Înaltul Patronaj al Preşedintelui României se acordă celei de-a patra ediţii a Bienalei Art Encounters din Timişoara

Bienala Art Encounters se va desfăşura pentru a treia oară consecutiv sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, între 1 octombrie şi 14 noiembrie 2021, la Timişoara. Astfel, Bienala se înscrie din nou în rândul unor evenimente culturale de anvergură cărora le este acordată această distincţie, precum Festivalul Internaţional George Enescu şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, menţinând în prim-planul scenei culturale din România un domeniu considerat până acum câţiva ani de nişă: arta contemporană. În acelaşi timp, titlul reiterează relevanţa Bienalei pentru oraşul Timişoara, aceasta, împreună cu proiectul Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023 fiind singurele evenimente locale care se desfăşoară sub Înaltul Patronaj. Bienala Art Encounters 2021 va include componente multiple, care vor întări colaborările şi parteneriatele instituţionale construite în ultimii ani, îmbogăţindu-le, de asemenea, cu noi puncte de sprijin şi de dialog.

Ceremonia de acordare a diplomei de Înalt Patronaj a avut loc într-un cadru restrâns, adaptat situaţiei actuale, şi a constat într-un eveniment hibrid. Înregistrarea ceremoniei poate fi vizionată la următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=aYnp6DKqg6g&t=633s

Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale, afirmă: "Înaltul Patronaj acordat de Preşedintele României acestei ediţii a Art Encounters remarcă şi încurajează efortul organizatorilor de a lega instituţii şi entităţi private, în jurul expresiilor artistice ce oglindesc şi diseminează valorile umaniste în cadrul dialogului intercultural. Pentru viitoarea Capitală Culturală Europeană, Art Encounters se profilează ca un solid contributor, ca un eveniment - liant."

Ovidiu Şandor, Preşedintele Fundaţiei Art Encounters, declară: "Patronajul Preşedintelui dovedeşte că Bienala Art Encounters a devenit un eveniment-reper pentru Timişoara, aceasta constituind, după cum sugerează şi numele, un punct de întâlnire important pentru actorii culturali locali, naţionali şi internaţionali. Graţie rolului său unificator, credem că Bienala va fi unul dintre evenimentele fanion în 2023, anul în care Timişoara va deţine titlul de Capitală Culturală Europeană."

Diana Marincu, Director Artistic al Fundaţiei Art Encounters, explică: "Faptul că Bienala Art Encounters se desfăşoară pentru a treia oară consecutiv sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României indică însemnătatea evenimentului şi demonstrează necesitatea scenei artistice naţionale de a se dezvolta şi de a beneficia de sprijin cu atât mai mult în contextul actual, marcat de dificultăţile pandemiei."

Ediţia din acest an a Bienalei va fi constituită în jurul a două proiecte curatoriale ce vor urmări două direcţii majore: relaţia individului cu el însuşi şi modul în care acesta se raportează la mediul înconjurător. Proiectele, propuse de cei doi curatori invitaţi ai acestei ediţii, Mihnea Mircan şi Kasia Redzisz, vor fi strâns legate de istoria şi caracteristicile Timişoarei, abordând, totodată, probleme globale. Îmbrăţişând misiunea Bienalei de a încuraja arta locală, expoziţiile vor include lucrări create de către artişti tineri din România şi regiunile vecine, comisionate special pentru această ediţie.

Bienala a fost lansată prin proiectul Artişti români în prim-plan, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii între 25 şi 30 ianuarie, şi va fi precedată de numeroase evenimente online şi offline, care vor continua pe parcursul acesteia.

Alături de expoziţiile ce vor fi organizate atât în spaţii consacrate din Timişoara, cât şi în câteva locuri surpriză, evenimentul va cuprinde un program de screening-uri, artă în spaţiul public şi performance-uri curatoriate de către Mihnea Mircan şi Kasia Redzisz, precum şi o expoziţie organizată de Fundaţia Interart TRIADE la Muzeul Naţional de Artă Timişoara. De asemenea, vor exista numeroase oportunităţi pentru schimburi de experienţe şi idei, concretizate printr-o platformă complementară, dedicată dezbaterii unor probleme relevante pentru scena de artă din România, şi prin discuţii, ateliere, mese rotunde şi un simpozion.

O componentă importantă a evenimentului este susţinerea noilor generaţii de curatori, misiune care se va realiza prin intermediul Şcolii Curatoriale de Toamnă, organizată în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean. Un element definitoriu al Bienalei Art Encounters 2021 este deschiderea către publicul larg, astfel că programul de mediere organizat în colaborare cu Asociaţia Culturală Contrasens, dedicat persoanelor de toate vârstele, ce provin din medii diverse şi au interese diferite, va juca un rol esenţial.

Organizator: Fundaţia Art Encounters

Co-organizatori: Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Fundaţia Interart TRIADE şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş.

Sponsor Principal: Raiffeisen Bank

Printre partenerii Bienalei de anul acesta se numără: Institutul Cultural Român, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" Timişoara, Muzeul Naţional de Artă Timişoara, Asociaţia Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, Facultatea de Arte şi Design Timişoara, Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Timişoara, BETA (Bienala Timişoreană de Arhitectură), Asociaţia Culturală Contrasens, Centrul Cultural Clujean, Centrul Cultural German Timişoara, Institutul Francez Timişoara, Institutul Polonez Bucureşti, Illy, Librăria "La Două Bufniţe", AMBASADA, FABER.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI România, The Institute, Zeppelin, Modernism.ro, Insula 42.