Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

RECENSĂMÂNTUL GENERAL AGRICOL

Etapa de pregătire şi organizare a Recensământului General Agricol se apropie de final. În data de 10 mai 2021 va începe perioada de colectare a datelor care se va desfăşura până în 31 iulie 2021.

În perioada 16-28 aprilie 2021 au avut loc instruirile recenzorilor efectuate online pe platforma Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi în teren de către personalul RGA din cadrul Direcţiei Regionale de Statistică Alba. Au fost vizate atât modul de utilizare a platformei SurveySolutions, destinată colectării datelor din teritoriu, cât şi modul de completare a rapoartelor de activitate, în format electronic.

Au fost instruite 560 de persoane, dintre care 99 recenzori şefi şi 461 recenzori care vor avea de recenzat un număr de aproximativ 77647 de exploataţii agricole.

Fiind primul recensământ din România la care se folosesc mijloace exclusiv digitale pentru culegerea datelor, instruirile recenzorilor au vizat aspectele teoretice privind Recensământul General Agricol, metodologia, aspectele practice ale aplicaţiei şi completarea chestionarului pe tabletă.

Aspecte generale ale Recensământului General Agricol - runda 2020

România, ca stat membru al Uniunii Europene, are obligaţia respectării legislaţiei europene în domeniul statistic, precum şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură - FAO, conform cărora fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol (RGA) o dată la 10 ani.

Recensământul General Agricol cu an de referinţă 2020 este o acţiune de mare anvergură care va asigura informaţii complexe şi date statistice pentru realizarea unui tablou complet al caracteristicilor structurale ale exploataţiilor agricole necesare programelor şi politicilor agricole şi de dezvoltare rurală.

La nivel naţional, RGA - runda 2020 se va desfăşura în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 22/2020 privind recensământul general agricol din România runda 2020.

Scopul fundamental al RGA - runda 2020 este acela de a oferi informaţii esenţiale şi de calitate pentru politicile guvernamentale în domeniul agriculturii, inclusiv pentru evaluarea procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună şi fundamentarea viitoarelor reforme ale acesteia. Această cercetare statistică este atât de importantă încât, pentru neîndeplinirea la termen a obligaţiilor stabilite prin legislaţia UE, Comisia Europeană poate activa procedura de infrigement pentru un stat membru. Totodată, RGA - runda 2020 va furniza informaţii necesare pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile în domeniul agriculturii.

Rezultatele RGA - runda 2020 vor evidenţia schimbările intervenite de la recensământul din anul 2010, evoluţiile referitoare la:

- caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole,

- situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a celor care fac obiectul unor subvenţii,

- situaţia efectivelor de animale, a adăposturilor pentru animale

- precum şi a persoanelor care au lucrat în agricultură.

Aceste date vor contribui la identificarea şi aflarea răspunsurilor la o gamă largă de probleme structurale care ar putea ajuta la elaborarea politicilor, cum ar fi:

- Cine va mai face agricultură în viitor având în vedere numărul redus de fermieri cu vârsta sub 40 de ani?

- Câte femei mai lucrează în agricultură?

- Dispar fermele familiale?

- Devine agricultura dominată de marile întreprinderi?

- Există o creştere a ponderii agriculturii ecologice?

- Cum influenţează agricultura atât în mod pozitiv cât şi negativ mediul?

- Cum se schimbă metodele de producţie?

La nivelul judeţului Alba, alături de Direcţia Regională de Statistică Alba, în organizarea RGA - runda 2020 sunt implicate:

- Instituţia Prefectului - Judeţul Alba,

- Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Alba

- Consiliul Judeţean Alba,

- Direcţia Judeţeană de Telecomunicaţii Speciale Alba,

- Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Alba,

- Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alba,

- precum şi toate Primăriile din judeţ.

Recensământul General Agricol are patru etape principale:

- activităţi pregătitoare, inclusiv sectorizarea teritoriului

- colectarea datelor

- prelucrarea datelor colectate

- validarea şi diseminarea rezultatelor

Colectarea şi înregistrarea datelor la recensământ se va realiza de către recenzori, prin interviu faţă în faţă, cu şeful exploataţiei agricole sau cu alte persoane din cadrul acesteia, care pot furniza informaţiile solicitate prin intermediul unui chestionar electronic, instalat pe o tabletă.

RGA se va efectua la nivel naţional, în toate unităţile administrativ-teritoriale din România, culegerea datelor având loc în perioada 10 mai - 31 iulie 2021.

Director executiv,
Ciprian-Alin David

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.