Pe fondul numărului de cazuri de COVID-19 înregistrate, sub autoritatea Instituţiei Prefectului - Judeţul Ilfov, forţele de ordine implicate în prevenirea şi limitarea infectării cu noul coronavirus, respectiv Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, Inspectoratului Teritorial de Muncă Ilfov, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Ilfov, Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, acţionează zilnic în sistem integrat, asigurându-se astfel că sunt respectate normele legale impuse de autorităţi în contextul stării de alertă.

La acţiunile de ieri, 02 mai 2021, 174 de poliţişti din cadrul IPJ Ilfov au desfăşurat activităţi de verificare a respectării măsurilor de protecţie sanitară şi a celor privind distanţarea fizică în toate zonele aglomerate, respectiv la operatorii economici din centre comerciale, pieţe, târguri, terase, benzinării şi la agenţii economici de tip HORECA de pe raza administrativ-teritorială a judeţului Ilfov.

Activităţile forţelor angrenate sunt desfăşurate în scopul conştientizării cetăţenilor cu privire la respectarea normelor de protecţie individuală conform normelor legale în vigoare, sens în care se efectuează controale inclusiv în mijloacele de transport persoane.

În urma acţiunilor de control, au fost verificate 78 de societăţi comerciale de pe raza judeţului Ilfov cu privire la respectarea recomandărilor/interdicţiilor pe timpul stării de alertă şi au fost identificate 11 persoane care nu au respectat măsurile de protecţie individuală şi interdicţiile privind deplasarea/libera circulaţie.

De asemenea, au fost verificate 64 de mijloace de transport persoane din judeţul Ilfov.

În contextul acţiunilor din ultimele 24 de ore, poliţiştii IPJ Ilfov au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală şi pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie.

În cadrul acţiunilor au avut loc şi activităţi preventive de informare. Intervenţiile vor continua în sistem integrat şi în perioada următoare, în vederea conştientizării tuturor cetăţenilor cu privire la prevenirea şi limitarea infectării cu virusul SARS-CoV-2, precum şi la necesitatea respectării măsurilor de distanţare socială, inclusiv a interdicţiilor impuse de autorităţi privind starea de alertă.

*** Datele furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov astăzi, 03 mai 2021, sunt următoarele:

Situaţia epidemiologică înregistrată la nivelul judeţului:

Număr total de teste efectuate până în prezent: 77.538;

Număr de cazuri confirmate COVID-19 până în prezent: 44.360;

Număr de persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 42.111;

Număr de persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 345;

Număr de persoane confirmate cu COVID-19, în izolare instituţionalizată, la zi: 0;

Număr de persoane aflate în carantină la domiciliu, la zi: 1.611;

Număr de persoane în carantină instituţionalizată, la zi: 23;

Număr de persoane confirmate cu COVID-19 internate: 65;

Număr de persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov: 122, dintre care 13 la ATI.

Incidenţa cumulată a cazurilor la nivelul localităţilor judeţului la data de 03.05.2021:

Nr. crt. / Localitate (UAT) / Rata incidenţei la 1000 de locuitori

38 Tunari - 1.74
39 Vidra - 1.58
40 Voluntari - 2.87

* Incidenţa cumulată este calculată de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Ilfov.

** Datele înscrise în prezentul buletin provin din situaţiile oficiale întocmite şi transmise de către instituţia competentă, cu precizarea că sunt în continuă dinamică.

Situaţia privind vaccinarea împotriva COVID-19 la nivelul judeţului:

TOTAL JUDEŢ începând cu data de 27.12.2020: 143.71

TOTAL JUDEŢ ultimele 24 de ore: 648

Faza 1 = 1

Faza 2 = 337

Faza 3 = 310

*** - Platforma naţională cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 este actualizată permanent, conţine informaţii despre procesul de vaccinare din România, ghiduri de comunicare medicală şi alte date oficiale de interes, putând fi accesată la adresa: https://vaccinare-covid.gov.ro/ şi prin intermediul paginii oficiale Facebook RO Vaccinare https://www.facebook.com/RO-Vaccinare-101845835162501.

Reamintim modalităţile de programare pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19:

prin medicul de familie;

individual, în platforma vaccinare-covid.gov.ro;

la numărul unic 021.414.44.25;

prin direcţiile de asistenţă socială;

prin aparţinător (maximum 9 persoane) pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro.

*** Vă rugăm să luaţi toate măsurile necesare pentru a vă proteja, să fiţi prudenţi şi să acţionaţi responsabil!

- Pentru deplasarea în afara locuinţei în intervalul supus interdicţiei de circulaţie, modelele de adeverinţă de la angajator / declaraţie pe proprie răspundere, pot fi accesate în următorul link: https://www.prefectura.mai.gov.ro/model-al-declaratiei-pe-propria-raspundere-si-al-adeverintei-de-angajator-pentru-deplasarea-in-afara-locuintei-in-intervalul-orar-supus-interdictiei/.

- Hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov pot fi consultate în pagina Instituţiei Prefectului - Judeţul Ilfov: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

Depinde de fiecare dintre noi şi de noi toţi împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

*** Pentru siguranţa dumneavoastră şi a celorlalţi oameni:

- PURTAŢI CORECT MASCA DE PROTECŢIE, aruncaţi-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac şi spălaţi-vă imediat mâinile cu apă şi săpun sau dezinfectaţi-vă cu soluţii pe bază de alcool;

- NU ATINGEŢI ochii, gura, nasul dacă nu v-aţi spălat pe mâini;

- RESPECTAŢI DISTANŢA de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane, chiar şi în cadrul întâlnirilor familiale, pentru a proteja membrii familiei aflaţi în situaţie de risc;

- EVITAŢI zonele aglomerate;

- CURĂŢAŢI periodic suprafeţele de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;

- CONSULTAŢI periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitaţi: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunităţi!

Cetăţenii au la dispoziţie linia TELVERDE - 0800800165 operaţionalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecţie sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, şi repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulţumim tuturor celor care au înţeles şi înţeleg importanţa măsurilor de protecţie sanitară şi a faptului că numai împreună vom reuşi să depăşim această perioadă!