Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Activitatea desfăşurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 12 - 18.04.2021

În perioada de referinţă, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi inspecţii în unităţi supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din Baia de Fier, Băleşti, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Jiu, Bustuchin, Crasna, Dragoteşti, Drăguţeşti, Godineşti, Logreşti, Motru, Novaci, Peştişani, Polovragi, Runcu, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Tismana, Turceni şi Turcineşti, în domeniile alimentar şi al sănătăţii şi bunăstării animalelor.
Controalele efectuate au constat în:

- verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerinţele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unităţi supuse supravegherii şi controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu - 149 controale, cu următoarele tematici: prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii pestei porcine africane în perioada Sărbătorilor Pascale; controale tematice în unităţi care comercializează peşte şi produse din pescuit; prevenirea şi limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, sub aspectul verificării modului de respectare a normelor de igienă şi siguranţă alimentară. O parte din aceste controale a fost efectuată de echipe mixte (I.P.J., I.J.J., I.S.U.);

- verificarea în vederea înregistrării sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a 22 obiective: o măcelărie (Târgu-Jiu), o stupină (Târgu-Cărbuneşti), un automat de lapte (Turceni), o covrigărie (Băleşti), o rulotă gogoşerie (Baia de Fier), o unitate de prelucrare a legumelor şi fructelor (Băleşti), două magazine alimentare (Dragoteşti, Turceni), două magazine de produse de panificaţie (Baia de Fier, Polovragi), două restaurante (Târgu-Jiu, Turcineşti), o rotiserie (Bumbeşti-Jiu), două mijloace de transport pentru produse alimentare de origine animală (Târgu-Jiu) şi 7 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine non-animală (Novaci, Târgu-Jiu);

- prelevarea unui număr de 6 probe din produse alimentare (lapte crud, smântână, carne tocată de porc, cârnăciori de casă), pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., N.C.S., Enterobacteriaceae) şi fizico-chimici (raport colagen/proteină, procent de grăsime, azot uşor hidrolizabil, conţinut de NaCl, reacţia Kreis);

- soluţionarea unei sesizări din partea consumatorilor (Tismana);

- avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;

- controale P.P.A. în exploataţiile care deţin mai mult de 5 suine (Baia de Fier);

- controale în ferme avicole, pentru verificarea modului în care se respectă normele sanitare-veterinare privind furajele destinate păsărilor;

- emiterea şi distribuirea către proprietari a unui număr de 206 de paşapoarte pentru bovine, în urma solicitărilor acestora;

- eliberarea unui număr de 24 extrase din registrul exploataţiilor, în urma solicitărilor diverşilor proprietari;

- monitorizarea mişcărilor înregistrate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi pe staţiile de lucru;

- verificarea a 20 dosare de deconturi acţiuni de identificare şi înregistrare a animalelor, efectuate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi în luna martie 2021.

În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 16.000 lei, unor unităţi situate în localităţile Crasna, Motru, Târgu-Jiu şi Tismana, astfel:

- 4 amenzi de câte 1.200 lei la 4 magazine alimentare, întrucât personalul care manipula alimentele pentru comercializarea către consumatorul final nu deţinea echipament adecvat şi/sau complet de protecţie sanitară;

- o amendă de 1.200 lei la un magazin alimentar, pentru următoarele constatări: deficienţe de întreţinere şi igienizare a spaţiului şi echipamentelor; depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare preambalate (direct pe paviment); comercializarea produselor de panificaţie neambalate către consumatorul final fără a utiliza mănuşi de unică folosinţă;

- o amendă de 10.000 lei la un restaurant din Târgu-Jiu, pentru neîntreţinerea şi neigienizarea echipamentelor şi ustensilelor de lucru; condimentele utilizate la pregătirea preparatelor culinare erau depozitate în recipienţi cu capac, fără etichete cu elementele de identificare (denumire produs, termen valabilitate).

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.