Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Libertatea de exprimare şi de informare în contextul provocărilor existente la nivel internaţional şi naţional

În data de 20 mai 2021, Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO) şi The European Law Students' Association Bucharest (ELSA) au organizat evenimentul online cu titlul Libertatea de exprimare şi de informare în contextul provocărilor existente la nivel internaţional şi naţional având ca obiectiv principal diseminarea informaţiilor referitoare la libertatea de exprimare şi de informare cuprinse în cele mai importante instrumente regionale europene de protecţie a drepturilor omului (Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale). Scopul evenimentului rezidă în creşterea gradului de conştientizare şi sensibilizare a tinerilor jurişti dar şi a studenţilor înscrişi la programe de licenţă cu alt profil în privinţa problematicilor adiacente drepturilor omului.

Webinarul constituie primul eveniment desfăşurat de parteneri în cadrul Campaniei Rolul tinerilor în promovarea "dialogului democratic" lansată la data de 4 mai 2021 în perspectiva marcării la nivel internaţional a Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

Discuţiile au debutat cu intervenţia domnului prof.univ.dr. Nicolae Voiculescu - membru supleant în cadrul Consiliului de Administraţie al Agenţiei Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA). Domnul profesor a subliniat importanţa respectării libertăţii de exprimare şi informare ca piloni centrali ai societăţilor democratice, evidenţiind totodată posibilele limitări/restricţionări care pot fi aduse acestora în acord cu standardele internaţionale şi regionale adoptate în materia drepturilor omului. Exercitarea libertăţii de exprimare şi informare trebuie să fie realizată pe coordonatele valorilor umaniste ale demnităţii umane şi respectului pentru drepturile şi libertăţile celorlalţi, tinerilor revenindu-le sarcina de a se implica în mod responsabil în crearea unui climat corespunzător exercitării acestor libertăţi.

Domnul Director al Institutului Român pentru Drepturile Omului, Adrian Bulgaru, a prezentat rolul IRDO în promovarea drepturilor copiilor şi tinerilor prin organizarea şi susţinerea de acţiuni de promovare, lobby şi advocacy. Prin mandatul legal asumat, Institutul îşi propune să răspundă nevoilor tinerilor şi copiilor de informare, formare, cercetare şi educaţie în domeniul drepturilor omului. De asemenea, Domnul Director IRDO a expus unele direcţii teoretice de analiză ale articolului 11 (Libertatea de exprimare şi de informare) din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, realizând corelaţii cu dispoziţii relevante din legislaţia internă.

Doamna Beatrice Berna, Inspector Relaţii cu Publicul în cadrul IRDO şi cadru didactic universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Titu Maiorescu, a rezentat nota de concept care constituie fundamentul campaniei IRDO-ELSA Rolul tinerilor în promovarea "dialogului democratic", identificând căile de colaborare dintre cei doi parteneri (IRDO şi ELSA) pe parcursul desfăşurării campaniei. Totodată, în cadrul intervenţiei sale au fost prezentate principalele aspecte teoretice şi jurisprudenţiale aferente articolului 10 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale. În cadrul expunerii, au fost marcate elementele de drept substanţial conţinute în articolul 10 şi au fost analizate principalele circumstanţe care permit restricţionări/limitări ale exercitării libertăţii de exprimare.

Doamna Daniela Albu, cercetător şi redactor al IRDO a propus ca temă de discuţie rolul jurnalismului profesionist în difuzarea unor ştiri credibile, detectarea capcanelor dezinformării şi a strategiilor de manipulare. În cadrul intervenţiei sale au fost analizate problematici complexe corespunzătoare activităţilor jurnalistice precum: ralierea la standardele etice şi deontologice ale profesiei de jurnalist, menţinerea unui just echilibru între faptele expuse şi exprimarea opiniei personale, asigurarea veridicităţii informaţiei expuse, necesitatea de analiză critică a faptelor evocate în sursele mass-media ş.a.

Moderatoarea evenimentului, domnişoara Anonda Simion, reprezentanta ELSA, a asigurat pe tot parcursul evenimentului conexiunea dintre intervenienţi şi studenţi, inclusiv prin transmiterea întrebărilor formulate de aceştia din urmă.

Evenimentul s-a finalizat printr-o sesiune de întrebări şi răspunsuri în cadrul căreia intervenienţii au analizat şi au răspuns solicitărilor studenţilor, asigurându-se pe această cale, dialogul interactiv.

Comunicat de presă emis de Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO); contact : [email protected]

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.