Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

PNRR trebuie să ne reprezinte pe toţi. Este viitorul României.

PNL-USR PLUS politizează proiectele şi întârzie deliberat ratificarea Deciziei prin care se acordă finanţările

Orice stat democratic şi de drept din lume se bazează pe echilibrul puterilor. Un echilibru care nu poate fi atins fără cooperare, colaborare interinstituţională şi respectarea rolului fiecărei puteri în parte.

Din păcate, văd cum, din ce în ce mai mult, Guvernul României tinde să se erijeze într-o enclavă de putere absolută pentru care Parlamentul, expresia directă şi indubitabilă a voinţei poporului, este transformat într-un simplu instrument aflat la dispoziţia şi discreţia exclusive ale intereselor guvernamentale, izolând orice reprezentant al cetăţenilor care nu subscrie acestor interese.

Ne aflăm într-o perioadă extrem de dificilă în care obiectivul naţional al tuturor, indiferent de culoarea politică, trebuie să fie acela de a aduce România la un nivel în care redresarea să fie una efectivă, conducând-o la acea rezilienţă care să îi permită să facă faţă cu brio oricăror crize majore prezente şi viitoare cum este cea provocată de pandemia de Coronavirus. Acesta este, de fapt, şi rolul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care, în fapt, reprezintă viziunea şi misiunea fiecărui stat membru translatate în proiecte necesare, durabile şi coerente.

Or, observ cum, ca în cazul tuturor aspectelor ce ţin de guvernare, prin PNRR se înţelege USR-PNL. Mai precis, interesele lor directe care nu au nicio legătură cu România şi românii. La fel cum manifestarea statului şi poporului român se vor a deveni expresia voinţei exclusive a USR-PNL, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a devenit reflecţia nu doar a incompetenţei şi iresponsabilităţii, ci şi planul guvernanţilor de a-şi atinge propriile ţinte politico-economice.

Acesta este şi motivul pentru care mult clamata transparenţă nu a existat şi nu există în elaborarea şi prezentarea PNRR. Ni s-au servit tuturor teme şi titluri pompoase, explicaţii fără fond, de cele mai multe ori ilogice şi contradictorii, multe scuze arogante, toate transmiţând un singur lucru: "Noi ştim cel mai bine. Nu vă băgaţi. Nu este treaba voastră!".

Astfel, unul dintre cele mai importante documente strategice pentru prezentul şi viitorul nostru, al tuturor, riscă să devină complet nefuncţional din cauza politizării.

De la 1 iunie, Comisia Europeană este pregătită să iasă pe pieţele de capital pentru a susţine finanţarea planului Next Generation EU, a cărui componentă semnificativă este Mecanismul de Relansare şi Rezilienţă. Practic, cel care susţine şi prin care se finanţează PNRR-urile tuturor statelor membre.

Însă, în acest caz, există o problemă. România nu a ratificat încă Decizia privind Resursele financiare Proprii ale U.E. Fără aceasta, Comisia nu poate accesa creditele necesare finanţării! Iar când spun România, spun, de fapt, USR şi PNL, cele două partide care se vor a fi sinonime României.

De ce fac asta şi de ce întârzie în mod deliberat ratificarea Deciziei privind Resursele financiare Proprii ale U.E., care reprezintă condiţia prealabilă pentru lansarea instrumentului de recuperare a U.E. şi a cărei adoptare are grad de urgenţă? Deşi această decizie se află în Parlament.

Pe cât de simplu, pe atât de tragic!

USR şi PNL se opun oricărei analize şi propuneri în privinţa PNRR, pe care nici acum nu l-au prezentat integral. Firesc, de altfel, având în vedere că PNRR reprezintă eminamente proiecte decise de ei. Nicidecum pe cele propuse prin intermediul consultărilor publice pe care le-au realizat formal, mimând transparenţa, dialogul social şi invocând graba. Toate acestea în condiţiile în care au avut aproape un an la dispoziţie şi în care au prelungit data de depunere a PNRR la Comisie!

Astfel, prezentarea şi discutarea PNRR în Parlament este condiţionată de calculele politice ale USR şi PNL, care doresc ca nimeni şi nimic să nu intervină şi să nu ştie cu adevărat în ce au transformat de fapt PNRR-ul!

Practic, o subminare intenţionată a interesului superior al României şi românilor! O călcare în picioare a tuturor principiilor statului democratic şi anularea voinţei cetăţenilor prin excluderea Forului Legislativ de la orice consultare şi decizie.

Stimaţi ieşeni şi stimaţi români,

PNRR suntem noi toţi şi viitorul nostru. Dincolo de orice interes politic vremelnic şi meschin, USR şi PNL vor dispărea în negura istoriei, însă efectele deciziilor acestora vor rămâne ca un obstacol a tot ceea ce înseamnă dezvoltarea României. Sunt momente cruciale în care consensul politic nu este doar obligatoriu, este vital şi sacru. Momente care, pentru hatârul şi orgoliile unora pentru care guvernarea înseamnă manifestarea intereselor proprii şi de grup, schimbă fundamental parcursul unei ţări şi al unui popor.

Este absolut necesar să se înţeleagă acest lucru şi să se acţioneze ca atare. Parlamentul este singurul care poate să evite o tragedie naţională. Or, dacă îl eliminăm, ce ne mai rămâne? Înregimentarea într-un şir tăcut şi obedient la orice dorinţă politică a celor pentru care această ţară şi acest popor înseamnă doar un mijloc de atingere a propriilor ambiţii?

Deputat PSD de Iaşi
Vasilică Toma

17 mai 2021

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.