoriilor dintre compania Romprest Service şi sortatori.

Deşi în cadrul facturilor emise de compania Romprest pentru colectarea deşeurilor sumele pentru sortare sunt explicite, operatorul de salubrizare nu a achitat mai departe banii către sortatori.

"După ce vom implementa această soluţie, suma din factura emisă de către Romprest pentru sortarea deşeurilor nu va mai fi plătită către operatorul de salubrizare, ci direct către sortatori", a adăugat primarul.

Un alt punct atins de primar în cadrul declaraţiei de presă îl reprezintă hotărârea Judecătoriei Sectorului 1 care a admis solicitarea Romprest de executare silită a Primăriei Sectorului 1.

"Vom contesta cererea de încuviinţare a executării silite şi vom câştiga. De când sunt aici, am câştigat toate procesele. Somaţiile nu pot merge mai departe, nu are rost să facem ipoteze", a mai precizat Clotilde Armand.

În ceea ce priveşte declararea stării de alertă, edilul Sectorului 1 a precizat că aceasta nu a mai declarată pentru că operatorul de salubritate a ridicat gunoiul şi instituţiile statului nu au putut să constate necesitatea declarării stării de alertă.

"Sub ameninţarea declarării stării de alertă, şantajul Romprest-ului nu a mai funcţionat, el a fot obligat să ridice gunoiul", a concluzionat primarul Clotilde Armand.

Serviciul Imagine şi Cultură