Convorbirea secretarului de stat Cornel Feruţă cu adjunctul Secretarului General al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) privind consolidarea relaţiilor dintre România şi CCG

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă a avut joi, 8 aprilie 2021, o convorbire în sistem videoconferinţă cu dr. Abdel-Aziz Abu Hamad Aluwaisheg, adjunct al Secretarului General al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) pentru afaceri politice şi negocieri.

Cu această ocazie, cei doi demnitari au salutat nivelul foarte bun al relaţiilor între România şi CCG şi au reiterat deschiderea pentru consolidarea dialogului politic bilateral, precum şi pentru dezvoltarea cooperării în toate sectoarele de interes comun.

Totodată, au fost reluate discuţiile privind elaborarea unui Plan comun de acţiune România-CCG, document care să permită dezvoltarea de o manieră structurată a cooperării bilaterale. Cei doi interlocutori au subliniat necesitatea stabilirii priorităţilor-cheie pentru dezvoltarea colaborării, în funcţie de interesele comune identificate şi ţinând cont de realităţile şi provocările actuale, inclusiv cele generate de pandemia de COVID-19.

Secretarul de stat Cornel Feruţă a evidenţiat rolul esenţial al comunităţilor de afaceri, arătând că partea română a promovat constant intensificarea dialogului direct, precum şi cooperarea pe linia Camerelor de Comerţ şi Industrie. În context, a fost subliniată organizarea în viitorul apropiat a unei noi ediţii a Forumului Economic România-CCG.

Totodată, cu prilejul convorbirii, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe marginea evoluţiilor internaţionale recente, inclusiv rezultatele celei de-a 41-a ediţii a Summit-ului CCG de la Al-Ula, care a reafirmat rolul central al CCG în arhitectura regională economică şi de securitate.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-Media