Preşedintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, împreună cu Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti (B9)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va găzdui, luni, 10 mai 2021, împreună cu Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti (B9).

Evenimentul este organizat la iniţiativa Preşedintelui României şi se va desfăşura cu prezenţa la Bucureşti a Preşedintelui Republicii Polone şi cu participarea prin videoconferinţă a celorlalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.

Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030.

Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

Dialogul şi cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităţilor acestora de apărare, precum şi sporirea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi partenerilor în faţa provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanţii la reuniunea de vârf.

Informaţii de context: Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varşovia (8 iunie 2018) şi Kosice (28 februarie 2019).

Departamentul Comunicare Publică