Activitatea desfăşurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 26.04 - 03.05.2021

În perioada de referinţă, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi verificări în unităţi supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate în Baia de Fier, Băleşti, Bâlteni, Brăneşti, Bumbeşti-Jiu, Dănciuleşti, Ioneşti, Motru, Muşeteşti, Novaci, Plopşoru, Rânca, Rovinari, Runcu, Samarineşti, Stăneşti, Stoina, Târgu-Cărbuneşti şi Târgu-Jiu, în domeniile alimentar şi al sănătăţii şi bunăstării animalelor.

Controalele efectuate au constat în:

- verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerinţele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unităţi supuse supravegherii şi controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu - 119 controale, cu următoarele tematici:
* prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii pestei porcine africane în perioada Sărbătorilor Pascale;
* controale tematice în unităţi care comercializează peşte şi produse din pescuit;
* prevenirea şi limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, sub aspectul verificării modului de respectare a normelor de igienă şi siguranţă alimentară. O parte din aceste controale a fost efectuată de echipe mixte (I.P.J., I.J.J., I.S.U.);

- verificarea în vederea înregistrării sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a 14 obiective: un laborator de cofetărie-patiserie (Motru), o unitate de procesare a ciupercilor (Bumbeşti-Jiu), două magazine alimentare (Târgu-Cărbuneşti, Motru), un restaurant (Rovinari), o rulotă snack-bar (Târgu-Cărbuneşti), un snack-bar (Rovinari), un bar ambulant (Târgu-Jiu) şi 6 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine non-animală (Târgu-Jiu);

- prelevarea unui număr de 4 probe din produse alimentare (lapte crud, carne tocată), pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., N.C.S., Salmonella spp.);

- efectuarea a două recontroale la termen (Târgu-Jiu);

- avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;

- emiterea şi distribuirea către proprietari a unui număr de 226 de paşapoarte pentru bovine, în urma solicitărilor acestora;

- eliberarea unui număr de 19 extrase din registrul exploataţiilor, în urma solicitărilor diverşilor proprietari;

- monitorizarea mişcărilor animalelor înregistrate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi pe staţiile de lucru;

- participarea la acţiunea de verificare efectuată în perioada 22-28.04.2021 de către echipa de verificare A.P.I.A. - C.J. Gorj - Compartiment Inspecţii, Supracontrol, conform prevederilor Acordului de delegare nr. A109/24.09.2015 A.P.I.A. şi nr. 15365/01.10.2015 A.N.S.V.S.A., privind verificarea respectării de către agricultori a cerinţelor legale în materie de gestionare (S.M.R. 4-9 şi S.M.R. 11-13) şi a bunelor condiţii agricole şi de mediu (G.A.E.C.), cu modificările şi completările ulterioare.

În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 16.800 lei, unor unităţi situate în localităţile Stăneşti, Târgu-Cărbuneşti şi Târgu-Jiu, astfel:

- o amendă de 12.000 lei la o măcelărie, pentru identificarea unei cantităţi de carne fără elemente de identificare. Sancţiune complementară: reţinerea oficială şi dirijarea către neutralizare;

- o amendă de 1.200 lei la o măcelărie, pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare (nu se utilizau mănuşi de unică folosinţă la tranşarea carcaselor);

- o amendă de 1.200 lei la o carmangerie, pentru următoarele constatări: depozitarea temporară a unei navete cu carne direct pe paviment; prezenţa unor zone de rugină la joncţiunea pereţilor cu pavimentul, în incinta spaţiului frigorific de depozitare a materiilor prime; nu au fost prezentate fişele de aptitudini ale personalului;

- o amendă de 1.200 lei la un magazin specializat de carne şi produse din carne, pentru manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor de igienă (angajatul care deservea unitatea la data controlului nu deţinea echipament complet de protecţie sanitară şi nu completa graficele de monitorizare a temperaturii de depozitare a produselor alimentare în spaţiile frigorifice);

- o amendă de 1.200 lei la un magazin specializat de carne şi produse din carne, întrucât în lada frigorifică din dotarea unităţii erau depozitate produse congelate diverse, fără o delimitare distinctă impusă de natura şi tipul acestora.

DIRECTOR EXECUTIV,
Dr. Spînu Robert-Cosmin