Curtea de Apel Bucureşti obligă Televiziunea Naţională să facă publice sumele plătite fostului partener de afaceri al şefei TVR!

Hotărârea CAB este definitivă şi va fi pusă în executare!

Curtea de Apel Bucureşti a publicat ieri, 7 aprilie 2021, Hotărârea nr.722 pronunţată în data de 2 aprilie 2021 prin care admite recursul depus de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind referitor la cuantumul sumelor achitate de Societatea Română de Televiziune în contractul de asistenţă juridică încheiat pentru serviciile prestate de către avocatul Alexandru Dumitrescu. Hotărârea este definitivă şi va fi imediat pusă, în cel mai scurt timp, în executare.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a depus în data de 9 octombrie 2019, o cerere de chemare în judecată a conducerii Societăţii Române de Televiziune - SRTV, în urma refuzului acesteia de a preciza în ce constau serviciile contractate pentru Televiziunea Română de către casa de avocatură By The Law - Dumitrescu &Dinu, precum şi care sunt sumele plătite acesteia.

Avocatul Alexandru Dumitrescu, fost consilier al Doinei Gradea, preşedinte-director general al SRTV şi fost partener de afaceri al acesteia într-un SRL, a încheiat cu SRTV un contract de asistenţă juridică pentru consilierea directorului general, după cum susţine conducerea instituţiei în adresa nr. C/672/13.09.2019. Însă, aceasta nu a precizat ce servicii anume a prestat fostul consilier şi în ce cuantum, argumentându-se, în mod eronat, că aceste informaţii nu ar intra sub incidenţa Legii nr. 544/2001: "SRTv a încheiat un contract de asistenţă juridică cu SPRL Dumitrescu şi Dinu având ca obiect activităţi specifice Legii nr. 51/1995 de acordare de consultanţă juridică specializată în activitatea de management a Directorului general al SRTV" - se arată în răspunsul semnat de şefa TVR.

Precizăm că potrivit OUG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare si completare a unor acte normative, "autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare."

După încheierea contractului cu SRTV, avocatul Dumitrescu a intrat, cum se spune, "în pâine", publicând pe pagina sa de FB tot felul de acuzaţii nefondate şi intoxicări referitoare la legalitatea funcţionării MediaSind în TVR. Constatând că banii publici sunt folosiţi în războaiele şefei TVR împotriva MediaSind, am solicitat explicaţii oficiale Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale care a demontat diversiunea avocatului Dumitrescu. Astfel, în răspunsul nr. 105/IM/07.08.2019, Ministerul Muncii a confirmat legalitatea funcţionării filialei MediaSind TVR în Televiziunea Naţională, precum şi legitimitatea organizaţiei de a-şi apăra drepturile membrilor din această instituţie publică de presă.

Potrivit informaţiilor apărute în presă şi confirmate, relaţia Dumitrescu- Gradea este una mai veche, cei doi fiind parteneri de afaceri într-o firmă media. În ceea ce priveşte competenţa şi conduita profesională a fostului consilier PDG, Raportul privind libertatea de exprimare în 2018 a Active Watch este concludent: Din Concluziile Comisiei de Etică din SRTV reiese şi modul în care consilierul PDG, avocatul Alexandru Dumitrescu, se raportează la activitatea jurnalistică din Televiziunea Naţională, asupra căreia îşi permite să facă aprecieri.

În acest document se arată că Alexandru Dumitrescu consideră anormal demersul lui Dragoş Pătraru de a "face anchete într-o instituţie publică" în condiţiile în care calificarea sa este de realizator al unei "emisiuni de divertisment". Mai mult, în concluziile Comisiei de Etică se notează: "comentând cazul ipotetic evocat de dl Pătraru al unei Ťpresiuniť exercitate asupra sa în privinţa conţinutului emisiunii, dl Dumitrescu a susţinut că nu se poate vorbi de Ťpresiune la adresa unui jurnalistť, întrucât realizatorul Starea Naţiei are calitatea de Ťpartener de businessť al TVR; în replică, dl Pătraru a atras atenţia că are încheiat cu TVR un contract de drepturi de autor ca jurnalist, ceea ce înseamnă că are ca prioritate slujirea interesul public".

Atitudinea dictatorială a şefei TVR, Doina Gradea, a fost de fiecare dată criticată în repetate rânduri de către organizaţiile naţionale şi internaţionale ale lucrătorilor din mass-media, care au protestat şi au cerut Parlamentului de la Bucureşti să o demită de urgenţă de la conducerea instituţiei. Pentru a stopa astfel de comportamente ciocoieşti faţă de angajaţi şi pentru a pune capăt abuzurilor Doinei Gradea şi ale camarilei sale, susţinem ferm demiterea şi sancţionarea actualei conduceri a Televiziunii Naţionale şi numirea unor profesionişti care să aibă respect faţă de instituţie, de cetăţeni şi de angajaţi.

Precizăm că în acest proces Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a fost reprezentat de casa de avocatură coordonată de av. Dan Iordache.

Departament Comunicare MediaSind TVR
Bucuresti, 8 aprilie 2021