Activitatea desfăşurată de D.S.V.S.A. Gorj în perioada 12 - 18.04.2021

În perioada de referinţă, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi inspecţii în unităţi supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din Baia de Fier, Băleşti, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Jiu, Bustuchin, Crasna, Dragoteşti, Drăguţeşti, Godineşti, Logreşti, Motru, Novaci, Peştişani, Polovragi, Runcu, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Tismana, Turceni şi Turcineşti, în domeniile alimentar şi al sănătăţii şi bunăstării animalelor.
Controalele efectuate au constat în:

- verificarea modului de asigurare a conformităţii cu cerinţele prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională în vigoare, în unităţi supuse supravegherii şi controlului, în baza instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin note de serviciu - 149 controale, cu următoarele tematici: prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii pestei porcine africane în perioada Sărbătorilor Pascale; controale tematice în unităţi care comercializează peşte şi produse din pescuit; prevenirea şi limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, sub aspectul verificării modului de respectare a normelor de igienă şi siguranţă alimentară. O parte din aceste controale a fost efectuată de echipe mixte (I.P.J., I.J.J., I.S.U.);

- verificarea în vederea înregistrării sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a 22 obiective: o măcelărie (Târgu-Jiu), o stupină (Târgu-Cărbuneşti), un automat de lapte (Turceni), o covrigărie (Băleşti), o rulotă gogoşerie (Baia de Fier), o unitate de prelucrare a legumelor şi fructelor (Băleşti), două magazine alimentare (Dragoteşti, Turceni), două magazine de produse de panificaţie (Baia de Fier, Polovragi), două restaurante (Târgu-Jiu, Turcineşti), o rotiserie (Bumbeşti-Jiu), două mijloace de transport pentru produse alimentare de origine animală (Târgu-Jiu) şi 7 mijloace de transport pentru produse alimentare de origine non-animală (Novaci, Târgu-Jiu);

- prelevarea unui număr de 6 probe din produse alimentare (lapte crud, smântână, carne tocată de porc, cârnăciori de casă), pentru determinarea unor parametri microbiologici (N.T.G., N.C.S., Enterobacteriaceae) şi fizico-chimici (raport colagen/proteină, procent de grăsime, azot uşor hidrolizabil, conţinut de NaCl, reacţia Kreis);

- soluţionarea unei sesizări din partea consumatorilor (Tismana);

- avizarea mişcărilor inter-judeţene de animale;

- controale P.P.A. în exploataţiile care deţin mai mult de 5 suine (Baia de Fier);

- controale în ferme avicole, pentru verificarea modului în care se respectă normele sanitare-veterinare privind furajele destinate păsărilor;

- emiterea şi distribuirea către proprietari a unui număr de 206 de paşapoarte pentru bovine, în urma solicitărilor acestora;

- eliberarea unui număr de 24 extrase din registrul exploataţiilor, în urma solicitărilor diverşilor proprietari;

- monitorizarea mişcărilor înregistrate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi pe staţiile de lucru;

- verificarea a 20 dosare de deconturi acţiuni de identificare şi înregistrare a animalelor, efectuate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi în luna martie 2021.

În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 16.000 lei, unor unităţi situate în localităţile Crasna, Motru, Târgu-Jiu şi Tismana, astfel:

- 4 amenzi de câte 1.200 lei la 4 magazine alimentare, întrucât personalul care manipula alimentele pentru comercializarea către consumatorul final nu deţinea echipament adecvat şi/sau complet de protecţie sanitară;

- o amendă de 1.200 lei la un magazin alimentar, pentru următoarele constatări: deficienţe de întreţinere şi igienizare a spaţiului şi echipamentelor; depozitarea necorespunzătoare a unor produse alimentare preambalate (direct pe paviment); comercializarea produselor de panificaţie neambalate către consumatorul final fără a utiliza mănuşi de unică folosinţă;

- o amendă de 10.000 lei la un restaurant din Târgu-Jiu, pentru neîntreţinerea şi neigienizarea echipamentelor şi ustensilelor de lucru; condimentele utilizate la pregătirea preparatelor culinare erau depozitate în recipienţi cu capac, fără etichete cu elementele de identificare (denumire produs, termen valabilitate).