Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Premieră în România:
Cânepa între tradiţie şi ecotehnologie contemporană de top

Avem onoarea să vă invităm la "(În)toarcem cânepa spre viitor - primul eveniment multidisciplinar dedicat cânepii", cu expoziţie de artă documentară, instalaţii, performance, conferinţe şi dezbateri pe teme de economie circulară, între 3-27 iunie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Joi, 3 iunie 2021, la 18:00, se lansează în premieră în România cu susţinerea UniCredit Bank expoziţia "(În)toarcem cânepa spre viitor - un eveniment integrat dedicat cânepii", material versatil care face legătura între tradiţie şi ecotehnologia contemporană de top. Conceput ca o perspectivă 360 asupra cânepii, evenimentul introduce audienţa în îndelungata tradiţie a cânepii, prezenţa ei în numeroase culturi de pe glob, dar prezintă şi revirimentul acestui material extrem de versatil în contextul interesului contemporan pentru design sustenabil şi economie circulară, având potenţialul de a poziţiona România în topul acestor tendinţe.

Evenimentul va integra mai multe niveluri: expoziţie de artă/ instalaţii, performance, conferinţe şi dezbateri pe teme de economie circulară, precum şi lansarea oficială a primului cluster naţional dedicat cânepii.

- Expoziţie de artă multidisciplinară despre cânepă în sala Tancred Bănăţeanu, cu trei componente:

* Instalaţie şi performance susţinute de artistul Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp - între 3 şi 5 iunie, în sala Tancred Bănăţeanu

* Instalaţie "Cultura cânepii în tradiţia românească şi japoneză" - organizată de Florica Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, Director şi Co-proprietar al Muzeului Textilelor din Băiţa, România

* Instalaţie "deCânepă - povestea PATZAIKIN" - de Olah Gyarfas, artist contemporan şi designer-ul brand-ului PATZAIKIN

- "Forumul cânepii în secolul 21" - pe 9 şi 10 iunie 2021 - forum online cu discuţii şi dezbateri între experţi naţionali şi internaţionali pornind de la potenţialul plantei de cânepă în dezvoltarea durabilă

- Lansarea primului cluster al cânepii şi inului din România - Caneparo - eveniment şi conferinţă naţională pe tema cânepii, pe data de 10 iunie 2021, de la ora 11:00, online.

Expoziţia de artă despre cânepă (între 3-27 iunie 2021, în sala Tancred Bănăţeanu, MNŢR)

Expoziţia va oferi vizitatorilor experienţa conexiunii autentice stabilite de-a lungul timpului între cânepă şi meşterii, artiştii sau designerii care au transformat-o în obiect de artă sau resursă pentru dezvoltare. Se promovează, astfel, un model de dezvoltare sustenabilă pornit din dorinţa de a construi un pod între trecut şi prezent, de a revizita şi de a reprezenta în mod inovativ resursele materiale şi imateriale din patrimoniul românesc.

Expoziţia marchează 10 ani de la lansarea brand-ului PATZAIKIN şi va invita vizitatorii să exploreze, printr-un exerciţiu multidisciplinar de artă contemporană îmbinată cu cercetare etnografică şi comunicare, cânepa ca resursă naturală esenţială în contextul larg al economiei circulare şi al dezvoltării comunităţilor rurale din Romania.

"În 2011, am lansat împreună cu echipa mea brand-ul PATZAIKIN, din dorinţa de a promova în întreaga lume prin design avangardist şi ecotehnologie potenţialul de recuperare a tradiţiilor meşteşugăreşti în practicile design-ului contemporan. În ultimii 10 ani, brandul Patzaikin a creat un ecosistem de colaboratori din diverse domenii conexe, încercând să repornească lanţul valoric al cânepii ca o posibilă soluţie în revitalizarea unei industrii importante pentru dezvoltarea durabilă" spune Ivan Patzaichin, preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23.

Instalaţiile de artă multidisciplinară au la bază o amplă documentare privind cultivarea, producţia şi comerţul de cânepă, istoria cultivării plantei în România, pusă faţă în faţă cu utilizările actuale ale acesteia şi în alte regiuni ale lumii. Conceptul curatorial, propus de Teodor Frolu, se bazează pe împletirea dintre tradiţional şi contemporan, armonizând prezentarea artistică a utilizărilor tradiţionale ale plantei cu inovaţia şi completând expoziţia cu exemple de industrii şi zone ale globului în care această plantă-resursă este valorificată economic pentru creşterea şi bunăstarea comunităţilor.

"Suntem inspiraţi de beneficiile generate de micul "lanţ de producţie" din gospodăriile tradiţionale româneşti, unde planta de cânepă era folosită în întregul ei, de la seminţe până la fibră, fără a se risipi nimic. Este un model de gândire pe care dorim să îl promovăm pentru dezvoltarea antreprenoriatului sustenabil în prelucrarea cânepii din România. Prin această expoziţie şi prin iniţiativa de creare a primului cluster al cânepii în România, am ajuns la un nivel de maturitate prin care eforturile noastre de inovare în dezvoltarea comunităţilor, prin apel la resurse creative culturale, au început să prindă contur" - menţionează Teodor Frolu, vice-preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23 şi curatorul expoziţiei.

Vizitatorii expoziţiei vor beneficia de tururi ghidate de vizitare a instalaţiilor, împreună cu artiştii şi curatorul.

Instalaţie şi performance Mircea Cantor

Mircea Cantor, laureat premiul Marcel Duchamp, va realiza o instalaţie performace inedită, împreună cu meşteri şi cântăreţi din Maramureş, special concepută pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Instalaţie "Cultura cânepii în tradiţia românească şi japoneză"

Florica Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, cercetător şi fondator al Muzeului Textilelor din Băiţa (AB), prezintă tehnologia şi estetica fibrei de cânepă în cultura tradiţională românească pusă în oglinda cu tehnologia japoneză.

Instalaţie "deCânepă - povestea PATZAIKIN"

Olah Gyarfas, artist contemporan premiat internaţional şi designer-ul brand-ului PATZAIKIN, propune o instalaţie care îmbină sculptura cu conceptele fashion-ului sustenabil, având ca materie principală cânepa.

Conferinţa internaţională "Cânepa - înapoi în viitor" (miercuri, 9 iunie 2021, de la ora 12:30, online)

"Forumul cânepii în secolul 21" pune în discuţie cânepa ca resursă cu multiple utilizări în gospodăriile tradiţionale româneşti, cu un potenţial uriaş în revitalizarea economiilor locale. În contextul forumului, vor avea loc discuţii şi dezbateri între experţi naţionali şi internaţionali pe tema "Cânepa - înapoi în viitor", explorând potenţialul valorificării tradiţiei cânepii în dezvoltarea sustenabilă contemporană şi pentru rezilienţa comunităţilor locale.

Lansarea primului cluster al cânepii şi inului din România - Caneparo (joi, 10 iunie 2021, de la ora 11:00, online)

Pe 10 iunie, cu ocazia unei conferinţe pe tema beneficiilor şi oportunităţilor generate de relansarea culturilor şi lanţului valoric al cânepii industriale în România, Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 va lansa primul cluster al cânepii şi inului din România - Caneparo.

Accesul la discuţii va fi disponibil gratuit tuturor celor interesaţi. Link-ul de acces va fi anunţat pe paginile:
https://www.facebook.com/romaniapoweredbynature,
https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin şi
https://www.facebook.com/TraditiiCreative.

Posesorii unui card bancar UniCredit Bank vor avea acces gratuit pentru vizitarea instalaţiilor, prezentând cardul la intrarea în expoziţie.

Detaliile (În)toarcem cânepa spre viitor - primul eveniment integrat dedicat cânepii din România vor fi disponibile în paginile de Facebook şi pe www.rowmania.ro.

Expoziţia este oferită de Unicredit Bank şi realizată de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, în parteneriat cu DC Communication, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Textilelor din Băiţa, Institutul Francez, The Institute, fiind înscrisă pe lista de expoziţii satelit participante la Romanian Design Week sub tema Together.

Expoziţia face parte din proiectul cultural "(În)toarcem tradiţia spre viitor" co-finanţat de AFCN. Proiect realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte.

Partener media: Radio Guerrilla, Gala Societăţii Civile, Modernism.ro, Zeppelin Magazine.

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.