UAIC urcă în clasamentul internaţional SCImago Institutions Rankings

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC) este situată pe locul patru în România şi pe locul 720 în lume, conform ediţiei 2021 a clasamentului internaţional al instituţiilor academice şi de cercetare SCImago Institutions Rankings (SIR). Faţă de ediţia 2020, UAIC înregistrează o urcare de 40 de locuri în ierarhia mondială şi 3 poziţii pe plan naţional.

În ceea ce priveşte clasificarea pe domenii ale UAIC, acelaşi clasament prezintă următoarele rezultate:

- Ştiinţa mediului - locul 1 la nivel naţional şi locul 496 în lume;
- Arte şi ştiinţe umaniste - locul 2 la nivel naţional şi locul 450 în lume;
- Economie, econometrie şi finanţe - locul 2 la nivel naţional şi locul 407 în lume;
- Business, Management şi Contabilitate - locul 3 la nivel naţional şi locul 624 în lume;
- Ştiinţele vieţii şi ale pământului - locul 3 la nivel naţional şi locul 524 în lume;
- Farmacologie şi toxicologie - locul 3 la nivel naţional şi locul 645 în lume.

Indicatorii utilizaţi în elaborarea clasamentului SCImago Institutions Rankings (SIR) sunt grupaţi în 3 categorii principale: cercetarea (pondere de 50%), inovarea (pondere de 30%) şi impact social (20%). În ceea ce priveşte cercetarea, categoria de indicatori cu cea mai mare pondere, UAIC ocupă locul 3 în România şi 382 în lume.

SIR publică din 2009 un top internaţional al instituţiilor academice şi de cercetare. Este realizat de SCImago Research Group, o organizaţie de cercetare din Spania ai cărei membri fac parte din Consiliul Naţional al Cercetării din Spania, Universitatea din Granada, Universitatea Charles III din Madrid, Universitatea din Alcala, Universitatea Extremadura şi alte instituţii din Spania. Clasamentul face măsurători referitoare la rezultatele cercetării, colaborarea internaţională, impactul cercetării şi numărul de publicaţii. Indicatorii sunt divizaţi în grupe care vizează caracteristicile instituţiilor din punct de vedere ştiinţific, economic şi social.

Clasamentul SCImago Institutions Rankings (SIR) cuprinde 4126 de instituţii academice din întreaga lume, dintre care 31 din România. Ierarhia completă este publicată aici: https://www.scimagoir.com/rankings.php?sector=Higher%20educ.