Consiliul Judeţean Maramureş, organizator al celei de-a cincea întâlniri interregionale din cadrul proiectului internaţional Reduces

În perioada 20-21 aprilie 2021, CJ Maramureş a organizat o nouă întâlnire interregională, desfăşurată online, în cadrul proiectului "Reduces - Regândirea Dezvoltării Durabile în Regiuni Europene Utilizând Modele de Afaceri ale Economiei Circulare", având ca temă "Eficienţa resurselor şi reciclare", la care au participat un număr de peste 50 de invitaţi, factori interesaţi în Economia Circulară de la nivel local, din mediul de afaceri, universitar, instituţii şi organizaţii locale, cât şi partenerii internaţionali din Finlanda, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii, Bulgaria şi Ţările de Jos.

Prima zi a întâlnirii interregionale desfăşurată online, dar şi cu prezenţă fizică, în sala "Bogdan Vodă" a Consiliului Judeţean Maramureş, cu respectarea normelor de distanţare în vigoare, a debutat cu deschiderea evenimentului de către preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, care a subliniat în discursul său importanţa conceptului de Economie Circulară aplicat pe tema Eficienţei resurselor şi a reciclării.

"Judeţul Maramureş s-a implicat activ în proiectul Reduces, utilizând Modele de Afaceri ale Economiei Circulare, având motivaţia lucrurilor ce trebuie realizate pentru viitor, cu scopul de a pregăti terenul pentru ceea ce urmează să se cristalizeze la nivel european în acest domeniu. Ne bucurăm să fim gazda acestei întâlniri interregionale şi salut pe această cale şi partenerii internaţionali ai proiectului din Finlanda, Spania, Bulgaria, Marea Britanie şi Ţările de Jos.
Pentru mulţi conceptul de Economie Circulară este o noţiune necunoscută, nu însă şi în Maramureş. Pe parcursul derulării proiectului am avut surpriza plăcută să constatăm faptul că Economia Circulară există în judeţul nostru în diverse stadii, fie incipiente, fie chiar şi dezvoltate.

Felicit cu această ocazie mediul de afaceri din Maramureş implicat în acest proiect şi care aplică principiile Economiei Circulare. Cu astfel de companii vom avea doar de câştigat în viitor.", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Bogdan.

La eveniment au participat şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Raul Pop, care a felicitat echipa Consiliului Judeţean şi partenerii internaţionali pentru proiect şi rezultatele sale preconizate, cât şi experţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest care au prezentat "Planul de Dezvoltare Regională 2014-2020 şi Proiecte de succes şi iniţiative în domeniul Economiei Circulare în regiunea Nord-Vest". De asemenea, în prima parte a evenimentului au fost prezentate şi iniţiativele de economie circulară de la nivel local, respectiv proiecte de eficienţă energetică implementate de municipiul Baia Mare.

Judeţul Maramureş a adus în atenţie, la întâlnirea interregională două prezentări actuale şi importante: "Abordări locale privind colectarea, sortarea şi reciclarea deşeurilor" în prezentarea lui Sandu HOTIMA, director executiv Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Integrat al Deşeurilor din judeţul Maramureş, şi "Materiale compozite din fibre naturale, pentru industria mobilei" în prezentarea lui Ioan CIONCA, manager al Departamentului de Cercetare-Dezvoltare din cadrul companiei TAPARO S.A.

În continuare, fiecare partener a prezentat câte un exemplu de bună practică pe tema "Eficienţa resurselor şi reciclare", astfel: "Structuri durabile din cânepă" din partea Universităţii de Ştiinţe Aplicate Turku (Finlanda), "Utilizarea obligatorie a unor materiale de construcţii reciclate (nisip şi pietriş) în toate lucrările municipale din Gandia" din partea partenerului spaniol Institutul de Construcţii Valencia, "Recondiţionarea şi refolosirea aparatelor electrice returnate" din partea partenerului olandez din Utrecht şi "O nouă abordare a reciclării în Greater Manchester" din partea celor din Marea Britanie.

A doua zi, 21 aprilie, întâlnirea interregională a continuat cu discuţii ale partenerilor internaţionali şi factorilor interesaţi pe marginea progreselor realizate până în prezent, privind "Dezvoltarea planurilor de acţiune locală." În plus, consultantul extern în domeniul economiei circulare pentru proiectul Reduces, Monica Mureşan din partea Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud a prezentat "Planul de acţiune al proiectului Rural SMEs."

Mai multe informaţii despre acest proiect se pot găsi la linkul: www.interregeurope.eu/REDUCES şi pe Facebook.com/REDUCESproject.