"Elevii din Leţcani trebuie să beneficieze de transport gratuit, este dreptul lor!"

Indiferenţa sau lipsa de implicare a autorităţilor locale generează presiuni inutile asupra elevilor şi a sistemului educaţional. Cel mai recent exemplu provine din comuna Leţcani, judeţul Iaşi, unde primăria refuză să deconteze transportul elevilor navetişti, din varii motive, iar de fiecare dată când a fost interogată pe acest subiect, administraţia locală din Leţcani şi-a declinat competenţa către alte instituţii: mai întâi la secretariatul şcolii, apoi către prefectură sau ISJ.

Aceasta este experienţa neplăcută a unor cetăţeni din comuna Leţcani care doreau să afle în ce condiţii şi pe ce criterii pot fi decontate costurile de transport pe care unii dintre elevi sunt nevoiţi să le suporte pentru a ajunge la şcoală.

Dacă ar fi să tragem o primă concluzie, aceasta ar fi că autorităţile din Leţcani fac orice doar ca să nu fie implicate sau responsabile de situaţie şi, prin atitudinea sfidătoare pe care o au, descurajează prezenţa elevilor la şcoală. Inevitabil, situaţia a fost prezentată în cadrul unei audienţe la cabinetul de deputat, pe care le organizez săptămânal cu cetăţenii.

Am preluat subiectul şi, în calitate de deputat, am făcut o interpelare către Ministerul Transporturilor prin care le-am solicitat să ofere lămuriri privind legea nr. 226/2020 care precizează condiţiile în care se oferă transport gratuit pentru elevii din învăţământul preuniversitar.

Răspunsul primit de la Ministerul Transporturilor clarifică subiectul transportului gratuit pentru elevi şi indică Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) ca fiind responsabilă de asigurarea serviciilor comunitare de utilitate publică, acestea desfăşurându-se sub controlul, conducerea sau coordonarea administraţiei publice locale, în scopul asigurării serviciilor publice de transport local precum şi a serviciilor publice de transport judeţean de persoane. Cu alte cuvinte, autorităţile locale au competenţe în gestionarea transportului de persoane la nivel local.

Banii pentru transportul elevilor sunt asiguraţi prin bugetul statului

Lipsa banilor la bugetul local este un argument fals promovat de către reprezentanţii primăriei din Leţcani, pentru că aşa cum reiese din răspunsul primit de la minister, decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unităţile teritorial administrative. Mai mult, aceeaşi lege stipulează că gratuitatea transportului este asigurată de către autoritatea locală prin subvenţionarea operatorului de transport, conform legii nr. 92/2007, care reglementează acest proces.

Pe scurt, elevii pot beneficia de transport gratuit, dacă nu au absenţe nemotivate, au avizat carnetul de elev pentru anul în curs şi au nevoie de o adeverinţă emisă de şcoală dacă locuiesc în altă localitate decât cea în care învaţă. Pe această adeverinţă este menţionat traseul de deplasare pe baza căreia firma de transport emite legitimaţia de transport.

Toate aceste lucruri putea fi lămurite până acum, dacă funcţionarii publici, inclusiv primarul din Leţcani, s-ar fi implicat pentru a identifica soluţii pentru a facilita accesul copiilor la învăţământ.

Monica Berescu
Deputat Alianţa USRPLUS Iaşi.