Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La data de 19.04.2021 a avut loc evenimentul internaţional cu tema "Învăţământul Superior şi Cercetarea Ştiinţifică în perioada post-COVID", organizat în formatul unui webinar.

Evenimentul a avut ca scop crearea unui cadru de dezbatere şi schimb de opinii cu privire la experienţa acumulată şi bunele practici testate şi validate pe durata pandemiei COVID-19 în cadrul universităţilor membre ale Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră şi definirea unor iniţiative şi direcţii de cooperare pentru perioada următoare.

Propunerea de organizare a acestui eveniment a fost adresată de către Şcoala de Înalte Studii în Domeniul Petrolului din Baku, Azerbaijan şi a fost aprobată ca eveniment oficial al RUMN de către Biroul Executiv.

În organizarea acestui webinar, alături de Şcoala de Înalte Studii în Domeniul Petrolului din Baku şi Secretariatul Internaţional Permanent al RUMN, s-a implicat şi UNICA - Reţeaua Universităţilor din Oraşele Capitale ale Europei.

Lucrările au fost deschise de domnul Emin Amrullayev, Ministrul Educaţiei din Republica Azerbaijan, domnul Prof. Adalat Muradov, Rectorul Universităţii Economice de Stat din Republica Azerbaijan, domnul Prof. Pericles A. Mitkas, Preşedintele Consiliului pentru Învăţământ Superior din Republica Elenă şi domnul Rector Elmar Gasimov, Şcoala de Înalte Studii în Domeniul Petrolului din Baku.

Domnul Prof. Sorin-Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei din România, a transmis o scrisoare de susţinere a acestei iniţiative.

Domnul Prof. Luciano Saso, Preşedintele UNICA, a ţinut o prelegere în care a sintetizat principalele concluzii rezultate în urma dezbaterilor organizate pe plan European pe tema webinar-ului.

În cadrul discuţiilor, au fost prezentate puncte de vedere cu privire la utilizarea tehnologiilor de predare on-line şi a sistemelor hibride de predare, la activităţile de cercetare ştiinţifică care au fost intensificate pe durata pandemiei, la derularea cooperării inter-universitare pe multiple planuri cu accent pe mobilitate virtuală, la aspecte legate de competiţia dintre universităţi şi marile platforme internaţionale de învăţământ on-line.

Domnul Prof. Eden Mamut, Secretar General al RUMN, a prezentat o sinteză a activităţilor RUMN pe durata pandemiei, prezentând activităţile derulate, proiectele pilot, iniţiativele şi propunerile pentru activitatea din perioada următoare.

Au fost prezentate proiectele pilot derulate la Universitatea din Bucureşti, în colaborare cu Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau" şi Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" pentru evaluarea transmisibilităţii virusului SARS-COV-2 de pe diferite suprafeţe, cu accent pe suprafeţele produselor alimentare. De asemenea, proiectul pilot derulat de Universitatea "Politehnica" din Bucureşti, pentru evaluarea modelelor de inteligenţă artificială în vederea utilizării acestora la studiul transmisibilităţii virusului SARS-COV-2, în comunităţile de studenţi care participă direct la activităţi în laboratoare şi săli de curs sau în grupuri de cumpărători din cadrul unui supermarket.

S-a prezentat nevoia de a se introduce o nouă dimensiune în activitatea de management universitar şi anume, dezvoltarea "rezilienţei universităţilor" care reprezintă capacitatea instituţiilor de învăţământ superior de a-şi continua activităţile de educaţie, cercetare ştiinţifică şi servicii asociate, chiar şi în cazul unor evenimente disruptive, cum ar fi pandemii, dezastre naturale sau mişcări sociale majore.

În acest sens, RUMN va iniţia o direcţie prioritară de cooperare, invitând universităţile membre să îşi exprime interesul de a participa sau de a se implica în diferite proiecte pilot.

La lucrări au participat peste 250 de cadre didactice şi studenţi din Albania, Azerbaidjan, Grecia, România, Rusia şi Turcia.

Pentru detalii suplimentare: Secretariatul Naţional Român al RUMN
email: office@bsun.org

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.