Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

PENTRU O PRIMĂVARĂ FĂRĂ INCENDII DE VEGETAŢIE

Primăvara se apropie, în ciuda temperaturilor scăzute din ultimele zile. Odată cu încălzirea vremii şi începerea lucrărilor agricole, creşte şi riscul incendiilor de vegetaţie şi al arderilor necontrolate. De la începutul anului, pompierii militari maramureşeni au intervenit la 36 de astfel de situaţii de urgenţă, iar în 2020, personalul I.S.U. Maramureş a acţionat la localizarea şi lichidarea a 212 de astfel de incendii.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Gheorghe Pop de Băseşti" al judeţului Maramureş face un apel către cetăţeni să respecte următoarele reguli de prevenire a incendiilor:

- să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
- să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
- arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
- cetăţenii trebuie să se intereseze la primărie, în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate, în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate, în scopul arderii;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după informarea, în prealabil, a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate;
- să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

Reamintim cetăţenilor că arderea vegetaţiei/ resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. Potrivit art. 8, alin. (2), din Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 605/579-2008 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale, cu modificările şi completările ulterioare, se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu foc deschis executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.

În conformitate cu prevederile art. 8, alin. (3), din acelaşi ordin, emiterea permisului se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Totodată, le reamintim cetăţenilor că în conformitate cu HGR nr. 537/2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice,
Adresa:Baia Mare, str. Vasile. Lucaciu nr.87, RO-430401, Tel: 0262.211212, 0262. 211213
Fax: 0262.214981, 0262.214921, www.isumm.ro

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.