Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, privind modalitatea de raportare a numărului de decese provocate de COVID-19 şi presupuse inadvertenţe care ar fi fost constatate recent, considerăm necesar să facem următoarele precizări:

Spitalul Clinic Colentina funcţionează ca spital suport COVID începând din data de 27.03.2020.

Toate decesele înregistrate de atunci şi până în prezent, au fost raportate de către unitatea sanitară cu respectarea tuturor reglementărilor legale în vigoare, iar afirmaţiile care pun la îndoială acest fapt nu au o bază reală.

Din data de 27.03.2020 şi până în data de 19.04.2021 (ora 9.00), Spitalul Clinic Colentina a raportat în aplicaţia informatică Alerte MS un număr de 727 de decese ale unor pacienţi COVID-19.

Totodată, în aplicaţia Corona Forms, până la data de 19.04.2021 (ora 14.00), au fost raportate în dinamică, conform metodologiei INSP, un număr de 731 de decese COVID-19.

Ambele raportări pot fi verificate şi certificate cu uşurinţă de către autorităţile competente, diferenţa minimă dintre ele având drept cauză un factor strict obiectiv, respectiv ora diferită la care cele două raportări sunt făcute în cursul zilei.